Odisha Board Class 6 English The Deaf Friend Question Answers Solution

The Deaf Friend Question Answers Odisha Board Class 6 English

Odisha State Board Class 6 English all Question Answers for The Deaf Friend. Here we have provided all questions Solution by Expert English Sir for OSEPA Class 6 The Deaf Friend Question Answers Odia.

The Deaf Friend Class 6 English Odisha Board

Board Odisha State Board
Class 6th
Subject English
Part Test – 1
Lesson 04
Topic Question Answers Solution

 

LESSON 4

THE DEAF FRIEND

 

SGP-1

Comprehension Questions:

1.) Who are there in these paragraphs?

Answer: There are two friends in these paragraphs.

 

2.) Where did the rich friend live?

Answer: The rich friend lived in a town.

 

3.) Where did the poor friend live?

Answer: The poor friend lived in a village.

 

4.) What happened to the rich friend?

Answer: The rich friend had problems with his ear and became deaf.

 

5.) Did his poor friend in the village know about his problem?

Answer: No, the poor friend in the village didn’t know about his problem.

 

6.) Did the rich friend want to tell his friend about his deafness? Why?

Answer: No, rich friend didn’t want to tell his friend about his deafness. The poor friend was seriously ill so the rich friend didn’t want to tell him about his own problem.

 

7.) What did the rich friend come to know about his friend?

Answer:  The rich friend came to know about his friend that he was seriously ill.

 

8) What did he decide to do?

Answer: The rich friend decided to visit the poor friend.

 

9.) Why did he decide to talk less?

Answer: Since the rich friend couldn’t hear what the poor friend would say, so he decided to talk less.

 

10.) If he says,”How are you?” to his friend, what will be his friend’s reply?

Answer: If he say, “How are you?” to his friend then the rich friend would say- Good morning. How are you?”

 

11.) What did he decided to say next?

Answer: After asking him how he is, then the rich friend decided to say –that’s good to him.

 

12.) When his friend says what food he is taking, what will he say?

Answer: He would tell him the name of the food he is taking.

 

13.) What did he decide to ask finally?

Answer: Finally he decided to ask him –“who is your doctor?”

 

14.) What would his friend reply to this?

Answer: His friend would reply the name of his doctor.

 

15.) When his friend tells the name of doctor, what would he decide to say?

Answer: When his friend tells the name of doctor then he decided to say –“I hope God will help him with his work.”

 

SGP-1

Comprehension Questions

1.) What did his friend say when he said, “How are you”?

Answer: The poor friend replied that he had a bad fever and could sleep at night.

 

2.) Could he hear what his friend said?

Answer: No, he couldn’t hear what his friend said.

 

3.) Why was he not happy?

Answer: He was not happy because when he told the rich friend about his condition, the rich friend instead of showing sympathy he replied saying that’s good.

 

4.) Why did the poor friend say,”The dust of the earth?”

Answer: The rich friend asked him how he was to which the poor friend man replied that he couldn’t sleep at night. Then the rich friend, as he could not hear, said that it was good and this made the poor friend angry. When the rich friend asked him what food was he taking on that the poor friend replied that he was having the dust of the earth.

 

5.) Could his friend hear this?

Answer: No, he couldn’t hear what this.

 

6.) What did the rich friend say?

Answer: When the poor friend said that he was having the dust of the earth for that the rich friend replied that was good for him.

 

7.) What did the rich man ask next?

Answer: The rich man then asked who the poor man’s doctor was.

 

8.) What did the sick man reply?

Answer: The sick man replied to the rich man’s question that death himself was his doctor.

 

9.) Why did he say “Death Himself?”

Answer: The rich man asked the poor man smilingly who was his doctor without actually knowing his plight. To that the poor friend replied that the death himself was his doctor.

 

10.) Could his friend hear this?

Answer: No, his friend couldn’t hear this.

 

11.) Did things go according to his plan?

Answer: No, the things didn’t go according to his plan. The only thing he was successful was that the poor friend couldn’t know that his rich friend was deaf.

 

12.) Did he know that his plan had failed? How do you know this?

Answer: No, he didn’t know that his plan had failed. He left his friend’s house with great pleasure.

 

13.) If you were the rich friend, what you would do?

Answer: If I were the rich friend, I would have told the poor friend about my hearing problem so that the further problem would not have taken place.

 

2.) Comprehension Activities:

(a) MCQs: Fill in the blanks with the correct alternatives.

 

1.) The poor friend did not know about his friend’s deafness.

(a) did not know about his friend’s deafness.

(b) knew about his friend’s deafness.

(c) was in doubt about his friend’s deafness.

(d) knew but did not want to tell.

 

2.) If the rich friend asks, “How are you?”, the sick friend would say“Fine, thank you.”

(a) about the food he is taking

(b) name of his doctor.

(c) “Fine, thank you”

(d) nothing

 

3.) The rich friend decided to talk less because he was hard of hearing.

(a) that would be good for his health.

(b) he would be tired.

(c) he was hard of hearing.

(d)it is polite to talk less.

 

4.) When the rich friend asked, “How are you?” , his friend said both b and c.

(a) “Fine, thank you.”

(b) he had high fever.

(c) “I cannot sleep at night.”

(d)both b and c.

 

5.) “The dust of the earth” his friend replied because

(a) he knew he will be cured if he ate dust.

(b) the doctor has advised him to eat dust.

(c) he disliked the question and said out of anger.

(d) if he says to his friend will give him money.

 

6.) When his friend said, “Death Himself”, he meant

(a) the name of his doctor.

(b) he himself is death.

(c) he is about to die.

(d)an expression of his anger

 

(b) Match questions with the answers of the rich friend’s plan.

 

Questions                                                                                Answers

(i) How are you                                                                       (c) Fine. Thank you.

 

(ii) What food are you taking?                                                (b) name of food

 

(iii) Who is your doctor?                                                         (a) the name of the doctor

 

What really happened.

 

(i) How are you                                                                       (b) I have a very bad fever

 

(ii) What food are you taking?                                                (c) dust of the earth

 

(iii) Who is your doctor?                                                         (a) Death Himself

 

5.) Vocabulary:

Fill in the blanks choosing words from the list given below.

1.) One who cannot hear is called deaf.

 

2.) One who cannot see is called blind.

 

3.) One whose legs are deformed is called lame.

 

4.) One who cannot speak is called dumb.

 

6.) Usage:

Write the present form of the following verbs.

 

1.) Lived- Live

 

2). Met- Meet

 

3.) Knew- Know

 

4.) Thought- Think

 

5.) Decided- Decide

 

6.) Replied- Reply

 

7.) Responded- Response

 

8.) Left- Leave

 

Session 6

7.) Writing:

(a) Answer the following questions.

 

(i) What is the story about?

Answer: The story is about two friends. One is poor friend who is seriously ill and another friend is rich and deaf. It is the story about their confusion created by the rich friend as he didn’t want to let his poor friend know about his deafness.

 

(ii) Where did the poor friend live?

Answer: The poor lived in a village.

 

(iii) What problem did the rich friend have?

Answer: The rich had problems with his ears and he became deaf

 

(iv) Why did the rich friend decide to talk less?

Answer: The rich didn’t want the poor friend to know that he was deaf and also he could not hear what his poor friend said,this is why the rich friend decided to talk less.

 

(b) Stated below is the conversation between sick man and his son. Read and fill in the blanks.

 

Son, do you know what happened today? My friend came to see me. He asked, “How are you?” I said, “ I have a very bad fever. I can’t sleep at night.”But he said, “That’s good. What food are you taking.”I was angry. “Out of anger I said, “The dust of the earth.”Do you know what he said?” He said “That’s good for you.And then he asked the name of my doctor. I lost my temperand said, “ Death Himself.”And do you know what he said?” “ I hope God will help your doctor with his work.”

 

Session- 7

(iii)The letter the poor friend wrote to his rich friend is given below. Read the letter and fill in the blanks.

 Dear Subu,

Gopalpur,

                                                                                                            14 December 2016

I am very sorry. I didn’t know you cannot hear. I was terribly upset with what you said. When I said I had a bad fever, you said, “ That’s good.” I got angry and therefore when you asked what food I was taking.I said, “ The dust of the earth.” And you said “That’ good for me?’ That’s why when you asked, “Who is your doctor?”, I said “ Death Himself.”

All these happened because you could not hear what I said. I am really sorry Subu. Only after you left, my son told me that you cannot hear. Why don’t you buy a hearing aid? This must be available in your town.

Please come again.

                                                                                                                          Yours ever

                                                                                                                              Lulu

 

9.) Let us think:

Think of the problems that the deaf, blind, lame and dumb people face.

Answer: There are many problems that the deaf, blind, lame and dumb people have to go through. They even struggle to perform even the small acitivities on a daily basis. The fortunate ones at least are blessed to do their things on their own but people with such disabilities find it hard to carry out many activities.

 

FOLLOW-UP LESSON

THE THREE QUESTIONS

SGP-1

Comprehension Questions:

1.) Why did the king like soldiers?

Answer: The king liked soldiers because he was a good soldier himself.

 

2.) How many questions did the king ask a new soldier?

Answer: The king would ask three questions to a new soldier.

 

3.) What was the problem with the new soldier?

Answer: The new soldier didn’t know the German language, this was his problem.

 

SGP-2

Comprehension Questions:

 

1.) Who helped the new soldier in preparing to answer the king’s questions?

Answer: The new soldier’s officer helped him in preparing to answer the king’s questions.

 

2.) What did the king ask first?

Answer: The king asked how long he has been in his service.

 

3.) What did the soldier answer?

Answer: The soldier answered thirty years.

 

Post-Reading

 

(a) Answer the following questions.

 

(i) Why did the king like soldiers?

Answer: The king was a German who was a good soldier himself and that is why he liked soldiers.

 

(ii) How many questions did the king ask ?

Answer: The king asked three questions.

 

(iii) What was the problem with the new soldier ?

Answer: The new soldier didn’t the German language so he though how can he answer all the questions of the king. This wasthe problem of the new soldier.

 

(iv) Who helped him?

Answer:  The new soldier’s officer helped him with all the questions and answers.

 

(v) Did the help work?

Answer: It didn’t work..

 

(vi) Why ?

Answer: As the order of the questions asked by the king was different than the order told by the officer.

 

b) Match the questions under ‘A’ with the answers under ‘B.’

A                                                                                                                     B

(a) How old are you?                                                                          (iii) Thirty years sir.

 

(b) How long have you served me already?                                       (i) Three weeks sir

 

(c) Do you like the food or the quarters?                                            (ii) Both sir

 

What really happened?

a) How old are you? (iii) Three weeks sir

 

b) How long have you served me already? (i) Thirty years, sir

 

c) Do you like the food or the quarters here? (ii) Both sir

 

Now write on what really happened based on your matching.

When the king asked, “ How old are you?”

The soldier replied, “ Three weeks, sir.”

Next, when he “How long have you served me already?”The soldier replied, “Thirty years, sir.”Finally, when he asked who was mad? He or the soldierThe soldier replied, Both sir.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

7 − five =