KSEEB Solution Class 9 English Second Language Prose Unit 3 My Beginnings Question Answers

KSEEB Solution Class 9 English Second Language – My Beginnings

Board KSEEB
Class Nine (9)
Subject English
Language 2nd Language
Chapter 3
Chapter Name My Beginnings

 

My Beginnings Class 9 English Karnataka Board Kannada

 

UNIT 3

My Beginnings

 

Share your responses

1.) Kapil says, “The date, 6th January 1959, was thankfully recorded.” Why does he feel so?

Answer: Kapil Dev feels that the date , 6th January 1959 was thankfully recorded because a cousin of him was born on the same day, around the same time and with the same name.

 

2.) Kapil says, “But at that time…these dreams seemed like castles in the air.” What were these dreams? Were these dreams realized?

Answer: Kapil Dev’s ambition was to travel around the world and drive a Mercedes Benz. Yes, his dreams were realized.

 

3.) What did Kapil’s mother always regale him with?

Answer: Kapil’s mother always regales him with tales of his naughty behaviour.

 

4.) Kapil uses an idiomatic expression ‘castles in the air’. What does this mean?

Answer: Castles inthe air mean to day dream or dreaming something that is unlikely to be true.

 

Share your responses

1.) In what way was Kapil ‘like all the other children’ around him?

Answer: Kapil did things like all the other children around him in his childhood. He would try to bunk school and save up enough money to go toa new movie or have a plate of chicken chowmein with his friends. When he got bored or amused he would break off his neighbor’s tree.

 

2.) In the third paragraph Kapil says that the lady in the neighbourhood, grew trees. What were the two trees grown there?

Answer: The two trees grown in Kapil’s neighborhood were papaya and pomegranate.

 

3.) How did Kapil and his friends spend most of their time in their childhood?

Answer: Kapil and his friends spent most of their time in their childhood bye planning how to get into his neighbor’s garden and pick the fruit off the trees.

 

4.) What had Kapil done that he had to sit still for two hours?

Answer: Kapil had climbed over the wall of the neighbor’s and was perched on the tree. The lady had tea party for two hours which made him sit still for two hours.

 

5.) What discovery did Kapil make by sitting on the papaya tree?

Answer: The discovery Kapil made by sitting on the papaya tree was the rash that papaya sap can cause to the skin.

 

6.) “She counted them every day.” What did the lady count every day? Why? “I got even the next day.” What does this mean? What does this tell us about Kapil?

Answer: The lady counted the pomegranates every day. She counted them every day because she knew that the children were up to the mischief. This tells that Kapil was a mischievous boy just like any other children of his age.

 

Share your responses

1.) What naughty thing does Kapil narrate in the 7th paragraph?

Answer: The naughty thing that Kapil did was riding the police horses that were left in the huge open green areas to graze.

 

2.) ‘Nobody would have noticed except for the fact that I bit off more than I could chew.’ What is the incident described here?

Answer: Once Kapil and his friends had learnt to master thehorse (there was one to which Kapil was attached to) they became more courageous and ventured out of the fenced area with the horses. This is the incident described which tells that nobody would have noticed except for the fact that I bit off more than I could chew.

 

3.) Why does Kapil say he bit off more than he could chew?

Answer: Kapil decided to take the horse home and house him in his back garden which was about seven hundred square feet in size. This was way too much for his age and the animal had trouble to get through the tiny doorway so he says that he bit off more than he could chew.

 

4.) How did Kapil’s father react to his escapade?

Answer: Kapil’s father got angry and discouraged him venturing near the grazing fields.

 

5.) What were the games offered in the local school where Kapil was studying?

Answer: The games offered in the local school where Kapil was studying were basketball, football, table tennis and hockey.

 

6.) Which game was Kapil fairly good at the during his school days?

Answer: Kapil was fairly good at all games during his school days.

 

7.) ‘That is a decision I will always be grateful to them for, as they unconsciously introduced me to the game for which I was made.’ What was the ‘decision’?

Answer: Fortunately, all of Kapil’s friends were interested in and played cricket and they convinced him to change his game. This is the decision that he will always be grateful to them for.

 

8.) ‘But it was all merely fun to start with.’ What is Kapil talking about? Do you think cricket remained merely fun for him forever?

Answer: Kapil switched from one game to the other and began to spend a lot of time on the cricket field. He played in a number of inter-school tournaments and came to be noticed as ‘a promising lad’in the local press. But it was all merely fun to start with for Kapil. He never thought that it would lead him to become a professional.

No, I don’t think it remained merely fun for him forever to play cricket.

 

Think about the text

C1.) Kapil narrates an incident from his childhood. Some sentences related to his childhood life are given below. Working in pairs/groups, arrange them in the right order.

Answer:

Right Order

a.) A lady lived down the road and she had a beautiful garden.

f.) She took great pride in the papaya and pomegranate trees which she had grown in her garden.

d.) One day Kapil and his friends climbed over the wall and perched on the tree.

b.) She entertained the guests for tea right under the papaya tree.

c.) Two others were on the road, on the other side of the wall.

g.) Two friends who had been outside ran away.

h.) But Kapil and his friend had to sit for nearly two hours, till the tea party ended.

e.) That was the day Kapil discovered the rash that papaya sap can cause.

 

C2.) Say whether the following statements are true or false.

a.) Kapil was born into a large family. True

 

b.) Kapil came to know about the date of his birth from his mother. False

 

c.) The lady who was a neighbour to Kapil counted ninety two pomegranates on the tree in her garden because she was good at mathematics. False

 

d.) The police horses became Kapil’s pet. False

 

e.) Kapil was good at athletics and dreamed of becoming a footballer. True

 

C3.) Imagine you are narrating Kapil’s childhood experiences to your friend. How can you narrate this? You can begin…

Kapil shares two very interesting incidents with the reader.

 

Kapil was a naughty boy in his childhood. Once Kapil and his friends had climbed

over the wall and were perched on the tree when the lady walked out with some guests. She was entertaining them for tea right under the papaya tree. Two of his friends who were outside ran away only Kapil and his friend had to sit still for nearly two hours till the tea party ended. It was on that day he discovered that the papaya sap can cause rash to the skin.

 

Another incident was when Kapil and his friends riding the police horses that were left in the huge open green areas to graze. A few Kapil’s friends and he would go there regularly and try to ride them. Once they had learnt to master the horse. They became more courageous and ventured out of the fenced area with the horses. He decided to take the horse home and house him in his back garden which was about seven hundred square feet in size. The horse could probably have been tethered there, but he hadn’t anticipated the struggle he would have, in getting the animal

through the tiny five and a half foot by two foot doorway. They were caught within minutes of our arrival.

 

Vocabulary

V1.) Study the following sets of words. Pick out the one that does not belong to the set. (Say why it doesn’t belong.)

 

1.) football, athletics, basketball, volleyball – Athletics

(because the other three are all ‘ball games’.)

 

2.) coach, learner, teacher, trainer,

Answer: Learner

(because others teach the learners)

 

3.) boxing, running, jumping, throwing

Answer: Boxing

(Because others are outdoor games)

 

4.) stamina, speed, skill, sports

Answer: Sports

(Because others are requirements for sports)

 

5.) victory, success, defeat, win

Answer: Defeat

(because others are synonyms of each other)

 

6.) medal, shield, cup, competition.

Answer: Competition

(Because others are rewards given in any competition)

 

Sit in pairs/groups, discuss with your partner and fill in the blanks using the appropriate words given in brackets. You can change the form of the word.

1.) They’d munch their way through three packets of biscuits. (to eat something noisily)

 

2.) A dog licked up the drops of milk spilt on the floor. (to move your tongue across the surface of something in order to eat it)

 

3.) Ranjitha was sitting at the table sipping her coffee. (to drink something slowly)

 

4.) You should drink plenty of water. (to take liquid into your mouth)

 

5.) This nut is so tough I can hardly chew it! (to bite food several times before swallowing it)

 

6.) Sathvik swallowed the last drop of his coffee and asked for the bill. (to make food or drink go down your throat and into your stomach)

 

7.) Hemanthini sucked up the last bit of milkshake with her straw. (to take liquid into her mouth by making her lips forma small hole)

 

8.) A small girl was eating an ice cream. (to put food in her mouth and chew and swallow it)

 

9.) The cat began to lap up the milk. (it drinks it by putting its tongue into it)

 

10.) Umesh was dining with friends at the Taj Hotel. (to eat dinner)

 

Now sit in pairs/ groups and discuss the questions/ issues given below.

1.) Bobby Pearce was ready to lose the race to save the ducks. How did this incident impress everybody?

Answer: When Booby Pearce was leading in an Olympic race suddenly he saw a duck and her brood of ducklings swimming across the canal. He was leading and had high chances of winning but more than winning he chose to save the birds. The people watching were deeply impressed by what they witnessed. They were impressed by the fact that how Bobby gave importance to lives of those birds than winning the race.

 

2.) Should sports persons try to win at all costs? Or should they be thoughtful and kind even at the risk of losing?

Answer: A sports person should definitely have a winning spirit all the time, but sometimes it is okay to lose once in a while for the saving something else. No doubt winning any competition or race would make any sports person reach top of the world, but at the times when there is a need to be kind and thoughtful, one should not be scared of losing. By losing a game or any race for something good actually makes one win everyone’s hearts.

 

3.) “Sentiment, or killing spirit” what do you feel is more important in a game?

Answer: Sentiment is a crucial thing in a game. Everyone wants to be the first in any game. Winning at the cost of killing is not at all worthy. Sentiment plays a big and important role in a game.

 

Choose the right word given in brackets:

1.) The use of credit cards has (has/have) increased hundredfold in the last decade.

 

2.) Half the students of the class were (was/ were) absent yesterday.

 

3.) The number of poisonous snakes is.(is/ are) not known accurately.

 

4.) I am (am/is/was) not hungry now.

 

5.) We haven’t (hadn’t/hasn’t/ haven’t) seen him of late.

 

6.) Salim does not (do not/does not) know how to cook.

 

Now fill in the blanks in the following sentences with the appropriate form of ‘sports’ from the extract above:

1.) “Why do you take it seriously? Lokesh has said it be a sport./ sportingly.”

 

2.) In olden days hunting was a blood sport.

 

3.) I hope, being a sport you would lend me your book.

 

4.) Why don’t you watch TV? There is too much sport on TV today.

 

5.) Cricket is the most popular game in India.

 

6.) Street dogs, I agree, are a menace. But killing them is a bad blood sport

 

7.) Rajesh plays state level Kabaddi. He always remembers his school which encouraged team sports.

 

Work in pairs/groups. Identify the game and write the name of the game in the space provided. Names of the sports are given in brackets.

 

1.) Running race

2.) Sailing

3.) Badminton

4.) Cricket

5.) Basketball

6.) Discus throw

7.) Cycling

8.) Volleyball

9.) Fencing

10.) Shooting

11.) Swimming

12.) Weight lifting

13.) Tennis

14.) Table tennis

15.) Archery

Updated: February 26, 2022 — 2:55 pm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *