Maharashtra Board Class 5 English Chapter 30 Be a Netizen Solution

Maharashtra Board Class 5 English Solution Chapter 30 – Be a Netizen

Balbharati Maharashtra Board Class 5 English Solution Chapter 30: Be a Netizen. Marathi or English Medium Students of Class 5 get here Be a Netizen full Exercise Solution.

Std

Maharashtra Class 5

Subject

English Solution

Chapter

Be a Netizen


Chapter – 30

Be a Netizen

(1) List the words or phrases related with computer or the Internet.

Ans: The words or phrases are places on the net, online, offline, information, email, chatting, download, copy, World Wide Web (www), browsing, etc.

(2) (1) Have you ever seen or used a computer?

Ans: Yes, I have seen and used a computer.

(2) What is the ‘Internet’?

Ans: The internet or the net is a network of computers.

(3) What is a website?

Ans: Websites are places on the net where we can read or view the information stored on it.

(4) What is the World Wide Web?

Ans: The thousands of websites on the net together form the World Wide Web (www).

(5) What are search engines?

Ans: Search engines are special computer programs which helps us to find the different websites on the World Wide Web.

(6) What is meant by browsing or surfing?

Ans: Looking at the various websites is known as browsing or surfing the net.

(7) What is meant by being ‘online’?

Ans: When the computer is connected to the internet, that means we are online.

(8) What is meant by being ‘offline’?

Ans: When the computer is not connected to the internet, that means we are offline.

(9) What is ‘e-mail’ or electronic mail?

Ans: The system of sending and receiving messages or mail on computers is known as email or electronic mail.

(10) What is a password?

Ans: A password is a secret word or group of letters or numbers that computer allows a person to use or see the account only when he/she types the correct password.

(11) Who is a ‘Netizen’?

Ans: People who use the net are called a Netizen.

(12) Would you like to be a Netizen?

Ans: Yes, I would definitely like to be Netizen.

(5) List all the pairs of antonyms you find in the passage.

* Connected – Disconnected

* Send – receive

* Online – Offline

* Some – Different

 

(6) Ans: (i) PC – Personal computer

(ii) ROM – Read only Memory

(iii) RAM – Random Access memory

(iv) CPU – Central processing unit

(v) CD – Computer disks

(vi) PDF – Portable document format

(vii) LAN – Local Area Network

(viii) DVD – Digital Versatile Disc

(ix) URL – Universal resource locator

(x) PAN – Personal Area network

 

(7) Ans: PROM – Programmable read only memory

Updated: August 19, 2021 — 1:04 pm

Leave a Reply

Your email address will not be published.

5 × one =