Democratic Rights Class 9 Quiz

Democratic Rights Class 9 Quiz Question with Answer

Democratic Rights Class 9 Quiz Question with Answer. CBSE Class 9 Civics Lesson 5 Mock Test.

Question 1.

Rights are reasonable claims of person recognized by society & sanctioned by –

(a) Law

(b) Rights

(c) Both a & b

(c) All of these

Answer:- (a) Law.

Question 2.

Who many rights Provides by constitution?

(a) Seven

(b) Six

(c) Five

(d) Eleven

Answer:- (b) Six.

Question 3.

Right to equality mean?

(a) The laws apply in the same manner to all

(b) Travel to any part of country

(c) Freedom of speed & expression

(d) Every-one is not equal in front law

Answer:- (a) The laws apply in the same manner to all.

Question 4.

Which of the following is not fundamental rights?

(a) Right to equality

(b) Right to freedom

(c) Right to work

(d) Right to education

Answer:- (c) Right to work.

Question 5.

The Government shall not discriminate against any Citizen on grounds only of –

(a) Religion

(b) Race

(c) Sex

(d) All of these

Answer:- (d) All of these.

 

In case you are missed :- NCERT MCQ Questions for Working of Institutions 

 

Question 6.

Which of the following is not right of freedom?

(a) Assembly in peaceful manner

(b) Free to expression

(c) To instigate violence against others

(d) None of these

Answer:- (c) To instigate violence against others.

Question 7.

If a person arrested then be should be produced before magistrate within a period of – of arrest.

(a) 18 hours

(b) 36 hours

(c) 24 hours

(d) 6 hours

Answer:- (c) 24 hours.

Question 8.

No one can employ a child below the age of – to work in any factory or mine or other hazardous work.

(a) 15 years

(b) 14 years

(c) 20 years

(d) 25 years

Answer:- (b) 14 years.

Question 9.

A child below the age of 14 years not allowed to work any hazardous place these come under –

(a) Right of equality

(b) Right of freedom

(c) Right of against exploitation       

(d) None of these

Answer:- (c) Right against exploitation

Question 10.

India is a — country.

(a) Indu

(b) Christian

(c) Both a & b

(d) Secular

Answer:- (d) Secular.

Question 11.

Who called the right to constitutional remedies ‘the heart & Soul’ of our Constitution?

(a) Mahatma Gandhi

(b) Dr. B.R. ambedkar

(c) C.V. Rao

(d) None of this

Answer:- (b) Dr. B.R. Ambedkar.

Question 12.

Which parts of Indian constitution has been described as the ‘Soul’ of constitution?

(a) The preamble of constitution

(b) Constitution remedies

(c) Directive principles

(d) None of this

Answer:- (b) Constitution remedies.

In case you are missed :- NCERT MCQ Questions for Electoral Politics

Updated: April 10, 2023 — 5:04 pm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *