NCERT Solutions Class 5 English Chapter 6 The Talkative Barber

NCERT Solutions Class 5 English Chapter 6 The Talkative Barber

NCERT Solutions Class 5 English Chapter 6 The Talkative Barber: National Council of Educational Research and Training Class 5 English Chapter 6 Solutions – The Talkative Barber. NCERT Solutions Class 5 English Chapter 6 PDF Download.

NCERT Solutions Class 5 English Chapter 6: Overview

Board

NCERT
Class

5

Subject

English
Chapter

6

Chapter Name

The Talkative Barber
Topic

Exercise Solutions


NCERT Solutions Class 5 English Chapter 6 – The Talkative Barber

Let’s read

(1) How many brothers did the Barber have?

Ans:- The barber in this story had six brothers.

(2) Why was the Sultan in a hurry?

Ans:- The Sultan was in a hurry because he had invited some of his friends for a feast at noon.

(3) Why did the Barber take so long to shave the Sultan?

Ans:- The barber took so long to shave the Sultan because he was so talkative and wasted time telling unnecessary things.

(4) Write True or False.

(i) The Barber was shaving the Sultan’s beard – false.

(ii) The Sultan gave him three gold coins – true.

(iii) The Barber refused to leave the Sultan’s palace – true.

(iv) There were seven brothers altogether in the Sultan’s family – false.

(5) Why did the Barber want a lot of food?

Ans:- The barber forgot to make any preparations for his friends whom he invited in his house that day. So, he wanted a lot of food for them.

Let’s Talk

(1) Did the Sultan enjoy the Barber’s talk? Why do you say so?

Ans:- No, the Sultan did not enjoy the Barber’s talk.

The Sultan lost all his patience for the barber’s useless talks that was wasting his time. So, he wanted to get rid of him rather than enjoying his talks.

(2) Which part of the story did you find the funniest?

Ans:- The funniest part of the story to me was the first part when the barber suddenly started talking about his brothers though the Sultan never asked about them.

(3) What are the things the Sultan gave to the Barber?

Ans:- The things that the Sultan gave to the Barber were three pieces of gold and all the food that had been prepared for the Sultan that day.

(4) Do you think the Sultan was really very generous? Why do you say so?

Ans:- No, I do not think that the Sultan was really very generous.

He gave the barber three pieces of gold and all the food just to make him finish his work quickly so that the Sultan could get rid of him.

Word Building

(1)

(i) believe – disbelieve.

(ii) shaved – unshaved.

(iii) perfect – imperfect.

(iv) satisfy – dissatisfy.

(v) polite – impolite.

(vi) respect – disrespect.

(vii) pure – impure.

(viii) expected – unexpected.

(ix) obedient – disobedient.

(2)

(i) The teacher got upset with Rani because her work was untidy.

(ii) The dog was unable to climb the tree to chase the cat.

(iii) I dislike hot milk, I like it cold.

(iv) It is impossible to cross the road during peak traffic hours.

(v) The magician waved his magic wand and made the rabbit disappear.

(vi) The passengers became impatient when the train was late again.

(vii) It is very unkind to make fun of another person’s weaknesses.

(3)

(i) Please wait with me till the bus arrives.

(ii) Do you like football or cricket?

(iii) My father packed my lunch while my mother combed my hair.

(iv) We will reach on time if we go by the car.

(v) Your speech cannot be heard by the audience unless you use a powerful mike.

(vi) It was a beautiful day so they decided to go for a picnic.

(vii) We went to the zoo where we saw many animals.

Word Fun

(1)

(i) feast? – drink, serve.

(ii) race? – run, compete, cheer.

(iii) cricket match? – play, shout, win.

(iv) cinema? – sit, enjoy.

(v) fair? – buy, ride.

(vi) party? – sing, dance, greet.

Let’s Write

(i) At first, we write a letter. Then, we fold it. Next, we put it in an envelope. After that, we seal it. Then, a postage stamp is attached to it. At last, we put it in a letter box.

(ii) At first, we buy vegetables like cucumbers, tomatoes, onions etc. Then, we wash it properly. After that, we remove the skin of those vegetables. Next, we cut it into round slices. Then, some salt is added to it. At last, it is ready to serve.

Updated: July 7, 2021 — 2:38 pm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × 2 =