Samacheer Kalvi 6th Social Science Term 3 Geography Solutions Chapter 2 Pdf

Samacheer Kalvi 6th Social Science Term 3 Geography Solutions Chapter 2 Pdf

Tamilnadu Board Samacheer Kalvi 6th Social Science Term 3 Geography Solutions Chapter 2: Tamilnadu State Board Solution Class 6 Social Science Term 3 Geography Chapter 2 – Globe.

Samacheer Kalvi 6th Social Science Geography Solutions Chapter 2 Globe

Samacheer Kalvi 6th Social Science Geography Solutions Chapter 2: Overview

Board

Samacheer Kalvi
Class

6

Subject

Social Science Geography
Term

3

Chapter Name

Globe


 

Multiple choice questions: (marks:1)

(1) Assertion (A): Earth’s shape is called a ‘Geoid’ (Earth shaped).

Reason(R): The Earth cannot be compared with any other geometrical shape as it has a very unique shape.

(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

(b) A is true but R is not the correct explanation of A.

(c) A is true but R is false.

(d) R is true but A is false.

Ans: Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

 

(2) Assertion(A): The equator is also known as ‘ The great circle’. Reason(R): The equator is the longest of all lines of latitude.

(a) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.

(b) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

(c) A is true but R is false .

(d) R is true but A is false.

Ans: Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

 

(3) There are total —— parallels found on Earth.

(A) 180

(B) 181

(C) 182

Ans: 181.

 

(4) There are total ……lines of longitudes.

(A) 181

(B) 260

(C) 360

Ans: 360.

 

(5) Assertion (A): The prime meridian also called the Greenwich meridian. Reason(R): The prime meridian passes through Greenwich city.

(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

(b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.

(c) R is true but A is false.

(d) A is true but R is false .

Ans: Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

 

(6) The World has:

(A) 21 time zones

(B) 23 time zones

(C) 24 time zones

Ans: 24 time zones.

 

(7) Russia has:

(A) 5 time zones

(B) 7 time zones

(C) 10 time zones

Ans: 7 time zones.

 

(8) 1 day has:

(A) 12 hours

(B) 20 hours

(C) 24 hours

Ans: 24 hours.

 

(9) 24 days or a day has:

(A) 1400 minutes

(B) 1404 minutes

(C) 1440 minutes

Ans: 1440 minutes.

 

(10) 1 hours or a day has:

(A) 15 minutes

(B) 30 minutes

(C) 60 minutes

Ans: 60 minutes.

 

Answer the following questions: (marks:1)

(1) The Earth is situated in which galaxy?

Ans: The Earth is situated in the Milky way galaxy.

 

(2) What are the cardinal directions?

Ans: East, West, North and South are the cardinal directions.

 

(3) Who first created the globe?

Ans: The Greeks created the globe first in the year 150 AD(CE).

 

(4) ‘Aryabhatta Siddhanta’ was written by whom?

Ans: Aryabhatta Siddhanta was written by Aryabhatta.

 

(5) Write down the Earth’s surface?

Ans: The surface area of the Earth is 510.1 million square kilometres.

 

(6) Who first drew the lines of latitude and longitude on a map?

Ans: Ptolemy, a Greco – Roman mathematician,astronomer and geographer first drew the lines of latitude and longitude on a map.

 

(7) ‘Geographia’ was written by whom?

Ans: Geographia was written by Ptolemy.

 

(8) What is called the equator?

Ans: The 0° line of the latitude which divides the Earth into two halves is known as the equator.

 

(9) What is prime meridian?

Ans: The 0° line of longitude is called the prime meridian.

 

(10) How much does the Earth take to rotate on its axis?

Ans: The Earth takes one day to rotate on its axis.

 

(11) Which is the line of longitude observed as the prime meridian to calculate the Indian standard time?

Ans: 82½°E is the longitudinal line observed as the prime meridian to calculate the Indian standard time.

 

(12) What is called latitude?

Ans: Latitudes are the imaginary lines which are drawn horizontally in the East to West direction on the Earth.

 

(13) What is longitude?

Ans: The imaginary lines drawn vertically connecting the North Pole and the South Pole are called lines or meridians of longitude.

 

Answer the following questions : (marks: 2/ 3)

(1) What is a globe?

Ans: The Earth is huge and we live in a very small area, we are not able to see the Earth as a whole. But, when we travel to space, we can see the Earth as a whole. So, in order to see the shape of the Earth as a whole and to know its unique features, a three dimensional model of the Earth was created with a specific scale which is known as Globe.

 

(2) Who was Ptolemy?

Ans: Ptolemy was a Greco – Roman

mathematician, astronomer and geographer. Ptolemy was the first person to draw the lines of latitude and longitude on a map.In his book, ‘Geographia’ a detailed description about the Earth’s surface, its size and circumference and many locations based on the lines of latitude and longitude is given.

 

(3) What are the Northern and Southern latitudes?

Ans: The 0° line of latitude which divides the Earth into two halves is known as the Equator.The lines of latitude that are drawn horizontally between the Equator and the North Pole are called Northern latitudes and those which are found between the Equator and the South Pole are called Southern Latitudes.

 

(4) What is called the Northern and Southern hemisphere?

Ans: The area of the Earth found between the Equator (0°) and the North Pole (90°N) is called the Northern Hemisphere.The area of the Earth from the equator (0°) to the South Pole (90°S) is called the Southern Hemisphere.

 

(5) Write down the important lines of latitude?

Ans: Latitudes are the imaginary lines which are drawn horizontally in the East to West direction on the Earth. The important lines of latitude are:

  • 0°N and S – 23½°N and S lines of latitudes are called Low Latitudes.
  • 23½°N and S – 66½°N and S lines of latitudes are called Middle Latitudes.
  • 66½°N and S – 90°N and S lines of latitudes are called High Latitudes.

 

(6) What are called the eastern and western longitudes?

Ans: The lines of longitude that are found between the Prime Meridian and the 180° East line of longitude are called ‘Eastern Longitudes’ and the lines of longitude that are found between the Prime Meridian (0°) and the 180° West line of longitude are called ‘Western Longitudes’.

 

(7) What are called eastern and western hemisphere?

Ans: The part of the Earth between the 0° line of longitude and the 180° East line of longitude is known as the Eastern Hemisphere.

The part of the Earth from 0° line of longitude to 180° West line of longitude is called as Western Hemisphere.

 

(8) What is the international date line?

Ans: The 180° line of longitude has been fixed as the International Date Line which is drawn on the Pacific Ocean between Alaska and Russia through the Bering Strait.

If a person crosses this line from the West to East, he loses a day. On the other hand, when he crosses from the East to West, he gains a day. Based on this, the date is fixed for different countries or regions of the world.

 

(9) What is known as ‘ Earth grid ‘ or ‘ Geographic grid’?

Ans: The imaginary lines of latitude and longitude form a grid like pattern on the surface of the earth, known as the ‘Earth grid’ or ‘Geographic grid’.

 

(10) What is called local time?

Ans: When the sun is overhead on a particular line of longitude, it is 12 noon at all the places located on that line of longitude. This is called local time.

 

(11) What is called Greenwich Mean Time?

Ans: When the Sun is overhead the Greenwich Meridian at 12 noon, it is the local time of that place. The world time is calculated by this standard line of longitude. It is known as the Greenwich Mean Time (GMT).

 

(12) What do you know about Meridian?

Ans: The word meridian is derived from the Latin word ‘Meridianus’ where Medius means Middle and dies means day. So the word Meridien means mid day. So, meridian means the position of the Sun found overhead at a place at noon.

 

(13) What is a.m. and p.m.?

Ans: a.m. means ‘ante Meridiem’ (anti : before) : Before Noon and p.m means ‘post Meridiem’ (Post:  after/later) : After noon.

 

Answer the following questions: (marks:5)

(1) Write down about the temperature zones of the Earth?

Ans: The Sun’s rays do not fall equally on all parts of the earth. They fall vertically over the Equator and slant towards the poles. Thus, all the places on earth do not have the same amount of temperature. Based on the amount of heat received from the Sun, the lines of latitude help in dividing the earth into different climatic zones. There are basically three climatic zones found on the Earth. They are:

(A) Torrid zone

(B) Temperate zone and

(C) Frigid zone

 

(A) Torrid Zone:

The region from the Equator towards the Tropic of Cancer (23½°N) and the Tropic of Capricorn (23½°S) is called the Torrid Zone. The Sun’s rays fall vertically over this region and the average temperature is very high. Hence this region is known as the Torrid Zone.

(B) Temperate Zone:

From the Tropic of Cancer (23½°N) to the Arctic Circle (66½°N) and from the Tropic of Capricorn (23½°S) to the Antarctic Circle (66½°S), the Sun’s rays fall slantingly. Moderate temperature prevails in this region. Hence, this region is called

(C) Frigid Zone:

Frigid Zone from the Arctic Circle (66½°N) to the North Pole (900N) and from the Antarctic Circle (66½°S) to the South Pole (90°S), the Sun’s rays fall further inclined, throughout the year. The temperature is very low. Hence, this region is known as the Frigid Zone.

 

For more ⇒ Samacheer Kalvi 6th Science Solution

 

For further update, follow our page ⇒ Net Explanations

Updated: September 27, 2022 — 11:18 am

Leave a Reply

Your email address will not be published.