NIOS Class 10 Science & Technology Chapter 24 Solution

NIOS Class 10 Science & Technology Chapter 24 Solution – Reproduction

NIOS Class 10 Science & Technology Solution Chapter 24 Reproduction. NIOS Class 10 Science & Technology Chapter 24 Question Answers Download PDF. NIOS Class 10 Science Notes.

NIOS Class 10 Science & Technology Chapter 24 Solution

Board NIOS
Class 10th (Secondary)
Subject                                                Science and Technology (242)
Topic Question Answer, Solution, Notes

 

CHAPTER: – 24.

(Reproduction)

 

INTEXT QUESTIONS 24.1

1)Define reproduction.

Ans: –It is a biological process through a organisms give rise to offspring of their own kind and this going on from the new also.

 

2)State one point of difference between asexual and sexual reproduction.

Ans: – There is no direct relationship between the parent’s cell in the asexual reproduction but in sexual reproduction it has.

 

3)Why is binary fission considered to be an asexual form of reproduction?

Ans: – As from binary fission the new one is produced by the previous one from outside so it’s called the asexual reproduction.

 

4)Define vegetative propagation with the help of an example.

Ans: –  The reproduction is called the vegetative when the new organ is from by the different parts of the body which is steam, root, leaves.

 

5)Define the following (i) callus (ii) clone.

Ans: –  Callus: – It is a undifferentiated mass of cells in culture medium.

(ii) Clone: – Here the cell is the genetic copy of the parent’s cell for example– the cloned sheep.

 

INTEXT QUESTIONS 24.2

 

1)What purpose does the flower serve in a plant?

Ans: – The flower of a plant is served as the reproductive organ of the plant.

 

2)Give one point of difference between self-pollination and cross pollination.

Ans: – In a self-pollination just only one flowers pollen is necessary whereas in cross pollination different flower pollen is necessary.

 

3)What will happen if the pistil of the flower is removed?

Ans: –  As this pistil of a flower is used for the seed formation of the plant so it will not be formed.

 

4)Trace the path of the pollen after it lands on the stigma.

Ans: – Pollen grain forms a pollen tube then reaches the ovule as pollen tube pushes through the pistil and after that pollen nucleus fuses withnucleus of ovule.

 

5)What is germination of seed?

Ans: –Fertilized ovules develop into seeds then this is capable of germinating into seedlings for that growing into new plants.

 

INTEXT QUESTIONS 24.3

 

1)Define the terms (i) adolescence (ii) puberty (iii) hermaphrodite (iv)oviparous(v) viviparous (vi) foetus.

Ans: –(i) Adolescence: – The stage of life at the age between 11 to 19 years the  physical and physiological changes in the body is called adolescence.

(ii)Puberty: – The time period when human capable of reproduction.

(iii) Hermaphrodite: – As in this stage male and female sex organs are in the same individual.

(iv) Oviparous: – Development of an embryo inside the egg is known as oviparous.

(v) viviporas: – A living organism when develops inside the mother’s womb then this is known as viviporas.

(vi) Foetus: – When embryo implanted in the uterus wall of the mother and developed then this area is known as foetus.

 

2) Name the hormones secreted by the testes and ovary.

Ans: – The hormones secreted by testes is testosterone and from ovary progesterone.

 

3)Name the part of the female reproductive system where the egg gets fertilised by the sperm.

Ans: – In the developing embryo the female reproductive system where the eggs fertilized by sperm.

 

4)State the function of (i) uterus (ii) vas deferens.

Ans: –  In uterus the embryo develops.

In vas deferens ejaculated the sperm through duct.

 

INTEXT QUESTIONS 24.4

 

1) List, in a sequence the events that lead to the birth of a new individual.

Ans: – At first Human sperm and Human ovum “formation of zygote “and after that developing embryo” in foetus and then in uterus “born after development is complete” so, by this step it completed.

 

2)Name the hormones responsible, for attaining reproductive maturity, and for formation and maturing of sperms and eggs in humans.

Ans: – The FSH and LH is responsible for the attending reproductive maturity and for the formation and maturing of sperms and eggs in human.

 

3) Given below is a list of hormones related to reproduction. List influence on functions in the space given below:

FSH, LH, Estrogen, Testosterone, Oxytocin.

Ans: –

Hormones

Function

FSH The maturation of eggs.
Estrogen Female body growth and development of reproductive organ.
Testosterone Mature of male body.
Oxytocin Helps in uterine concentration

 

INTEXT QUESTIONS 24.5

 

1) Name any four sexually transmitted diseases.

Ans: – The sexually transmitted disease is Syphilis, Gonorrhoea, herpes, Chlamydia.

 

2)Name four devices which prevent fertilization in humans.

Ans: –The four device which prevent fertilization of humans is IUCD – Copper T, Oral contraceptive pills, tubectomy infemale, MTP.

 

3)Expand the abbreviations (i) HIV and (ii) AIDS.

Ans: –HIV: – Human immune deficiency syndrome.

AIDS: – Acquired immune deficiency syndrome.

 

TERMINAL EXERCISES

 

1)Name the biological process by virtue of which a species continues from generation to generation?

Ans: – Through the reproduction process the species continues from generation to generation.

 

2)Mention two differences between asexual and sexual modes of reproduction?

Ans: – There is no direct relationship between the parent’s cell in the asexual reproduction but in sexual reproduction it has. In human sexual reproduction happen and in most of the plant asexual reproduction happened.

 

3)Mention an example for each of the following methods of reproduction.

(i) Budding (ii) Spore formation

(iii) Binary fission (iv) Vegetative reproduction.

Ans: – Hydra follow the budding methods for reproduction.

Spore formation is follows by risorius.

Binary fission: – amoeba.

Bryophyllum follows the method of vegetative reproduction.

 

4)Why is vegetative reproduction considered as a type of asexual reproduction?

Ans: – In a vegetative reproduction the different parts of the plant like root, flower, stem, leaves take part in reproduction so for this reason we call it as a vegetative reproduction.

 

5)Mention the specialized parts that are responsible for vegetative mode of reproduction in the following plants

(i) Ginger (ii) Grass

(iii) Onion (iv) Potato.

Ans: – Ginger by rhizomes, grass by stolon, Onion by bulb, potato by steam.

 

6)How is artificial vegetative propagation different from natural vegetative propagation. How is the former beneficial to humans?

Ans: – In normal vegetative reproduction the new one is coming up from the different part of the plant which is also happen by using of different methods for the producing of new plant. In artificial reproduction the percentage of the quality is more as compared to natural vegetative reproduction.

 

7)How is a callus developed in tissue culture? Give the steps.

Ans: – The tissue culture is the process by which a new plant is created by these methods. In plant body there are different types of tissue culture we have seen which are callus culture, embryo culture, ovary culture etc.

 

8)Why is it said that all living cells are totipotent? Explain.

Ans: – The cell of the plant is called totipotent as this cell has very much potential to development the new cell from the previous one by different methods.

 

9)Label the following parts in the given diagram

(i) part that produces pollen.

(ii) part of the flower that receives the pollen.

(iii) part that contains ovules.

(iv) the part of the flower that holds the anther.

Ans: –

 

10)Justify the following statements:

(i) Birds, reptiles and frogs are called ‘Oviparous’.

Ans: – Yes, the upper statement is true as all of this animal lay eggs and then new one creates.

(ii) Human are ‘Viviparous’.

Ans: – As the new one is form in the female uterus from embryo to complete shell so this is called viviparous.

(iii) Earth worm is a ‘hermaphrodite’.

Ans: –As in earthworm both male and female organ are present this are called the hermaphroditic.

(iv) The sheep ‘Dolly’ was a clone of her mother.

Ans: – If new one is same as the mother cell, then this is known as clone in this case as sheep Dolly is same as her mother it is known as clone.

11)Trace the events after pollination that lead to seed formation.

Ans: – The pistil of the flower is helps to making the seeds in the flowers as when it the pollen strict in the ovary of the flower then after pollination the seed is formed.

12) Identify (a) (b) (c) and (d) in the following table.

Ans: –

Reproductive organ of human Works
Testes 1) Produces the hormone.
Uterus 2) The womb in which the embryo

develops

Cervix Forms canal between uterus and vagaina.
Vas deferens 4) Arise from the testis and later join

together to form ejaculatory duct


 

13)List the physiological changes that arise at puberty in

  • human female
  • human male

Ans: – In male the voice become changed and beard is seen. In female her body developed.

 

14)Mention the psychological changes that are experienced by the adolescents.

Ans: – The physiological changes which would be happen when in adolescents is the beard is came and the voice become deeper and body seen some far.

 

15)Mention the fate of the thickened uterine lining in human of in case fertilisation does not occur.

Ans: – This thickened uterine of the human happen in case of fertilization not in case of mensuration. The fertilizing eggs transfer through this thickened uterine and forms the reproductive cycles.

 

16)Do you agree with the statement “A strong force of one billion Indians can achieve all the developmental goals and lot more”? Why/Why not?

Ans: – As today world the man power is the strength of that country which set an example by the Chinese in the different field so India also takes this as an opportunity not as burden to developed.

Updated: March 3, 2022 — 4:51 pm

Leave a Reply

Your email address will not be published.