Wind Poem Class 9 Extra Questions and Answers English Beehive

Wind Extra Questions and Answers | Wind Poem Class 9 Extra Questions and Answers | NCERT Class 9 Poem Wind Extra Questions | Wind Poem Class 9 Extra Questions and Answers | English Beehive Poem Extra Questions and Answers Wind.

Wind Poem Class 9 Extra Questions and Answers English Beehive

Wind Extra Questions and Answers Very Short Type

Question 1.

Who wrote the poem wind?

Answer:

 Question 2.

About which natural phenomenon the poet is talking about in this poem?

Answer:

The poet is talking about wind, a natural phenomenon.

Question 3.

What should be the appearance of the wind, according to the poet?

Answer:

 According to the poet the wind should be soft and suttle.

Question 4.

Who got scared because of the power of the wind?

Answer:

Things, those are weak, small, like small plants, tiny children get scared by the power of the wind.

Question 5.

What is the meaning of crumbling?

Answer:

Crumbling means cause of something to break.

Question 6.

What is the meaning of rafter?

Answer:

Rafter means sloping beans which support the roof of the building.

Question 7.

What does winnows mean?

Answer:

Winnows means to separate grain from harsh by blowing on it .

Wind Extra Questions and Answers Multiple Choice

Question 1.

Who should be soft and suttle according to the poet?

(a) Sea

(b) River

(c) Wind

(d) Sand

Answer: Wind.

Question 2.

At the initial part the wind is compared with?

(a) A youth

(b) A old person

(c) A child

(d) A middle aged person

Answer: A child.

Question 3.

In the latter part the wind is compared with?

(a) A youth

(b) A old person

(c) A child

(d) A middle aged person

Answer: A youth.

Question 4.

The poet compares people with?

(a) Wheat

(b) Grain

(c) Rice

(d) Flour

Answer: Wheat.

Wind Extra Questions and Answers Very Short Type

Question 1.

Why the word “Crumbling” is repeated so many times?

Answer:

The word “crumbling” is repeated so many times to lay stress that everything that is weak, small destroy by the power of the wind.

Question 2.

How does the poet compare people with wheat?

Answer:

There the poet compares people with wheat. As we winnow the wheat to separates the grain from chaff, the wind god also separates the strong people from the weak people .When there is a strong wind, all the things that are weak fall and get crushed.

Wind Extra Questions and Answers Long Type

Question 1.

Describe the power of wind?

Answer:

According to the poet that the wind is so very powerful that it leads to breakage of everything. Houses which are weak, doors which are weak , beams on which the roof of the buildings are supported ,all fall .Again ,the wooden structure, bodies of people , animal, everything fall down and destroy.

Question 2.

What is the message given by the poet in this poem?

Answer:

The poet has given a very important message in this poem, that we should not fell bad while facing so many challenges physically and mentally strong to face these challenges. And once we are strong enough, we will overcome the challenges, we will become friends with them and then we will be happy that we had these challenges in our life become they help us become stronger and better.


Updated: November 21, 2020 — 2:32 pm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 − three =