S. K. Gupta Anubhuti Gangal Class 2 Math Eighth Chapter Measurement Practice Page 143 Solution

S. K. Gupta Anubhuti Gangal Class 2 Math Eighth Chapter Measurement Practice Page 143 Solution

Practice Page 143

(1) Write the unit of weight in which you will measure the following.

(a) Eraser = g

(b) Biscuit packet = g

(c) Four toffees = g

(d) Your weight = kg

(e) soap-bar = g

(f) Gold ring = g

(g) Bag of rice = kg

(h) Your suitcase and bedding = kg

(3) Find the total weight in kg.

Ans: 2 + 3 + 1 = 6 kg

(3) Sumit weighs 45 kg and Anil weighs 56 kg. What is their total weight?

Ans: 45 + 56 = 101 kg

(4) John bought 2 kg apples, 4 kg mangoes, 1 kg pears and put them in his bag. Find the total weight of the fruits in his bag.

Ans: 2 + 4 + 1 = 7 kg

(5) Three brothers weigh 30 kg, 25 kg and 45 kg. Find their total weight.

Ans: 30 + 25 + 45 = 100 kg

(6) A man weighs 72 kg and his wife weighs 59 kg. How much does the man weigh more than his wife?

Ans: 72 – 59 = 13 kg

(7) Grapes sell at Rs 16 per kg. Find the cost of 4 kg of these grapes.

Ans: 16 × 4 = 64 rupees.

(8) A bag of rice weighs 25 kg. Find the total weight of 8 such bags.

Ans: 25 × 8 = 200 kg.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *