## S. K. Gupta Anubhuti Gangal Class 5 Math Thirteenth Chapter Topics In Commercial Arithmetic Exercise 49

## EXERCISE 49

**COST PRICE:** *The amount of money which you pay an article is called the cost price, written as C.P.*

**SELLING PRICE:** *The amount which you receive from the customer by selling an article is called the selling price, written as S.P.*

**(1) Find the profit of loss in each of the following cases:**

(a) C.P. = Rs 150, S.P. = Rs 275

Ans: S.P. > C.P., so it is a profit.

Profit = S.P – C.P. = Rs 275 – Rs 150 = Rs 125

(b) C.P. = Rs 185.75, S.P. = Rs 172.50

Ans: C.P. > S.P., so it is a loss.

Loss = C.P. – S.P = Rs 185.75 – Rs 172.50 = Rs 13.25

(c) C.P. = Rs 200, S.P. = Rs 315.50

Ans: S.P. > C.P., so it is a profit.

Profit = S.P – C.P. = Rs 315.50 – Rs 200 = Rs 115.50

(d) C.P. = Rs 65.85, S.P. = Rs 55.25

Ans: C.P. > S.P., so it is a loss.

Loss = C.P. – S.P = Rs 65.85 – Rs 55.25 = Rs 10.60

**(2) A shopkeeper bought a refrigerator for Rs 12,000 and sold it for Rs 13,510. Find his profit or loss.**

Solution: S.P. > C.P., so it is a profit.

Profit = S.P – C.P. = Rs 13510 – Rs 12000 = Rs 1510

**(3) Rachana bought a saree for Rs 1150 and sold it to her friend for Rs 1070. Find her profit or loss.**

Solution: C.P. > S.P., so it is a loss.

Loss = C.P. – S.P = Rs 1150 – Rs 1070 = Rs 80

**(4) A dealer bought 20 TV sets for Rs 3150 each, paid Rs 360 as the cartage for all and sold these at Rs 3500 each. Find his total profit or loss.**

Solution: C.P. = Rs 3150, S.P. = Rs 3500

Cost of transportation = Rs 360

∴ Total Cost of Price = Rs 3150 + Rs 360 = Rs 3510

C.P. > S.P, so it is a loss.

Loss = C.P – S.P = Rs 3510 – Rs 3500 = Rs 10.

**(5) A fruit vendor bought 10 kg of mangoes for Rs 350. He sold them at Rs 42 per kg How much profit did he make for 1 kg of mangoes?**

Solution: C.P. of 10 kg mangoes = Rs 350

C.P. of 1 kg mangoes = Rs (350 ÷ 10) = Rs 35

Here, C.P. = Rs 35, S.P. = 42

S.P. > C.P., so it is a profit.

Profit = S.P – C.P. = Rs 42 – Rs 35 = Rs 7.

**(6) Pens were purchased by a stationery shop owner at 100 pens for Rs 350. He sold them at 8 for Rs 40. Find the profit made on each pen.**

**(7) Fill in the blanks:**

Solution: (a) 200 – (170 + 10) = 20

(b) 615 – (508 + 95) = 12

(c) (860 + 20) – 710 = 170

(d) (325 + 15) – 30 = 310

(e) (56.10 + 4.28) – 3.15 = 57.23

(f) (1600 + 18) + 162 = 1780

(g) 217.68 – (21.75 + 7.13) = 188.80

**(8) A bicycle is sold for Rs 2140 by making a profit of Rs 153. Find the cost price of the bicycle.**

Solution: The C.P. of the bicycle = Rs (2140 – 153) = Rs 1987

**(9) The cost price of a chair is Rs 312 and is sold by making a profit of Rs 58. What is the selling price of the chair?**

Solution: S.P. of the chair = Rs (312 + 58) = 370

**(10) A book is bought for Rs 97.50 and sold by incurring a loss of Rs 12.35. Find the selling price of the book.**

Solution: S.P. of book = Rs (97.50 – 12.35) = Rs 85.15

**(11) The selling price of a fan is Rs 1875. Loss incurred is Rs 176. Find the cost price of the fan.**

Solution: C.P. of the fan = Rs (1875 + 176) = Rs 2051

**(12) Satpal bought an article for Rs 500 and sold it for Rs 550. Find his percentage profit. **

**(13) A vendor bought sweets for Rs 50 and sold these for Rs 80 to school children. Find his percentage profit.**

**(14) Meen bought a saree for Rs 125 and found it defective. She sold it for Rs 100. Find her percentage loss.**

**(15) A man buys Diwali cards at Rs 850 per 100 cards and then at Rs 136 a ten. Find his gain per cent.**

Solution: C.P. of 100 cards = Rs 850

Both question and answer of no. 15 are wrong

Tq