NIOS Class 10 Science & Technology Chapter 1 Solution

NIOS Class 10 Science & Technology Chapter 1 Solution – Measurement in Science and Technology

NIOS Class 10 Science & Technology Solution Chapter 1 Measurement in Science and Technology. NIOS Class 10 Science & Technology Chapter 1 Question Answers Download PDF. NIOS Class 10 Science Notes.

NIOS Class 10 Science & Technology Chapter 1 Solution

Board NIOS
Class 10th  (Secondary)
Subject Science and Technology (212)
Topic Question Answer, Solution, Notes

 

CHAPTER: – 1

(MEASUREMENT IN SCIENCE AND TECHNOLOGY)

 

INTEXT QUESTIONS 1.1

1) Define the term measurement by giving two examples.

Ans: – In which category we measure the quantity and quality of any object is known as
measurements. These measurements are different types in different object of solid, liquid and gases. For example, for measuring the weight of any object we use the dimensions of kilograms or gram and for the measurements of length we use meter or kilometres etc.

 

2)What is a unit?

Ans: – The unite is defined by which we can measure any object about its masses or length is called the unite. Like the unite of time is second.

 

3) List the essential characteristics of a unit.

Ans: – There are various importance of unite like-

  • After using the unite we can calculate the mass of that object.
  • We can measure the length of an object.
  • We can differentiate with others.

 

INTEXT QUESTIONS 1.2

 

1) Name the smallest unit of length during the Chandragupta Maurya period.

Ans: – The smallest unite of length during the Chandragupta Maurya period is paramanu.

 

2) List the parts of human body which can be used for measurements.

Ans: – The part which can be used for measurements of human body is arms, heartbeat, angul, cubit.

 

3) Why cannot the parts of human body be used for accurate measurement?

Ans: – The are about seven billion people in the world and each one is different from the other by some characteristics so this vast variety can be measured accurately.

 

4)In which period was ‘gaz’ introduced as a unit to measure length?

Ans: – Akbar, a Mughal emperor uses this unite gaz for the measurements.

 

INTEXT QUESTIONS 1.3

1) Differentiate between base units and derived units.

Ans: –

Base unite

Derived unit

There arecertain numbers of base unite of all element. This system of measurements is calculated by their physical relationship with the others.
There are only seven bases unite like mass, length etc. But the derived unite are more in number.

 

2) What is the difference between mass and amount of a substance?

Ans: – The mass and the amount are different things like the mass is said to be the matter present inside of a body whereas the amount of a substance will be the molecular mass of that object.

 

3) Derive the unit of Pressure. (Pressure = Force/Area)

Ans: – As we all know, Pressure= (Force/area).

So, pressure unite= Kg.m.s^-2 / m^2

Unite of pressure will be Kg.m^-1. S^2.

 

4) Which term of measurement is commonly used by the announcer of your favourite radio programme?

Ans: – The terms of unit Hertz is commonly used by the announcer of our favourite radio programme.

 

5) Observe a bulb/tube light at your home for the unit measurement written on it.From Table 1.3 find out the physical quantity it measure?

Ans: – As in this the power of any bulbe is measuring so the unite according to the table will be watt.

 

6) Veena, Mohindar and Alam went to market. Veena brought milk with a litre measure, Mohindar brought ribbon by a measuring mark on the table and Alam brought vegetables using stones. Which of them did not use the appropriate measurement while purchasing goods? Explain while given the names of right measurement.

Ans: –  For the measurements of ribbon we must uses the meter scale so Mohindar brought this without the proper measuring it.  Alam also brought the vegetable without the counting of proper unite of this so the vegetables must be counted by the kilograms or grams properly.

 

INTEXT QUESTIONS 1.4

Rewrite the following measurements of length using suitable SI prefixes.

(i) effective radius of a proton; 1.2 × 10–15m ___1.2fm_______. (As we all know 1ferro meter =10^-15meter.)

(ii) radius of human red blood cell; 3.7 × 10–6m__3.7mm___.(As  1 meter= 10^6mm)

(iii) radius of our galaxy; 6 × 10^19m __________60EM________(As 1EM=10^18m.)

 

TERMINAL EXERCISE

 

1) Which of the following is not an SI unit?

A. Metre B. Pound

C. Kilogram D. Second.

Ans: – Here pound is not an SI unite.

 

2)If the mass of a solution in 10 μg it is the same as

A. 10–6 g, B. 10–12 g

C. 10–9 g, D. 10–3 g.

Ans: – Option (A).

 

3) Indicate whether the following statements are True or False. Write T for true and F for false

(i) SI units are arbitrary. (True)

 (ii) 1 mm2 = 10–3 m2. (False)

(iii) 10–15 g = 1 mpg. (True)

(iv) SI unit for  pressure is Pascal.(True)

 

4) Represent the following measurements by using suitable SI prefixes

(i) 2 × 10–8 s.

Ans: – 2×10×10^-8×(1/10)=20ns.

 

 (ii) 1.54 × 10–10 m.

Ans: – 1.54 × 10^-10 m= 1.54× 100×10^-10×(1/100)= 154Pm.

 

(iii) 1.98 × 10–6 mol.

Ans: – 1.98 × 10^-6 mol = 1.98umol. (1um=10^-6)

 

 (iv) 200 000 kg.

Ans: – 200Mg(1 mega =10^3kg).

 

5) Give the SI units used while buying:

a) Silk ribbon B. Milk. C. Potatoes.

Ans: – For the sulk ribbon we use meter scale, for the milk litter scale and for the potato’s kg or mg.

 

6) Give the common unit to measure our body temperature and write its SI unite.

Ans: – The common unite which is uses for the measuring of the human body temperature is Fahrenheit scale and the temperature of human body is 98°F approximately.

 

7)What are the advantages of SI units?

Ans: – The benefit of SI unite is that it is common across the globe for this reason when we measure any mass or length of any object or substance then there will be no confusion between us at all.


Updated: February 19, 2022 — 3:41 pm

Leave a Reply

Your email address will not be published.