Pollution of Air and Water MCQ Questions Class 8 Science Chapter 18

Pollution of Air and Water MCQ Questions Class 8 Science Chapter 18

NCERT MCQ Questions for Class 8 Science Chapter 18 Pollution of Air and Water. Pollution of Air and Water MCQ Questions with Answers from Class 8 Science.

Pollution of Air and Water MCQ Questions Class 8 Science Chapter 18

Pollution of Air and Water Multiple Choice Questions with Answers Class 8 Science Chapter 18 PDF is available.

1.) ____ is a source of air pollutant ?

a) Polluted pond

b) Factories

Ans. b) Factories

2.) ____ is produced from incomplete burning of fuel ?

a) Carbon dioxide

b) Carbon monoxide

Ans. b) Carbon monoxide

3.) ____ reduces the oxygen-carrying capacity of the blood ?

a) Carbon monoxide

b) Carbon dioxide

Ans. a) Carbon monoxide

4.) ____ causes breathing Difficulties in children ?

a) Smoke

b) Smog

Ans. b) Smog

5.) ____ are the major source of gaseous pollutants ?

a) Dung cakes

b) Petroleum refineries

Ans. b) Petroleum refineries

6.) ____ is produced by combustion of fuels like coal ?

a) Sulphur dioxide

b) Nitrogen dioxide

Ans. a) Sulphur dioxide

7.) ____ can cause permanent lung damage ?

a) Nitrogen dioxide

b) Sulphur dioxide

Ans. b) Sulphur dioxide

8.) ____ damage the ozone layer of the atmosphere?

a) CFCs

b) CO2

Ans. a) CFCs

9.) ____ causes marble cancer of the Taj Mahal ?

a) Acid rain

b) CFC

Ans. a) Acid rain

10.) Excess of ____ in the air is one of the gases responsible for Greenhouse Effect ?

a) O2

b) CO2

Ans. b) CO2

11.) ____ is one of the gases responsible for Global Warming ?

a) O2

b) CO2

Ans. b) CO2

12.) ____ is a water pollutant ?

a) CO2

b) Arsenic

Ans. b) Arsenic

13.) ____ water is suitable for drinking ?

a) Salted

b) Potable

Ans. b) Potable

14.) ____ is a greenhouse gas ?

a) Methane

b) Sulphur dioxide

Ans. a) Methane


Updated: September 20, 2021 — 4:57 pm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × four =