Maharashtra Board Class 9 History Chapter 2 India : Events after 1960 Solution

Maharashtra Board Class 9 History Solution Chapter 2 – India : Events after 1960

Balbharati Maharashtra Board Class 9 History Solution Chapter 2: India : Events after 1960. Marathi or English Medium Students of Class 9 get here India : Events after 1960  full Exercise Solution.

Std

Maharashtra Class 9
Subject

History Solution

Chapter

India : Events after 1960


1.) (A) Choose the correct option from the given options and complete the statements.

(1) The Prime Minister of India who took an initiative in resolving the question of the Tamil minority in Sri Lanka was …. 

(a) Rajiv Gandhi  (b) Indira Gandhi  (c) H. D. Devegowda  (d) P. V. NarasimhaRao

Ans- a) Rajiv Gandhi

(2) … is the father of the Green Revolution in India.

(a) D. R. VergheseKurien   (b) HomiBhabha   (c) M. S. Swaminathan   (d) Dr Norman Borlaug.

Ans-c) M.S Swaminathan

(B) Identify and write the wrong pair. 

(1) Indira Gandhi – Emergency

(2) Rajiv Gandhi – Development in science and technology

(3) P. V. NarasimhaRao – Economic improvements

(4) Jayprakash Narayan – Mandal Commission.

(2.)  Complete the activity as per given  instruction.

(A) Based on the information in the chapter, prepare a chronological chart of Prime Ministers and their tenure.

Ans-Jawaharlal Nehru  1889-1964

LalBahadurShastri  1964-1966

Indira Gandhi  1966-1977

MorarjiDesai  1977-1979

CharanSingh  1979-1980

Indira Gandhi  1980-1984

Rajiv Gandhi  1984-1989

VishwanathPratap Singh 1989-1990

Chandra Shekhar 1990-1991

P.V. NarasimhaRao  1991-1996

Atal Bihari Vajpayee 1996-1996

(B) Write short notes on

(1) Globalisation

Ans- When all the countries of the world are inter dependent upon each other in the field of economy, culture, trade in goods and services, technology etc., it is called Globalization. In this state we observe flows of information, connection among the people, global investment and worldwide business.Many international organisations like G-20 and ‘BRICS’ etc. have formed to push this worldwide venture to the summit.India has emerged as an important country on the global scene in different spheres. It has become the part of G-20 and ‘BRICS’ (Brazil, Russia, India, China, South Africa).Our lifestyle has affected largely by this. We are privileged by the faster access of technology, improved communicationand innovation. In India the telecommunication technology has also improved. Mobile phones, internet and the communication facilities based on satellite have spread all across the country. Again India has proved itself as a successful democratic country. The global lifestyle has also got influenced by this worldwide globalization.

(2) White Revolution

Ans-White revolution started in the year 1970.VergheseKurien,is the father of White Revolution. Green revolution in India is renowned for its huge growth in the production of rice and wheat. After this the India government started “Operation Flood” Programme to make India one of the largest producers of milk in the world. The other name of “Operation Flood” is White revolution. Due to this revolution India became the largest producer of milk and milk products. Anand Milk union limited popularly known as Amul- a Gujarat-based co-operation was the engine of this life changing programme.

 (B) Write short notes on 

3.) Give reasons. 

(1) The Morarji Desai government lasted for short while.

Ans- Morarji Desai became the Prime Minister by getting the support of Janata Party. His government lasted for short while because of internal differences. Again he was not so popular among the middle class and upper middle class people. His authoritarian tendency was another reason for his downfall.Charan Singh defeated him and became the next priminister.

(2)The army had to be sent into the Golden Temple in Amritsar

Ans- During 1980’s Indian political system faced many new challenges. The Sikhs in Punjab demanded an independent state of Khalistan and began a movement which went on to become violent and destructive. Pakistan had lent its support to this movement. The Indian army had to sent into the Golden Temple at Amritsar, in 1984, to evict the terrorists who had allegedly taken shelter there.

(3)  The National Planning Commission was set up in India.

Ans-Planning Commission was set up on 15th March, 1950.The principal task of the Planning Commission is to formulate the  five-year plans. The National Planning Commission was set up in Indiato establish an economy based on social justice through planning. Planning Commission was assigned the task of formulating a plan for most effective and balanced utilization of the country’s resources.

4.)  Answer the following questions in detail.

 (2) What are the characteristics of the Indian economy?

Ans-The characteristics of the Indian economy are-

1.) The foreign investment in India increased.

2.) Skilled Indian professionals helped reform the Indian economy.

3.) The field of information technology opened several avenues of employment in the country.

Narasimha Rao Government started  this economic reforms from 1991. These economic reforms are called as economic liberalisatio and the Indian economy flourished as a result of the implementation of this policy.

Updated: December 21, 2020 — 4:16 pm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × five =