Maharashtra Board Class 10 Science Part – 2 Chapter 6 Animal Classification

Maharashtra Board Class 10 Science Part – 2 Solution Chapter 6 – Animal Classification

Balbharati Maharashtra Board Class 10 Science Part – 2 Solution Chapter 6: Animal Classification. Marathi or English Medium Students of Class 10 get here Animal Classification full Exercise Solution.

Std Maharashtra Class 10
Subject Science Part – 2 Solution
Chapter Animal Classification

 

CHAPTER: – 6 (Animal Classification)

 

Exercise: –

 

1) Identify me.

a.) I am diploblastic & acoelomate. Which phylum do I belong to?

Ans: – I am belong to Cnidaria.

b.) My body is radially symmetrical. Water vascular system is present in my body. I am referred as fish though I am not. What is my name?

Ans: –  I am referred to Echinodermata. My name is star fish.

c.) I live in your small intestine. Pseudo coelom is present in my thread like body. In which phylum will you include me?

Ans: – You will include me in Aschelminthis.

d.) Though I am multicellular, there are no tissues in my body. What is the name of my phylum?

Ans: –  Porifera is the name of my phylum.

2) Write the characters of each of the following animals with the help of classification chart.

Bath sponge, grasshopper, rohu, penguin, frog, lizard, elephant, jellyfish.

Ans: – Bath sponge:- Itis cellular, asymmetry in shape, coelomic absent.

Grasshopper: – It is bilateral in shape, coelomate, notochord is absent.

Rohu:- Bilateral in shape, coelomate, notochord is present.

Penguin: – Its notochord is present, coelomate and bilateral in shape.

Penguin: – Bilateral in shape, coelomate, notochord is present.

Frog:- Notochord is present, coelomate, bilateral in shape.

Lizard:- Bilateral in shape, notochord is present and coelomate.

Elephant:- coelomate, notochord is present, bilateral in shape.

Jellyfish: – Notochord is absent, coelomate, radial in shape.

 

3) Write in brief about progressive changes in animal classification.

Ans: – Aristotle is known as the father of the classification. Then came Carolus Linus who gave the two kingdom classification plantae and Animalia. After this Earnest Haeckel who gave three kingdom classification plantae, Animalia, protists. Then came Whitaker who gave the five-kingdom classification Monera, protista, Animalia, fungi, plantae.

 

4) What is the exact difference between grades of organization and symmetry? Explain with examples.

Ans: – Grades of organization is tell about the types of cells or which is unicellular or multicellular. Different level of grades of organization is tissue level organization(Porifera),cellular level organization(Coelentera),organ level organization (molluscs).

There are two types of symmetry – i) Bilateral symmetry (prawn) and (ii) Radial symmetry (Hydra).

 

5) Answer in brief.

 

a.) Give scientific classification of shark up to class.

Ans: – Shark classification is–kingdom: -Animalia; phylum: – Chordata; sub – phylum: – Vertebrata; class: – Pisces.

 

b.) Write four distinguishing characters of phylum- Echinodermata.

Ans: – Characteristics of Echinodermata are –

  • Calcareous spine is present in them for that they called Echinodermata.
  • Bilateral symmetry in child and radial symmetry in adult.
  • Regeneration happens.

 

c.) Distinguish between butterfly and bat with the help of four distinguishing properties.

Ans: –

Butterfly

Bat

It belongs to Arthopoda phylum. It belongs to mamalia phylum.
In joint appendages characteristics features are present. In mammary glad characteristics features are present.
Chitinous skeleton are present. But its fur and hair cover exoskeleton.
Cooled blooded. Warm blooded.

 

d.) To which phylum does Cockroach belong? Justify your answer with scientific reasons.

Ans: – Arthropoda is the phylum of Cockroach. Its phylum is Arthopoda as it has the same characteristics to them these are –

  • Appendage’s joint is present.
  • Chitinous cover the exoskeleton.

 

6) Give scientific reasons.

a.) Though tortoise lives on land as well as in water, it cannot be included in class- Amphibian.

Ans: – Although tortoises are lives in both land as well as water these have some specific character which only have in reptile not amphibians these are dray and scaly skin ,external ear is present, neck is present which is absent in amphibians.

 

b.) Our body irritates if it comes in contact with jelly fish.

Ana: – In jellyfish endoblasts cell is present and its toxin in nature so when it came contact with our skin it irritates. This characteristic of jellyfish is its protective properties.

 

c.) All vertebrates are chordates but all chordates are not vertebrates.

Ans: – During embryonic process notochord is possess in vertebrates for those vertebrates are known as chordates but this notochord is replaced by bony vertebral column in adult in chordates.

 

e.) Body temperature of reptiles is not constant.

Ans: – Reptile are cooled blooded animals. So, when the surrounding temperature rise their internal temperature rise to balance and while surrounding temperature is down their internal temperature is down.

 

7) Answer the following questions by choosing correct option.

 

a.) Which special cells are present in the body of sponges (Porifera)?

1.) Collar cells. 2.) Endoblasts. 3.) Germ cells. 4.) Ectodermal cells.

Ans: – 1.) Collar cells.

 

b.) Which of the following animals’ body shows bilateral symmetry?

1.) Star fish. 2. Jelly fish. 3. Earthworm. 4. Sponge.

Ans: – 3. Earthworm.

 

c) Which of the following animals can regenerate its broken body part?

1.) Cockroach. 2. Frog.  3. Sparrow. 4. Star fish.

Ans: – 4. Star fish.

 

d.) Bat is included in which class?

1.) Amphibian. 2. Reptilia. 3. Aves. 4. Mammalia.

Ans: – 4. Mammalia.

 

8) Complete the following chart.

Ans: –

Body cavity Germ layer  Phylum
Absent Absent Porifera.
Absent Triploblastic. Platyhelminthes
Pseudocoelmon Triploblastic. Aschelminthes.
Present Triploblastic. Arthopoda.

 

9) Complete the following chart.

Ans: –

 Types Character Example
Clycostomata Jaw less mouth myxine
Pisces Gill respiration Rohu
Amphibians Aquatic and areal respiration. Frog
Mammalia Mammary glad whale
Reptiles poikilotherms Lizards

 

10) Sketch, label and classify

Hydra, Jellyfish, Planarian, Round worm, Butterfly, Earthworm, Octopus, Star fish, Shark, Frog, Wall lizard, Pigeon.

Ans: –

Name Kingdom phylum Genus
Butterfly Animalia Arthopoda Rhipalocera.
Pigeon Animalia Chordata Columba
Star fish Animalia Echinodermata Asterias
Planarian Animalia Platyhelminthes planaria
Shark Animalia Chordates Isurus
Frog Animalia Chordates Rana
Round worm Animalia  Aschelminthes Asterias
Hydra Animalia Coelenterate hydra
Octopus Animalia Mollusca octopus
Wall wizard Animalia Chordates Hemydactylus

 

11) Label the following.

Ans: –

 

 

Here is your solution of Maharashtra Board Class 10 Science Part – 2 Chapter 6 Animal Classification

Dear Student, I appreciate your efforts and hard work that you all had put in. Thank you for being concerned with us and I wish you for your continued success.

Updated: December 9, 2021 — 3:09 pm

Leave a Reply

Your email address will not be published.