Reach for the Top Extra Questions and Answers English Beehive Chapter 8

Are you looking for Reach for the Top Extra Questions and Answers, if yes? then you the right place. Here we are providing Reach for the Top Extra Questions and Answers Class 9 English Beehive Chapter 8.

Reach for the Top Extra Questions and Answers English Beehive Chapter 8

Reach for the Top Extra Questions and Answers Very Short Type

PART -1

Question 1.

Who is the only woman in the world to have climbed the Mount Everest twice?

Answer: The woman who climbed the climbed the Mount Everest twice is Santosh Yadav.

Question 2.

Where was Santosh born?

Answer: Santosh was born in a village named Joniyawas in Rewari district of Hariyana.

Question 3.

What is the meaning of her name ‘Santosh’?

Answer: Santosh means “Contentment”.

Question 4.

Why was Santosh send to the village school?

Answer: Santosh was send to the village school only because of the prevailing custom of their family.

Question 5.

Name the college joined by Santosh after passing school?

Answer: The name of the college was Maharani College at Jaipur.

Question 6.

At which institute Santosh took admission for mountaineering?

Answer: Santosh took admission in the Nehru Institute of Mountaineering at Uttarkashi.

Question 7.

What was the age of Santosh when she becomes the youngest Everest woman climber?

Answer: She was only twenty years old when she climbed up the Mt. Everest.

Question 8.

Name the fellow climber of Santosh, who was saved by her while Mt. Everest expedition?

Answer: He was Mohan Singh, who was saved by Santosh at the time of Mt. Everest expedition.

Question 9.

Name the group joined by Santosh after her first achievement?

Answer: Santosh had joined a group of Indo Nepalese mountaineer woman after her first achievement.

Question 10.

What Santosh done for the environment of Himalayas?

Answer: Santosh had brought down 500 kilograms of garbage from the Himalaya to save the environment.

Reach for the Top Extra Questions and Answers MCQ Type

Question 1.

Santosh had ________ brothers.

(a) Five

(b) Six

(c) One

(d) Three

Answer: Five.

Question 2.

Santosh preferred – >

(a) Traditional dress

(b) Sari

(c) Sport dresses

(d) Salwar suit

Answer: Sport dresses.

Question 3.

Santosh left home and got admission in the school of –

(a) Mumbai

(b) Delhi

(c) Hariyana

(d) Chennai

Answer: Delhi.

Question 4.

The name of the Santosh college hostel was – >

(a) Srivastava

(b) Maharani

(c) Kasturba

(d) Venkataiya

Answer: Kasturba.

Question 5.

Name the hill situated near Santosh’s hostel- >

(a) Aravalli

(b) Garo

(c) Vindya

(d) Jayantiya

Answer: Aravalli.

Question 6.

Santosh Yadav scaled Mt. Everest in the year- >

(a) 1992

(b) 1994

(c) 1990

(d) 1996

Answer: 1992.

Question 7.

Government of India honoured Santosh with ->

(a) Bharat Ratna

(b) Padma Bivushan

(c) Padma Bhushan

(d) Padmashri

Answer: Padmashri.

Reach for the Top Extra Questions and Answers Short Type

Question 1.

What was the different thing happened when Santosh was born?

Answer:

Santosh was born in a society which was biased towards having male child over a female child. When she was born a saint came to her family and blessed her mother that she should be get a boy. But exceptionally herb grandmother amazed everyone with her thought and by saying that they want girl instead of a boy as they were already blessed with five boys.

Question 2.

How Santosh was different from the actual meaning of his name?

Answer:

The meaning of Santosh was “Contentment”. But she was not always content with place in a traditional way of life. She always liked to live life on her own terms. She likes to wear sports dresses instead of traditional dresses.

Question 3.

What were the skills developed by Santosh to become a good mountaineer?

Answer:

Santosh had developed the qualities of physical strength, mental strength and strong will power. She had also developed a remarkable resistance to cold and the altitude. These helped him to become a successful mountaineer shortly.

Question 4.

Write few lines about Santosh’s memory recollection of the achievement of the Mt. Everest?

Answer:

While recollecting memory of the achievement of the Mt. Everest Santosh started that she was at the top of the world. The moment was unbelievably for her when she hoisted the Indian Flag on the top of the roof of the world, which was the Mt. Everest. She felt proud to be an Indian.

Reach For The Top (PART 2) Extra Questions and Answers

Reach For The Top Extra Questions and Answers Very Short Type

Question 1.

What are the qualities which make Maria likeable to all?

Answer: Her smile, her glamorous attire, makes Maria likeable to all.

Question 2.

What is the name of Maria Sarpova’s father?

Answer: His name is Yuri.

Question 3.

Write the name of Maria Sarpova’s mother?

Answer: The name of Maria’s mother is Yelena.

Question 4.

Where was Maria sent to get the training in tennis?

Answer: Maria was sent to Florida with her father to get the training in tennis.

Question 5.

What did Maria understand at the age of nine?

Answer: Maria understands that she has to sacrifice many things against the price for tennis at the age of nine.

Question 6.

What did the other students order to Maria?

Answer: The other students ordered Maria to clean the room.

Question 7.

What accent is used by Maria Sharapova?

Answer: Maria has an American accent.

Question 8.

Which country Maria is willing to represent at the Olympics?

Answer: Maria is willing to represent her own country Russia at the Olympics.

Question 9.

Why is USA a big part of Maria’s life?

Answer: USA is a big part of Maria’s life because she got the training of tennis from there.

Question 10.

Whose novels does Maria love to read?

Answer: Maria love to read the novels of Arthur Conan Doyle.

Question 11.

What are the things helped Maria to reach into the top position of woman’s tennis?

Answer: Maria’s talent, urge for success and sacrificing nature helped her to reach into the top position of woman’s tennis.

Question 12.

What her favourite food?

Answer: Maria love to eat pancakes with chocolate spreading and fizzy orange drinks.

Reach For The Top Extra Questions and Answers MCQ Type

Question 1.

Maria Sharapova attained World number one position on ->

(a) 22 August, 2005

(b) 21st August, 2005

(c) 22 August, 2004

(d) 20th March, 2003

Answer: 22 August, 2005.

Question 2.

Maria was born in ->

(a) Siberia

(b) London

(c) Checoslavakia

(d) Canada

Answer: Siberia.

Question 3.

Maria took _____ years of training to become the top woman tennis player?

(a)Four month

(b) Two years

(c) Three years

(d) Four years

Answer: Four years.

Question 4.

Florida is in ->

(a) UK

(b) Asia

(c) USA

(d) Africa

Answer: USA.

Question 5.

The sleeping time for Maria was ->

(a) 11 P.M

(b) 7. P.M

(c) 10 P.M

(d) 8. P.M

Answer: 8. P.M.

Question 6.

Maria got Wimbledon Championship trophy in ->

(a) 2005

(b) 2001

(c) 2004

(d) 2000

Answer: 2004.

Question 7.

What helped Maria to move forward?

(a) Money

(b) Dream

(c) Parents passion

(d) Parents wish

Answer: Dream.

Reach For The Top Extra Questions and Answers Short Type

Question 1.

Why was Maria sad while going to Florida?

Answer:

Maria was sad while going to Florida as she had to spend two years, separated from her mother. Because of some visa related issue she did not get the permission to go to Florida with Maria and this is the reason behind her sadness.

Question 2.

 Write the two reasons of depression of Maria, was Maria really depressed?

Answer:

Maria was upset as her mother was not with her and her father was always busy to earn money to continue the tennis training of Maria. Again at training centre the seniors always ordered Maria to clean the room.

But all these incidents did not make Maria depressed. Instead of being depressed she became determined and mentally tough. She understood that she should be more focused to achieve her dream.

Question 3.

What are the likings of Maria Sharapova apart from tennis?

Answer:

Apart from tennis Maria’s Favourite pastime are fashion, singing and dancing. She likes to read novels writer by Arthur Conan Doyle. She likes to wear fashionable and sophisticated evening gowns and though she is a sports person, she love to eat pancakes with chocolate spreading and orange drinks.


Updated: December 20, 2020 — 1:22 am

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ten − 9 =