Kerala SCERT Class 6 English Helping Hands Question Answer

Kerala SCERT Class 6 English Unit 5 Helping Hands Question Answer Solution here. Kerala Board Class 6 Students can find Here all Chapter Helping Hands: The Champ (Girija Rani Asthana), A Glass of Milk & If I can Stop One Heart from Breaking Notes provide by our Teacher. Important Question Answer from Unit 5 Helping Hands.

  • Board- Kerala Board.
  • Class – 6.
  • Subject – English Part 2
  • Unit – 5.
  • Chapter Name – The Champ (Girija Rani Asthana), A Glass of Milk & If I can Stop One Heart from Breaking.
  • Topic – Question Answer Solution.

kerala class 6 english solution chapter helping hands

The champ

1.) What was the conversation all about?

Answer. The conversation among the cousins was all about different styles of swimming.

2.) How did Radha’s aunt react to Ranjit’s remark?

Answer.Radha’s aunt defended Radha by telling Ranjit that she could swim very well. She lived on the banks of river Sarayu. She learnt swimming even before she could walk.

3.) The boys did not take Radha to the pool. What excuse did the boys give?

Answer. The boys gave excuse to Radha that she had to swim in swimming costume in the club’s pool. If she wanted to swim in the pool then she could not swim there in her salwar kurta.

4.) Radha spoke to her aunt with a ‘hollow laughter.’ What does ‘hollow laughter’ mean?

Answer. Hollow laughter means fake smile which she did not from her heart. She tried to hide her emotions in front of her aunt and pretended to be happy. So, she gave hollow laughter to her aunt.

5.) Why was Radha excited when she got her aunt’s invitation to Delhi?

Answer. Radha was excited when she got her aunt’s invitation to spend summer vacation in Delhi. She lived in a small hill town in the middle of Kumaon hills in UP. She had never been out of her small town. So, she eagerly looked forward to visit her aunt’s place.

6.) Pick out the sentences which tell us thatRadha felt lonely at her aunt’s home.

Answer. But within a week of her arrival, she was thoroughly disenchanted with Delhi and felt lonely. Not that her cousins, Ranjit, a year older and Aman of her age, were rude to her but the companionship which she looked forward to was missing. Her city cousins and she with her small town background were poles apart. She had nothing in common with them. They and their friends talked about computers and video games, listened to pop music and watched western films and she didn’t understand any of these things. She felt lost among them and thus kept mostly to herself.

7.) Radha found it difficult to mingle with the other children. Which sentence expresses this idea?

Answer. They and their friends talked about computers and video games, listened to pop music and watched western films and she didn’t understand any of these things. She felt lost among them and thus kept mostly to herself. But when she heard that her cousins were going for swimming, she thought she would also go with them as she knew swimming well. But alas! Here also her cousins disappointed her. Tears ran down her cheeks.

8.) Radha was concerned much about her cousins. How do we know this?

Answer.Radha was concerned about her cousins that we know from her caring towards them. When they got into river water for swimming during their picnic Radha warned Aman not to go near the big boulder. The current was very fast near that boulder. Later when Aman was carried away rapidly towards the middle of the river, no one went to save him from drowning. But Radha did not care about herself and jumped into the river to save her cousin.

9.) ‘Aman was caught in the current.’ What difference do you notice in the reactions of Radha and that of others?

Answer. Aman was caught in the current and was carried away rapidly towards the middle of the river. All other people present there were shouting but no one showed the courage to jump into the current. Only Radha quickly took off her shoes and jumped into the water. So, that was the different between Radha and others.

10.) Do you think Radha had any problem in swimming against the swift current? Why?

Answer. No, Radha had no problem in swimming against the swift current. She did not find it difficult as she was used to swimming in the swift stream in the hills.

11.) How did Radha respond to Ranjit’s comment on swimming?

Answer. Ranjit appreciated Radha’s swimming after she saved Aman. He said that she swam like a fish and called her champ. Radha replied with a tinge of bitterness that she did not know any particular style and used to swim that way.

12.) ‘We eat our words.’ What does Ranjit mean by this statement?

Answer. Ranjit means by this statement that he wants to forget her words. He wants to forget what he said in past and want to start new bonding with Radha.

1.) ‘Her city cousins and she, with her small town background were poles apart. She had nothing in common with them.’ how was Radha different from her cousins?

Answer.Radha lived a small hill town in the Kumaon hills near Sarayu river in UP. She never went outside of her small town. So, she was much excited to spend her summer vacation in her aunt’s house in Delhi when she invited her. Her cousins and their different were way different than her. They were used to talk about computers and video games. They used to watch western films and listen pop music. She was used to swim in salwar kurta within river water. But her cousins were used to swim in swimming costume. There was distance like two poles between them. So, Radha missed the companionship among them which she expected.

2.) Radha is brave and helpful. Do you agree with this statement? Pick out some instances from the story that support your answer.

Answer. Yes, I agree with the statement that Radha is quite brave and helpful. She went to picnic with the entire family of her aunt. She was very excited but became lonely later. Her cousins were busy to spend time with their friends. When her cousins were swimming in river she warned Aman not to go near the high boulder. Aman was carried away towards the boulder and felt difficult to swim against the current. She did not care about herself when she jumped into the river for saving Aman. She took off her shoes and jumped into the river while others did not dare to save him.

3.) Imagine that you were also present at the spot where Radha saved Aman. Describe what happened in about 100 words.

Answer. I saw that Radha’s cousins jumped into the river for swimming. Radha warned them to take care about themselves and not to go near the high boulder. She was busy in reading her book. When others were shouting to Aman she looked out of her book. She saw that Aman faced it difficult to swim against the current. Everyone was shouting at Aman but nobody dared to go and save him. But Radha did not think for a minute, took off her shoes and jumped into the river to save her cousin. She told Aman not to panic and hold her while trying to paddle with her feet. When she almost reached near the bank she found others hold her. Her aunt gave her hot coffee to drink and she drank two mugs of coffee.

Activity- 1

Ranjit felt sorry for what they had done to Radha. He realised how good a swimmer Radha was after saving Aman from drowning. He neglected Radha, humiliated her many times and made her lonely. Still she did not think twice to save her cousin brother from danger. He realised that he did wrong to misbehave with Radha at first place.

Activity- 2

1.) Shy.

2.) Mean.

3.) Tense.

4.) Gentle.

5.) Selfish.

6.) Generous

7.) Confident

8.) Optimistic

9.) Adventurous

Activity- 3

Speaker Addressee Dialogue Characteristic of the speaker
Radha Ranjit ‘No, I don’t know any of these. I just swim.’ Innocence
Ranjit Radha ‘It means you can just float or crawl, not swim properly.’ Negligence
Radha’s aunt Ranjit ‘She learnt swimming even before she could walk.’ Supportive
Radha Aman ‘…don’t go beyond that big boulder. The current is very fast there.’ Caring
Radha’s aunt Radha ‘Drink this. This will give you strength.’ Kind
Ranjit Radha ‘Hey champ. You’re great…! You swim like a fish.’ positive

Activity- 4

Little girl Radha got award from president for her bravery:

Radha, a little girl from a small town came to spend her summer vacation to her aunt’s place. She wished to spend time in metro city for a long time. She never went outside of her town. It was quite a dream to her. She had much expectations about city life and its people. When she came her cousins did not behave properly with her. She was disappointed to feel the lack of companionship and differences among themselves. Still she was very caring and supportive to her cousins. One day, they all went out for picnic beside Yamuna River. Her cousins went into the river for swimming. She noticed that from far while she was reading her book. She warned her cousin once for not going near the big boulder where the current was fast. When she heard the sound of people shouting by her cousin’s name she noticed that he was almost drowning with the high flow of water near the boulder. Everyone was shouting but nobody dared to go ahead and save him. She did not think much in that situation, took off her shoes and jumped into the water to save her brother. She tried hard to save her brother and took him near the bank somehow. People who witnessed the scene spread the news soon. Radha came to be known by all for her bravery. The president was also happy and wanted to reward her for her bravery. She became an encouraging examples for young people for being with people in need.

Activity- 5

The picture is of a beautiful village in the lap of mountains. River is flowing beside the valley with crystal clear water. People can hear the rippling of water throughout the day. People live nearby locality of the river use the river water and valley for many purposes. They go from grazing their cattle. They swim in water during day. The nature changes its colour in different seasons with various blossoms, birds, animals and other living creatures. The environment is so serene and peaceful that people do not want to leave this place. They live a simple life amidst of nature by surrounding themselves with simple pleasures.

Activity- 6

b.) it is priya’s birthday tomorrow. Let’s invite our friends, shall we?

c.) uncle said, ‘let’s go for a picnic.’

d.) it is our school anniversary tomorrow. Let’s decorate our school with flowers and balloons, shall we?

e.) it is raining. Let’s play in the showers.

Activity- 7

Countable nouns- flower, table, bag, door, pencil, stick

Uncountable nouns- ink, gold, kerosene, love, work, advice.

Activity- 8

1.) Go slow. School nearby.

2.) Road closed. Work is under process.

3.) Go slow. Hospital nearby.

4.) Be aware. Holes within the road.

5.) Be aware. Water logged road.

Editing:

Once there lived an old man. He had four sons. They often quarrelled with each other. The father wanted to make them understand the wisdom of unity. He called the sons to his bedside and gave each one stick and asked them to break them. The sons broke the sticks with ease. The father then asked the sons to tie some sticks into a bundle and break them. The sons were not able to break it. They learned the lesson, ‘unity is strength.’

A glass of milk

1.) The boy was selling goods from door to door.

The young woman gave a glass of milk to the boy.

The woman was admitted in a hospital.

Dr. Howard paid the bill.

She read the words written on the bill.

Tears of joy flooded her eyes.

2.) 1. Medicine

2.) pills

3.) Syringe

4.) surgery

5.)

6.) nurse

7.) patient

If I can stop one heart from breaking

1.) According to the poet, what is the real way of making one’s life meaningful?

Answer. According to the poet, the real way of making one’s life meaningful is by helping others and making others life beautiful in some way.

2.) Why does the poet repeat the line, ‘I shall not live in vain’ in this poem?

Answer. The poet repeats the line ‘I shall not live in vain in this poem because she put stress on living the life fully. She showed the way of ultimate living by helping others. When someone struggles for some reason, faces any difficulty we should help them. In such way, we will find happiness by making others life good and peaceful. If we live with a purpose if stay beside others it gives us happiness in return.

3.) Helping a bird is an act of kindness. Pick out from the poem the line which bears the same meaning.

Answer. Or help one fainting robin/ unto his nest again,/ I shall not live in vain- these lines remind that helping a bird is an act of kindness.

4.) Pick out the words used in the poem that show physical suffering or discomfort.

Answer. Aching, pain, breaking heart, fainting such words are used in the poem to show physical suffering or discomfort.

5.) The title of the poem ‘if I can stop one heart from breaking’ tells us about the importance of helping others. How do you feel when you help others?

Answer. I feel very happy and satisfied when I help others. It gives me pleasure to make one smile for any reason. I want to live with positivity, joy, peace and happiness for myself and others. Life is short so one should enjoy it fully. If I can make one feel light from her burden it will give me joy too.

6.) Choose a suitable theme for the poem from the box given below.

Answer. Kindness.

Activity- i

1.) 1. c. comfort a person when one is sad.

2.) b. my life will be meaningful.

3.) c. hurt the one who is happy.

Activity- ii

a.) Stop one’s heart from breaking.

b.) Soothe a pain in someone’s life.

c.) Help the robin from fainting.

d.) Ease one’s life that is aching.

Activity- iii

I like helping my mother in the kitchen.

I like to remind my grandfather for taking medicines on time.

I like to help my sister in her homework.

I like to feed birds on the rooftop.

I like to feed the stray dogs.

I like to help mother in cleaning house.

I like to buy thing from street vendors.

Updated: February 12, 2024 — 1:51 pm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *