Tapti River GK Quiz Questions and Answers

GK questions from Tapti River are commonly asked in various Olympiad, state and national level competitive and recruitment examinations. For the benefits of students, we have prepared a set of most important GK questions and answers on Tapti River.

Tapti River GK Quiz Questions and Answers:

Tapti River GK Quiz

(1) The river Tapti originates in which state?

(a) Maharashtra

(b) Madhya Pradesh

(c)Arunachal Pradesh

(d) Andhra Pradesh

Ans – (b)

Explanation –The river Tapti originates in the state of Madhya Pradesh.

 

(2) What is the length of river Tapti?

(a) 836 km

(b) 352 km

(c) 724 km

(d) 1089 km

Ans – (c)

Explanation – The length of Tapti river is about 724 kilometres.

 

(3) The Tapti River drains into which water body?

(a) Arabian Sea

(b) Bay of Bengal

(c) Red Sea

(d) Indian Ocean

Ans – (a)

Explanation – The Tapti River drains into the Arabian Sea.

 

(4) The river Tapti makes –

(a) Estuary

(b) Delta

(c) Both

(d) None

Ans – (a)

Explanation – The river Tapti makes estuary at its mouth.

 

(5) Which river is called as the twin or handmaid of Narmada River?

(a) Damodar

(b) Krishna

(c) Godavari

(d) Tapti

Ans – (d)

Explanation – The Tapti River is known as the twin or handmaid of Narmada River.

 

(6) Which of the following city is located on the banks of Tapti River?

(a) Jaipur

(b) Surat

(c) Tura

(d) Jabalpur

Ans – (b)

Explanation – Surat is located on the banks of Tapti River.

 

(7) The Tapti River flows through which of the following states?

(a) Madhya Pradesh

(b) Maharashtra

(c) Gujarat

(d) All of the above

Ans – (d)

Explanation – The Tapti River flows through the states of Madhya Pradesh, Maharashtra and Gujarat.

 

(8) The area of Tapti River Basin is approximately –

(a) 62225 sq. km

(b) 83421 sq. km

(c) 13776 sq. km

(d) 29062 sq. km

Ans – (a)

Explanation – The area of Tapti River Basin is approximately 62225 square kilometres.

 

(9) Which of the following river is a tributary of the Tapti River?

(a) Hemavati

(b) Amravati

(c) Bhavani

(d) Musi

Ans – (b)

Explanation – Amravati River is a tributary of the Tapti River.

 

(10) Which of the following river flows in a rift valley?

(a) Ganga

(b) Brahmaputra

(c) Krishna

(d) Tapti

Ans – (d)

Explanation – Tapti River flows in a rift valley.

 

(11) Which of the following dam is built on the Tapti River?

(a) Tehri Dam

(b) Bhakra Dam

(c) Ukai Dam

(d) Hirakud Dam

Ans – (c)

Explanation – Ukai Dam is built on the Tapti River.

 

(12) The Tapti River originates from which mountain range?

(a) Aravalli

(b) Satpura

(c) Vindhya

(d) Himalayas

Ans – (b)

Explanation – The Tapti River originates from the Satpura mountain range.

 

(13) The Tapti River Basin is best for –

(a) cotton production

(b) tea plantation

(c) sugarcane production

(d) jute production

Ans – (a)

Explanation – The Tapti River Basin is best for cotton production due to black soil.

 

(14) The Tapti River makes the northern boundary of which plateau?

(a) Bundelkhand Plateau

(b) Malwa Plateau

(c) Deccan Plateau

(d) Meghalaya Plateau

Ans – (c)

Explanation – The Tapti River makes the northern boundary of the Deccan Plateau.

 

(15) The Tapti River is a popular attraction for which of the following reason?

(a) Birdwatching

(b) River rafting

(c) Trekking

(d) None of these

Ans – (b)

Explanation – The Tapti River is popular for river rafting activity.

 

(16) Which of the following National Park is located in the Tapti River Basin?

(a) Melghat Tiger Reserve

(b) Periyar Tiger Reserve

(c) Ranthambore Tiger Reserve

(d) Sundarban Tiger Reserve

Ans – (a)

Explanation – The Melghat Tiger Reserve is located in the Tapti River Basin.

 

(17) The Tapti River flows parallel to which of the following river?

(a) Mahanadi

(b) Yamuna

(c) Narmada

(d) Sutlej

Ans – (c)

Explanation – The Tapti River flows parallel to the Narmada River.

 

(18) The Tapti River is an example of –

(a) West flowing river

(b) East flowing river

(c) North flowing river

(d) South flowing river

Ans – (a)

Explanation – The Tapti River is an example of West flowing river.

 

(19) Which of the following is a right bank tributary of the Tapti River?

(a) Purna

(b) Girna

(c) Arunawati

(d) Amravati

Ans – (c)

Explanation – The river Arunawati is a right bank tributary of the Tapti River.

 

(20) The Tapti River Basin is prone to –

(a) earthquake

(b) flood

(c) landslide

(d) none of these

Ans – (b)

Explanation – The Tapti River Basin is prone to flood.

 

(21) The Tapti River Basin gets its major rainfall from which of the following?

(a) western disturbance

(b) north-east monsoon

(c) south-west monsoon

(d) none of these

Ans – (c)

Explanation – The Tapti River Basin gets its major rainfall from the south-west monsoon.

 

(22) The Tapti River is named after which of the following Hindu goddess?

(a) Tapati

(b) Chhaya

(c) Yamuna

(d) Ganga

Ans – (a)

Explanation – The Tapti River is named after the Hindu goddess Tapati, the daughter of Surya.

 

(23) Which of the following port is located on the southern bank of the Tapti River?

(a) Bhatkal Port

(b) MagdallaPort

(c) Karwar Port

(d) Kundapur Port

Ans – (b)

Explanation – The Magdalla Port is located on the southern bank of the Tapti River.

 

(24) The Tapti River originates in which district in Madhya Pradesh?

(a) Betul

(b) Mauganj

(c) Bhopal

(d) Indore

Ans – (a)

Explanation – The Tapti River originates in Betuldistrict in Madhya Pradesh.

 

(25) The longest right bank tributary of Tapti River is –

(a) Vaki

(b) Arunawati

(c) Gomai

(d) Aner

Ans – (d)

Explanation – Aner is the longest right bank tributary of the Tapti River.

Updated: February 12, 2024 — 2:31 pm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *