ML Aggarwal CBSE Solutions Class 6 Math Second Chapter Whole Numbers Exercise 2.2

ML Aggarwal CBSE Solutions Class 6 Math Chapter Whole Numbers Exercise 2.2

(1) Fill in the blanks to make each of the following a true statement:

(i) 378 + 1024 = 1024 + ___

(ii) 337 + (528 + 1164) = (337 + ….) + 1164

(iii) (21 + 18) + …… = (21 + 13) + 18

(iv) 3056 + 0 = ____ = 0 + 3056

Solution: (i)  378

(ii) 528

(iii) 13

(iv) 3056

(2) Add the following numbers and check by reversing the order of addends:

(i) 3189 + 53885 = 57074

(ii) 33789 + 50311 = 84100

(3) By suitable arrangements, find the sum of:

(i) 311, 528, 289

Solution: 311 + 528 + 289 = 1128

(ii) 723, 834, 66, 277

Solution: 723 + 834 + 66 + 277 = 1900

(iii) 78, 203, 435, 7197,  422

Solution: 78 + 203 + 435 + 7197 + 422 = 8335

(4) Fill in the blanks to make each of the following a true statement:

Solution: (i) 375 x 57 = 57 x 375

(ii) (33 x 16) x 25 = 33 x (_16__ x 25)

(iii) 37 x 24 = 37 x 18 + 37 x 6

(iv) 7205 x 1 = 7205 = 1 x 7205

(v) 366 x 0 = 0

(vi) __0___ x 579 = 0

(vii) 473 x 108 = 473 x 100 + 473 x __8__

(viii) 684 x 97 = 684 x 100 – ___684__ x 3

(ix) 0 / 5 = 0

(x) (14 – 14) + 7 = __0__

(5) Determine the following products by suitable arrangement:

(i) 4 x 528 x 25

= 52800

(ii) 625 x 239 x 16

= 2390000

(iii) 125 x 40 x 8 x 25

= 1000000

(6) Find the value of the following:

(i) 54279 x 92 + 54279 x 8

= 4993668 + 434232

= 5427900

(ii) 60678 x 262 – 60678 x 162

= 15897636 – 9829836

= 6067800

(7) Find the following product by using suitable product:

(i) 739 x 102

= 75378

(ii) 1938 x 99

= 191862

(iii) 1005 x 188

= 188940

(8) Divide 7750 by 17 and check the result by division algorithm

Solution: 7750 / 17

= 455.8823529412

(9) Find the number which when divided by 38 gives quotient 23 and remainder 17

Solution: 38 x 23 + 17

= 874 + 17

= 891

(10) Which least number should be subtracted from 1000 so that the difference is exactly divisible by 35?

Solution: 1000 / 35

= Quotient is 28 Remainder is 20

So, If we subtract 20 from 1000 then the number divided by  1000

Ans. 20

(11) Which least number should be added to 1000 so that 53 divides the sum exactly?

Solution: 1000 / 53

=> Quotient is = 17 Remainder = 99

So we have to add 99 with 1000.

Ans. 99

(12) Find the largest three digit number which is exactly divisible by 47

Solution: 47 x 21 = 987

The largest 3 digit number is 987, which is exactly divisible by 987

(13) Find the smallest five digit number which is exactly divisible by 254

Solution: 10000 / 254

=> Quotient =39, Remainder = 94

Now, 10000 + (254 – 94)= 10160

Ans. 10,160

(14) A vendor supplies 72 liters of milk to a student’s hostel in the morning and 28 litres of milk in the evening everyday. If the milk costs Rs. 39 per liter, how much money is due to the vendor per day?

Solution: In morning, 72 x 39

= 2808 Rs.

In evening, 28 x 39

= 1092 Rs.

Money is due to the vendor per day = 2808 + 1092 = 6708 Rs.

(15) State whether the following statements are true (T) or false (F):

(i) If the product of two whole numbers is zero, then atleast one of them will be zero.

Ans. True

(ii) If the product of two whole numbers is 1, then each of them must be equal to 1.

Ans. True

(iii) If a and b are whole numbers such that a ≠ 0, b  ≠ 0, then ab may be zero.

Ans. False


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *