On Killing a Tree Poem Class 9 Extra Questions and Answers English Beehive

On Killing a Tree Extra Questions and Answers | On Killing a Tree Poem Class 9 Extra Questions and Answers | NCERT Class 9 Poem On Killing a Tree Extra Questions | On Killing a Tree Poem Class 9 Extra Questions and Answers | English Beehive Poem Extra Questions and Answers On Killing a Tree.

On Killing a Tree Poem Class 9 Extra Questions and Answers English Beehive

On Killing a Tree Extra Questions and Answers Very Short Type

Question 1.

Who is the writer of the poem “On Killing a Tree”?

Answer: the poem is written by Gieve Patel.

Question 2.

Write the meaning of Jab?

Answer: Jab means a sudden rough blow.

Question 3.

What is the meaning of leprous hide?

Answer: It means discoloured bark.

Question 4.

From where does the tree consume its nutrition?

Answer: The tree consumes its nutrition from the soil.

Question 5.

Where do we find sprouting leaves?

Answer: Sprouting leaves are found in the leprous hide.

Question 6.

What are the sources which give life to the seed?

Answer: Sunlight, Air and water these are the three sources which give life to the seed and help it to grow.

Question 7.

What is not enough to destroy a tree?

Answer: Only hacking and chopping is not enough to destroy a tree.

Question 8.

Where do we find curled green twings again?

Answer: Very close to the ground from the old hurt tree the curled green twings will grow again.

Question 9.

“So hack and Chop

But this alone won’t do it” – Whom does the line refer to?

Answer: These two lines refer to the human beings.

Question 10.

What is the meaning of bleeding bark here?

Answer: When the tree gets hurt it gives out sap just like a human being bleeds. To express this, the poet used the phrase bleeding bark.

Question 11.

Which part of the tree bind it with the soil?

Answer: Roots of the tree bind the tree with the soil.

Question 12.

What is the most sensitive part of the tree?

Answer: Roots are the most sensitive part of the tree.

Question 13.

Describe the roots, hidden inside the soil?

Answer: Roots are the white in colour and damp also.

Question 14.

What does it mean “Scorching and choking:?

Answer: It means drying up of the tree after being uprooted.

Question 15.

What are the two things which help to dry up the uprooted tree?

Answer: Sun and Air, means hest and wind help to dry up the uprooted trees.

On Killing a Tree Extra Questions and Answers MCQ Type

Question 1.

Not a simple job of the _________ will kill the tree.

(a) Knife

(b) Stone

(c) Axe

(d) Hammer

Answer: Knife.

Question 2.

 The new twings are ________ in colour.

(a) White

(b) Green

(c) Yellow

(d) Red

Answer: Green.

Question 3.

Humans cut and chop _____ of the tree.

(a) Bank

(b)Flowers

(c) Leaves

(d) Fruits.

Answer: Bank.

Question 4.

What is the colour of the root?

(a) White

(b) Yellow

(c) Green

(d) Black

Answer: White.

Question 5.

________ bind the trees with the soil.

(a) Leaves

(b) Branches

(c) Curly twings

(d) Roots

Answer: Roots.

On Killing a Tree Extra Questions and Answers Short Type

Question 1.

How does the tree grow up?

Answer:

A tree grows up slowly. A plant takes nutrition from the soil and takes the help of sunlight, air, and water to become a huge tree with many leaves and branches.

Question 2.

What is not enough to kill a tree and why?

Answer:

Men always try to hack and chop the branches of the tree, but that does not kill the tree. The cutting point heals soon and from there curled green twings start growing again.

Question 3.

How to kill a tree?

Answer:

According to the poet it someone wants to kill a tree, it has to be uprooted first. Earth is the basic support of the tree and the roots are the binding of it. If it is uprooted the tree will not get food, minerals from the soil and finally it will die. And to kill it permanently it is necessary to dry it up in sun and air.


Updated: December 20, 2020 — 1:01 am

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × two =