RS Aggarwal Class 8 Math Tenth Chapter Profit and Loss Exercise 10D Solution

RS Aggarwal Class 8 Math Tenth Chapter Profit and Loss Exercise 10D Solution

EXERCISE 10D

OBJECTIVE QUESTIONS

Tick (√) the correct answer in each of the following:

(1) Ranjan buys a toy for Rs 75 and sells it for Rs 100. His gain per cent is

Ans: Gain = Rs (100 – 75) = Rs 25

(2) A bat is bought for Rs 120 and sold for Rs 105. The loss per cent is

(3) A bookseller sells a book for Rs 100, gaining Rs 20. His gain per cent is

(4) On selling an article for Rs 48, a shopkeeper loses 20%. In order to gain 20%, what would be the selling price?

Ans: (d)

(5) On selling an article at a certain price a man gains 10%. On selling the same article at double the price, gain per cent is

Ans: (c)

(6) Bananas are bought at 3 for Rs 2and sold at 2 for Rs 3. The gain per cent is

Ans: (d)

(7) If the selling price of 10 pens is the same as the cost price of 12 pens then gain per cent is

Ans: (c)

(8) On selling 100 pencils a man gains the selling of 20 pencils. His gain per cent is

Ans: (b)

(9) Ravi buys some toffees at 5 for a rupee and sells them at 2 for a rupee. His gain per cent is

Ans: (d)

(10) Oranges are bought at 5 for Rs 10 and sold at 6 for Rs 15. His gain per cent is

Ans: (d)

(11) By selling a radio for Rs 950, man losses 5%, what per cent shall he gain by selling it for Rs 1040?

Ans: (a)

(12) The selling price of an article is 6/5 of the cost price. The gain per cent is

Ans: (a)

(13) On selling a chair for Rs 720, a man loses 25%. To gain 25% must be sold for

Ans: (b)

(14) The ratio of the cost price and selling price of an article is 20 : 21. What is the gain per cent on it?

Ans: (a)

(15) A man sold two chairs for Rs 500 each. On one he gains 20% and on the other he loses 12%. His net gain or loss per cent is

Ans: (c)

(16) The profit earned on selling an article for Rs 625 is the same as loss on selling it for Rs 435. The cost price of the article is

Ans: (b)

(17) A man buys an article for Rs 150 and makes overhead expenses which are 10% of the cost price. At what price must he sell it to gain 20%?

Ans: (c)

(18) If an article is sold at a gain of 5% instead of being sold at a loss of 5%, a man gets Rs 5 more. What is the cost price of the article?

Ans: (a)

(19) A dealer lists his article at 20% above cost price and allows a discount of 10%. His gain per cent is

Ans: (b)

(20) The marked price of an article is 10% more than the cost price and a discount of 10% is given on the market price. The seller has

Ans: (c)

(21) The price of watch including 10% VAT is Rs 825. What is its basic price?

Ans: (c)


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

6 + 19 =