## NCERT Class 6 Mathematics Eighth Chapter Decimals Exercise 8.5 Solutions

## EXERCISE 8.5

**(1) Find the sum in each of the following: **

(a) 0.007 + 8.5 + 30.08 = 38.587

(b) 15 + 0.632 + 13.8 = 29.432

(c) 27.076 + 0.55 + 0.004 = 27.630

(d) 25.65 + 9.005 + 3.7 = 38.355

(e) 0.75 + 10.425 + 2 = 13.175

(f) 280.69 + 25.2 + 38 = 343.89

**(2) Rashid spent Rs 35.75 for Maths book and Rs 32.60 for Science book. Find the total amount spent by Rashid. **

Solution: Rashid spend the total amount = Rs (35.75 + 32.60) = Rs 68.35

**(3) Radhika’s mother gave her Rs 10.50 and her father gave her Rs 15.80, find the total amount given to Radhika by the parents. **

Solution: The total amount given to Radhika by her parents

= Rs (10.50 + 15.80) = Rs 26.30

**In case you are missed :- Previous Chapter Exercise Solution**

**(4) Nasreen bought 3 m 20 cm cloth for her shirt and 2 m 5 cm cloth for her trouser. Find the total length of cloth bought by her. **

Solution: Here, 3 m 20 cm = 3.20 m and 2 m 5 cm = 2.05 m

The total length of the cloth bought be her = (3.20 m + 2.05 m) = 5.25 m

**(5) Naresh walked 2 km 35 m in the morning and 1 km 7 m in the evening. How much distance did he walk in all? **

Solution: Here 2 km 35 m = 2.035 km and 1 km 7 m = 1.007 km

Therefore, the required distance = (2.035 + 1.007) km = 3.042 km

**(6) Sunita travelled 15 km 268 m by bus, 7 km 7 m by car and 500 m on foot in order to reach her school. How far is her school from her residence? **

Solution: here, 15 km 268 m = 15.268 km; 7 km 7 m = 7.007 km and 500 m = 0.5 km

Therefore, the total distance that Sunita covered = (15.268 + 7.007 + 0.5) km = 22.775 km

**(7) Ravi purchased 5 kg 400 g rice, 2 kg 20 g sugar and 10 kg 850g flour. Find the total weight of his purchases.**

Solution: here, 5 kg 400 g = 5.4 kg; 2 kg 20 g = 2.02 kg and 10 kg 850 g = 10.85 kg

Therefore, the required weight = (5.4 + 2.02 + 10.85) kg = 18.270 kg

**In case you are missed :- Next Chapter Exercise Solution**