RS Aggarwal Class 8 Math Eleventh Chapter Compound Interest Exercise 11D Solution

RS Aggarwal Class 8 Math Eleventh Chapter Compound Interest Exercise 11D Solution

EXERCISE 11D

OBJECTIVE QUESTIONS

Tick (√) the correct answer in each of the following:

(1) The compound interest on Rs 5000 at 8% per annum for 2 years, compounded annually, is

 

Ans: (c) Rs 832

(2) The compound interest on Rs 10000 at 10% per annum for 3 years, compounded annually, is

 

Ans: (b) Rs 3310

(3) The compound interest on Rs 10000 at 12% per annum for 1(1/2) years, compounded annually, is

 

Ans: (a) Rs 1872

(4) The compound interest on Rs 4000 at 10% per annum for 2 years 3 months, compounded annually, is

 

Ans: (c) Rs 961

(5) A sum of Rs 25000 was given as loan on compound interest for 3 years compounded annually at 5% per annum during the first year, 6% per annum during the second year and 8% per annum during the third year. The compound interest is

 

Ans: (b) Rs 5051

(6) The compound interest n Rs 6250 at 8% per annum for 1 year, compounded half yearly, is

 

Ans: (b) Rs 510

(7) The compound interest on Rs 40000 at 6% per annum for 6 months, compounded quarterly, is

 

Ans: (a) Rs 1209

(8) The present population of a town is 24000. If it increases at the rate of 5% per annum, what will be its population after 2 years?

 

Ans: (b) 26460

(9) The value of a machine depreciates at the rate of 10% per annum. It was purchased 3 years ago for Rs 60000. What is the present value of the machine?

 

Ans: (c) Rs 43740

(10) The value of a machine depreciates at the rate of 20% per annum. It was purchased 2 years ago. If its present value is Rs 40000, for how much was it purchased?

 

Ans: (b) Rs 62500

(11) The annual rate of growth in population of a town is 10%. If its present population is 33275, what was it 3 years ago?

 

Ans: (a) 25000

(12) If the simple interest on a sum of money at 5% per annum for 3 years is Rs 1200 then the compound interest on the same sum for the same period at the same rate will be

 

Ans: (d) Rs 1261

(13) If the compound interest on a sum for 2 years at 12(1/2)% per annum is Rs 510, the simple interest on the same sum at the same arte for the same period of time is

 

Ans: Rs 480

(14) The sum that amounts to Rs 4913 in 3 years at 6(1/4)% per annum compounded annually, is

 

Ans: (d) Rs 4096

(15) At what rate per cent annum will a sum of Rs 7500 amount to Rs 8427 in 2 years, compounded annually?

 

Ans: (c) 6%


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

18 − eight =