Rain on the Roof Poem Class 9 Extra Questions and Answers English Beehive

Rain on the Roof Extra Questions and Answers | Rain on the Roof Poem Class 9 Extra Questions and Answers | NCERT Class 9 Poem Rain on the Roof Extra Questions | Rain on the Roof Poem Class 9 Extra Questions and Answers | English Beehive Poem Extra Questions and Answers Rain on the Roof.

Rain on the Roof Poem Class 9 Extra Questions and Answers English Beehive

Rain on the Roof Poem Class 9 Extra Questions and Answers – Very Short Type

Rain on the Roof Very Short Type Extra Questions and Answers here below –

Question 1.

Who is the writer of the poem “Rain on the roof”?

Answer:

Coates Kinney is the writer of the poem: rain on the roof”

Question 2.

What does the sound of the raindrops bring?

Answer:

The sound of the raindrops falling on the roof of the poet’s house brings the sweet memories of the past.

Question 3.

What does the “Humid shadows” refer here?

Answer:

Humid means full of moisture and “Humid shadows” refer to the moisture laden clouds which caste shadow on the earth.

Question 4.

Write the meaning of hover.

Answer:

Hover means moving around something.

Question 5.

Find the word from the first stanza which shows the antonym of melancholy?

Answer:

The word is bliss, which means happiness here.

Question 6.

What does the “starry spheres” refer to?

Answer:

“Starry spheres” refer to the sky at night time which is full of stars.

Question7.

What does the raindrop compare with?

Answer:

The raindrops compares with tears.

Question 8.

Where does the poet hear the tinkle sound of the raindrop?

Answer:

The poet heard the tinkle on the shingles.

Question 9.

What are the words used for the sounds of falling raindrops in the poem?

Answer:

The words which are used to describe the sound of falling raindrops are –Patter and tinkle .

Question 10.

What does the pattering of the rain bring to the poet?

Answer:

The pattering of the rain upon the roof brings many new dreams and past memories in the form of dream to the poet.

Question 11.

What did the poet see in his dream?

Answer:

The poet saw his dead mother in his dream.

Question 12.

Write the meaning of “Ere”?

Answer:

Ere means before: It is a poetic word.

Question 13.

Write the meaning of “list”?

Answer:

“List” means listen. It is an old poetic word.

Rain on the Roof Poem Class 9 Extra Questions and Answers – Choose the Correct Answer

Rain on the Roof Choose the Correct Answer Extra Questions and Answers. There are four option in each question. We also updated the right answer.

Question 1.

The poem “Rain on the Roof” is projected on?

(a) Future

(b) Present

(c) Past

(d) Yesterday

Answer: Past.

Question 2.

The sound of the _________ falling on the roof brings back sweet memories of the past?

(a) Raindrops

(b) Dry leaves

(c) Ice

(d) Dewdrops

Answer: Raindrops.

Question 3.

What is the meaning of melancholy?

(a)Sad

(b) Cheerful

(c) Happiness

(d) Exciting

Answer: Sad.

Question 4.

The sound of raindrops?

(a) Patter

(b) Matter

(c) Catter

(d) Ratter

Answer: Patter.

Question 5.

Shingles mean__________ tiles used on roofs.

(a) Circular wooden

(b) Rectangular wooden

(c) Rectangular marble

(d) Triangular wooden

Answer: Rectangular wooden.

 Question 6.

The poet is dreaming of his?

(a) Father

(b) Brother

(c) Mother

(d) Grand mother

Answer: Mother.

Question 7.

The sound of the rain makes him correlate his past with his?

(a) Past

(b) Future

(c) Today

(d) Present

Answer: Present.

Rain on the Roof Poem Class 9 Extra Questions and Answers – Short Type

Short Type Extra Questions and Answers of Rain on the Roof below. Each Question’s Mark 02 or 03.

Question 1.

What was the blessing for the poet?

Answer:

The poet considers lying on the bed in his room and listening to the sound made by raindrops falling on the roof as a blessing.

 Question 2.

Describe the night sky as described by the poet in the first stanza?

Answer:

In the first stanza the poet described the night sky which was full of stars suddenly covered by huge clouds which were full of moisture. The clouds were moving around the sky and spreading an unknown darkness. The poet felt that environment very gloomy. Then all the sad darkness of the night was wiped off by the raindrops, which seemed like tears falling from the sky.

Question 3.

Describe poets feeling after hearing of the raindrops falling on the roof to pay his house?

Answer:

The poet has expressed his feeling of hearing raindrops falling on the roof top in the second stanza .He said whenever he heard the rain falling  on the roof top , the sound straight away touched his heart. Again he added that the sound of the raindrops created many new different dreams in his mind .After hearing that he started recollecting many memories of the past.

Question 4.

What were the memories recollected by the poet about his dead mother?

Answer:

As the raindrops brought memories of the past, the poet recollected all such memories which considered her a loving mother .The poet said that his mother used to love him a lot, used to consider him a darling and would let him sleep till day break.

See also:

NCERT Class 9 English Extra Questions


Updated: November 24, 2020 — 2:07 am

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

12 − 4 =