RS Aggarwal Class 8 Math Twelfth Chapter Direct Inverse Proportions Exercise 12C Solution

RS Aggarwal Class 8 Math Twelfth Chapter Direct Inverse Proportions Exercise 12C Solution

EXERCISE 12C

OBJECTIVE QUESTIONS

Tick (√) the correct answer in each of the following:

(1) If 14 kg of pulses cost Rs 882, what is cost of 22 kg of pulses?

Solution: 14 kg pulse cost Rs 882

Ans: (d) Rs 1386

(2) If 8 oranges cost Rs 52, how many oranges can be bought for Rs 169?

Solution: Rs 52 is cost of 8 oranges

Ans: (c) 26

(3) A machine fills 420 bottles in 3 hours. How many bottles will it fill in 5 hours?

Solution: In 3 hours a machine can fill 420 bottles

Ans: (b) 700

(4) A car is travelling at a uniform speed of 75 km/hr. How much distance will it cover in 20 minutes?

In 60 min the car travel 75 km

Ans: (a) 25 km

(5) The weight of 12 sheets of a thick paper is 40 grams. How many sheets would weigh 1 kg?

Solution: Weight 40 grams is weight of 12 sheets

Ans: (c) 300

(6) A pole 14 m high casts a shadow of 10m. At the same time, what will be the height of a tree, the length of whose shadow is 7 metres?

Solution: Length 10 m shadow is 14 m high pole

Ans: (b) 9.8 m

(7) A photograph of a bacteria enlarged 50000 times attains of 5 cm. the actual length of bacteria is

Solution: Let the actual length be x cm. Then,

Ans: (c) 10-4 cm

(8) 6 pipes fill a tank 120 minutes, then 5 pipes will fill it in

Solution: 6 pipes to fill a tank take 120 min

Ans: (b) 144 minutes

(9) 3 persons can build a wall in 4 days, then 4 persons can build it in

Solution: To complete the work 3 persons take 4 days

Ans: (b) 3 days

(10) A car takes 2 hours to reach a destination by travelling at 60 km/hr. How long will it take while travelling at 80 km/hr?

Solution: The car travel in 1 hour 60 km.

Therefore, the car in 2 hours = 120 km

If the car travel in 1 hour 80 km.

Ans: (a) 1 hr 30 min


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × 1 =