Noun Clauses And Relative Clauses Class 10 English Grammar Odisha Board Solution

Noun Clauses And Relative Clauses Class 10 English Grammar Odisha Board Solution

Noun Clauses And Relative Clauses Class 10 English Grammar Odisha Board Solution Activity Question Answers by Grammar Sir here in this page. Odisha Board 10th Class English Grammar Noun Clauses And Relative Clauses Exercise Questions and Answers, Notes BSE Odisha.

Learn and Practice Grammar Class 10 English BSE Odisha Questions Answers have total 11 Activities. Here students of Board of Secondary Education, Odisha Class 10 can solve all their doubts in each questions and prepare for exams.

 

NOUN CLAUSES AND RELATIVE CLAUSES

 

Activity – 1:

Mention whether the following expressions are phrases(P), clauses(C) or sentences(S)

 

1) Where have you been?

Answer: Sentence

 

2) Under the queen’s chair

Answer: Phrase

 

3) A stitch in time

Answer: Phrase

 

4) Humpty Dumpty sat on a wall

Answer: Clause

 

5) All the king’s horses

Answer: Phrase

 

6) The clock struck one

Answer: Clause

 

7) Like a diamond in the sky

Answer: Phrase

 

8) up the hill

Answer: Phrase

 

9) Pussy in the well

Answer: Clause

 

10) Who pulled her out?

Answer: Sentence

 

11) a nice fairy story

Answer: Clause

 

12) After sealing the letter

Answer: Clause

 

13) And Jill came tumbling after

Answer: Phrase

 

14) Jack fell down

Answer: Clause

 

15) to fetch a pail of water

Answer: Phrase

 

Activity – 2:

Draw double lines under the main clauses and single lines under subordinate clauses in the following sentences. Ignore coordinate clauses.

 

1)  I cannot expresshow sorry I am.

 

2) Do you knowwhen the next train arrives?

 

3) Jack fell downand he broke his crown.

 

4)  Allthat glittersis not gold.

 

5)  All depends on howthe work is done.

 

6) He says thathis mother is ill.

 

7) It is feared thathe will not help us.

 

8) He told me thathe was ready.

 

9) It is clear thathe is honest.

 

10) What he saysmay be true.

 

11) I asked the boyhow old he was.

 

12) He waved his handand boarded the bus.

 

13) The point is thathe was absolutely honest.

 

14) When his father will return is uncertain.

 

15) His great fear is thathe may not succeed.

 

16) Humpty Dumpty sat on a walland he had a great fall.

 

17) A proverb is one man’s witbut it is all men’s wisdom.

 

18) There is many a slipbefore the cup is taken to the lip.

 

Activity – 1

Underline the noun clauses in the following sentences. Mention whether they work as subject, object, complement, object of preposition or in apposition to another noun or pronoun.

1) It is not clear who has done it.

Answer: Apposition

 

2) You know how hard she works.

Answer: Complement

 

3) That he is honest is known to all.

Answer: Subject

 

4) The film depends on how it ends.

Answer: Complement

 

5) “I’m glad to hear it,” MrsBethy said.

Answer: Object

 

6) My decision is that he must help you.

Answer: Apposition to pronoun

 

7) What is in our fate cannot be avoided.

Answer: Subject

 

8) The matter is that they have cheated us.

Answer: Apposition to noun

 

9) Shanti didn’t know that her uncle had come.

Answer:Apposition to noun

 

10) Can you tell me who wrote’TheRamayan”?

Answer:Object

 

11) No one can say how the war will come to an end.

Answer: Complement

 

12) Mr Gupta promised that he would put some flowers on her brother’s grave.

Answer: Apposition to pronoun

 

Activity – 2

Complete the following sentences using noun clauses.

 

1) Can you tell me where to park my car?

 

2) He admitted that he made a mistake.

 

3) His looks prove that he is guilty.

 

4) He wanted to know where the airport was.

 

5) We all thought that we will lose the match.

 

6) I have no objection to what he does.

 

7) His plan is that he would take money and escape.

 

8) Copernicus proved that the earth moves round the sun.

 

9) Mahatma Gandhi is known to all.

 

10) The rumourthat Mihir is getting married to Samina is true.

 

Activity – 1

Combine the following pairs of sentences using one of them as a relative clause:

1) The birds are chirping. + The birds live in the neighbourhood.

Answer: The birds which live in the neighbourhood are chirping.

 

2) I write with the pen. + My father bought the pen for me.

Answer:  I write with the pen that my father bought for me.

 

3) The sick were delighted. + Florence Nightingale nursed the sick.

Answer: The sick were delighted who were nursed by Florence Nightinagle.

 

4) I like the man. + The man has a smiling face.

Answer: I like the man who has a smiling face.

 

5) The thief escaped in the dark. + The thief had robbed me.

Answer: The thief escaped in the dark who had robbed me

 

6) The boy is our monitor. + I have borrowed his book.

Answer: The boy is our monitor whose book I have borrowed.

 

7) The chair has a cracked leg. + He is sitting in the chair.

Answer: He is sitting in the chair which has a cracked leg.

 

Activity – 2 :

In some of the following sentences the relative pronoun can be dropped. Rewrite those sentences without the relative pronouns. [You are not allowed to perform any other change.]

 

1)  The children who are playing cricket live in this locality.

Answer: The children playing cricket live in this locality.

 

2) I have read the story book that my father bought yesterday.

Answer: I have read the story book my father bought yesterday.

 

3)  The shopkeeper who I was working for is a good person.

Answer: The shopkeeper I was working for is a good person.

 

4)  It is the best possible explanation that we can give about Socrates.

Answer: It is the best possible explanation we can give about Socrates.

 

5) The only question that drew everybody’s attention is worth discussing.

Answer: Can’t change

 

6) Our school, which works for the young people of our area, is highly popular.

Answer: Can’t change

 

7) Pramod, who is my classmate, is very sincere.

Answer: Can’t change

 

8) The travellers who knew about the floods took another road.

Answer: The travellers knew about the floods took another road.

 

9)  The travellers, who knew about the floods, took another road.

Answer:Can’t change

 

10) The man that Mohan was talking to is his uncle.

Answer: The man Mohan was talking to is his uncle.

 

11) The music which we were listening to was a 16th century devotional song.

Answer: The music we were listening to was a 16th century devotional song.

 

12)  I write with the pen which my father bought.

Answer: Can’t change.

 

Activity – 3

Define the terms as given in the example:

Example: A greengrocer – is a person who sells fruits and vegetables.

 

1)  A driver is a person who drives car, truck, auto, etc.

 

2)  A conductor is a person who collects money or tickets from the passengers of a bus

 

3) An actor is a person who acts in a movie/drama/series, etc.

 

4) A teacher is a person who gives knowledge to the students and teach them.

 

7) A journalist is a person who collects news, covers events ,etc.

 

8) A plumber is a person who repairs and installs the pipes and water supplies.

 

9) A farmer is a person who owns or works on a farm and cultivates crops.

 

10) A doctor is a person who treats sick/ill people.

 

11) A patient is a person who is unwell and is under the treatment of a doctor.

 

12) A hospital is a place where ill people are looked after by doctors and nurses.

 

13) A newspaper is a document in which there is update of current events and news.

 

14) A transitive verb is a verb which has a direct object.

 

Activity – 4

In the following four columns some proverbs or quotations have been given. Expressions incolumn A and column D belong to the same proverb. Put a suitable relative pronoun incolumn B and choose the correct expression from column C. In this way write the proverbs.

A B C D
All that glitters is not gold.
People who live in glass houses should not throw stones.
All’s well that ends well.
He who pays the piper calls the tune.
He who laughs last laughs best.
It’s a long lane that has no turning  
It’s an ill wind that blows nobody any good.
There are no one so deaf as those who do not want to hear.
The family

 

that prays together stays together.

Activity – 5

 

Underline the relative clauses in the following sentences. Write D for defining and N for non-defining relative clauses.

 

i) A green grocer is a person who sells fruits and vegetables.

Answer:D

 

ii) Bhola, who is a green grocer, goes to the fields every morning.

Answer:N

 

iii) What is the name of your friend who often comes to our house?

Answer:D

 

iv) Where does Amit, who often comes to our house, live?

Answer:N

 

v) My uncle who is a judge is coming here tomorrow.

Answer:D

 

vi) My uncle, who is a judge, is coming here tomorrow.

Answer:N

 

vii) My father, who is a teacher, loves to talk.

Answer:N

 

viii) Uneasy lies the head that wears a crown.

Answer: D

 

ix) We love the man who thinks of our welfare.

Answer: D

 

x) We call Uncle Bhola, who thinks of our welfare, as the Gandhi of our village.

Answer: N

 

Activity – 6

 

Put commas in the following sentences, if they are necessary.

 

i) The man whom the police arrested is not known to us.

 

ii) The strike at the factory, which lasted ten days, is over now.

 

iii) My father, who is working at Koraput, is a doctor.

 

iv) I have found the book which I was looking for.

 

v) Mira’s grandmother, who is sick, is in hospital now.

 

vi) Einstein, who discovered the theory of relativity, once failed in an examination.

 

vii) Engineer Choudhury, who got this bridge built, is on a visit to our village.

 

viii) Mother Teresa, who faithfully served the poor, is called a saint now.

 

ix) He has stopped attending classes which is unfortunate.

 

x) The chairman of the committee, who is impartial, solves all problems cleverly.

 

Activity – 7 :

Fill in the blanks with relative pronouns such as who, which, where, whose, that, etc.

 

The house in which  I lived as a child has been pulled down now.

 

My grandmother, who was an extraordinary woman, lived to the age of one hundred.

 

Stop him! He’s the man who  stole my purse.

 

They have invented a television set which is as small as a watch.

 

There are many people who lives have been spoilt by this factory.

 

Is that the button where you pressed?

 

Could everybody whose answer sheets are with me raise their hands?

 

That scientist has invented a kind of ink that is visible in darkness.

Leave a Reply

Your email address will not be published.