Odisha Board Class 6 English When I Grow Up Question Answers Solution

When I Grow Up Question Answers Odisha Board Class 6 English

Odisha State Board Class 6 English all Question Answers for When I Grow Up. Here we have provided all questions Solution by Expert English Sir for OSEPA Class 6 When I Grow Up Question Answers Odia.

When I Grow Up Class 6 English Odisha Board

Board

Odisha State Board
Class

6th

Subject

English
Part

Test – 1

Lesson

07
Topic

Question Answers Solution


 

When I Grow Up

 

Comprehension Questions:

1.) Who is “I” in the poem?

Answer: “I” refers to the poet.

 

2.) What does the child want to be in 1st stanza?

Answer: The child wants to be a detective in the first stanza.

 

3.) In the 2nd stanza the child likes three professions. What are they?

Answer: In the second stanza, the child likes to be solider, sailor and a keeper at zoo.

 

4.) In which stanza does the poet describe a child’s interest for music?

Answer: In the third stanza the poet describes the child’s interest for music.

 

5.) How does he want to fly to the moon?

Answer: He wants to fly to the moon by owning a private space-ship.

 

6.) What does the child want in stanza-4?

Answer: The child wants to be the driver of an express diesel train or be a light house-keeper in the fourth stanza.

 

7.) Is the last stanza different from other stanzas? How?

Answer: In the last stanza, the child realizes that the more he lives the more he will learn. The child wishes to be everything for he will have experience.

 

8.) Which two lines of the last stanza tell the reasons why he wants to take up different jobs?

Answer: The reason is that the child knows he can do everything as he would grow older and take experiences.

 

9.) Does he want to take up only one job he describes or all the jobs one after another?

Answer: The child wants to take all the jobs one after another.

 

10.) Which word/phrase tells us so in the last stanza?

Answer: I think I will be these things –this line tells us so.

 

11.) Why does he want to take up all the jobs one after another ?

Answer: The child believes that as one grows older, he gets to learn man things in life. So by taking one job after the another he would learn many things from them.

 

Post-Reading

2.) Comprehension Activities:

(a) MCQs: Complete the sentences choosing the correct options.

 

1.) The child wants to become a detective

a.) detective

b.) soldier

c.) doctor

d.) sailor

 

2.) The child/poet wants to be a zoo-keeper and sailor.

a.) zoo-keeper

b.) sailor

c.) driver

d.) engineer

 

3.) The child/ poet wants to become a light house keeper

a.) painter

b.) soldier

c.) detective

d.) light house keeper

 

(ii) Match items under A with items under B.

1.) Stanza- 1-                                                   detective

 

2.) Stanza- 2-                                                   soldier, sailor and zoo-keeper

 

3.) Stanza- 3-                                                   musician and space-man

 

4.) Stanza- 4-                                                   driver and light-house keeper

 

5.) Stanza- 5-                                                   all the jobs

 

4) Vocabulary:

Stated below are some jobs/ professions. Describe each of the jobs as shown in the example with the tips.

Tailor, teacher, doctor, zoo-keeper, sailor, pilot, driver, football player, cricketer, tennis player.

 

1.) Tailor- One who stitches cloth is a tailor.

 

2.) Driver- One who drives a car, auto, bus,etc is a driver.

 

3.) Football player- One who plays football is a football player.

 

4.) Cricketer- One who plays with ball and bat is a cricketer.

 

5.) Doctor- One who treats patients is a doctor.

 

6.) Teacher- One who teaches students is a teacher.

 

7.) Zoo-keeper- One who manages and looks after the animals of the zoo is a zoo-keeper.

 

8.) Sailor- One who works on a ship or sails a boat is a sailor.

 

9.) Player – One who plays game or sport is a player.

 

10.) Tennis player- One who plays tennis game is a tennis player.

 

11.) Pilot- One who controls the flight is a pilot.

 

6.) Usage:

Look at this sentence: The more one reads, the more one learns. Using the hints given, write similar sentences. One is done for you.

 

1.) (read, learn)

Answer: The more one reads, the more one learns.

 

2.) (save, become rich)

Answer: The more one saves, the more one becomes rich.

 

3.) (do exercise, become healthy)

Answer: The more one exercises, the more becomes healthy.

 

4.) (get, want)

Answer: The more one gets, the more one wants.

 

5.) (earn, spend)

Answer: The more one earns, the more one spends.

 

7.) Writing:

(a) Answer to the following questions.

(i) What does the child/poet want to become in the third stanza?

Answer: The child wants to be a musician or buy a private space-ship and fly to the moon.

 

(ii) In which zoo does he want to be a keeper?

Answer: The child wants to be a keeper at Nandan Kanan Zoo.

 

(iii) Where does he want to fly with the space-ship?

Answer: The child wants to fly to the moon with the space-ship.

 

(iv) Why does he want to take up many jobs?

Answer: The child wants to take up many jobs because he wants to learn many things from the different jobs. He believes that as one grows older, one learns many things from different jobs.

 

9.) Let us think:

Closely observe the job the poet wants to take up. Why does not he want to take up normal jobs( doctor, engineer, teacher….) This tells something about his nature/character.

Answer: The poet is definitely different from the normal child because he wants to take up many things in life. He wants to learn many things from the various jobs. He knows that there is something to learn from every job so he chooses different jobs. He chooses different jobs like zoo-keeper, sailor because he looks at every job in a different perspective and wants to be different from others. The poet has a unique attitude towards choosing different jobs. He wants to learn different things and grow wiser.

 

FOLLOW- UP- LESSON

WHAT CAN I BE?

 

1.) How many stanzas are there in the poem?

Answer: There are three stanzas in the poem.

 

How many lines are there in each stanza?

Answer: There are 4 lines in stanza 1st and 3rd. Six stanzas are there in second stanza.

 

2.) Who is ‘I’ in the poem?

Answer: ‘I’ refers to the poet.

 

3.) What is the poem about?

Answer: The poem is about the poet’s wish to be a zoo keeper. It is also about the poet’s viewpoint towards other professions.

 

4.) How many questions are there in the poem?

Answer: Two questions are there in the poem.

 

What are they?

Answer: The first question is- What can I be?

And the second question is- What do I want to do?

 

5.) What are the child’s father and sister?

Answer: The child’s father and sister is doctor.

 

6.) Who is a zoo keeper?

Answer: A person who manages and takes care of the animals at the zoo is a zoo keeper.

 

7.) Whose job is worse?

Answer: Job of pilot is worse.

 

8.) Which stanza tells you that the poet wants to be a keeper at the zoo?

Answer: The last stanza tells us that the poet wants to be a keeper at the zoo.

 

9.) Is the poet happy? Why? Why not?

Answer: The poet seems to be happy with his decision to become a zoo keeper because that is what he wants to be.

 

10.) How many times the following words are repeated?

my- 3

keeper- 2

doctor- 2

d I- 7

 

Post-Reading

1.) Writing

(a) Answer the following questions.

 

(i) What does the child/poet wants to be?

Answer: The child/poet wants to be a zoo keeper.

 

(ii) What is his father?

Answer: The child/poet’s father is a doctor.

 

(iii) What is his sister?

Answer: The child/poet’s sister is a doctor.

 

(iv) What does the child not want to be?

Answer: The child doesn’t want to be farmer, builder, nurse, pilot or a painter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

four × three =