Computer Memory MCQs with Answers

Computer Memory MCQs

1) A ……………………. is a place where the data is been stored.

a) Data

b) Information

c) Memory

d) None of these

2) Information in memory of a digital computer is stored in …………………………..

a) Binary digit (0 and 1)

b) Alphabets (A-Z)

c) Number (0-9)

d) None of these

3) A ……………. is a binary digit which is either 1 or 0.

a) Number

b) Bit

c) Quantity

d) All of these

4)  When a group of 8 bits comes together they form a :

a) Fraction

b) Memory

c)  Integer

d)  Byte

5)  ………………………….. memory is also known as main memory.

a) Sequential

b) Secondary

c) Primary

d)  First

6)  Each cell is contains a piece of information and is identified by a number called as an ………………….. of the cell.

a) Data

b) Address

c) Centre

d) Both A and B

7)  The abbreviation of FIFO is :

a) First In First Out

b)  Fast Input Fast Output

c) Only B

d) First Input Final Output

8)   …………………….. memory is costly and has capacity limitation, and it cannot retain data for a longer                             time.

a) Sequential

b) Primary

c) Secondary

d) Temporary

9)  The ……………………….. storage/memory stores large amount of data, instructions, and information permanently.

a) Secondary

b) Temporary

c) Sequential

d) Primary

10)  RAM and ROM are the examples of ……………………………………………

a) Binary

b) Sequential

c) Secondary

d) Primary

11)  ………………………….. memory is slower then primary storage but it always has high storage.

a) Binary b) Sequential c) Secondary  d) Primary

12)  The popular storage devices like hard disk, compact disk (CDs), digital versatile disk (DVDs)

pen drives etc are the examples of ………………………………..

a) Sequential

b) Secondary

c) Primary

d)  First

13)  Secondary storage memory is ……………………………. in nature

a) Volatile

b) Temporary

c) Permanent

d) Non- Volatile

14)  Secondary memory is also known as ………………………………… memory/storage.

a) Auxiliary

b) main

c)  Usuable

d) None of these

15)   LIFO stands for :

a) Line In For Output

b) Last In First Out

c) Look In For Output

d) Look In and Out

Answer keys :-

1

C
2

A

3

B
4

D

5

C
6

B

7

A
8

B

9

A
10

D

11

C
12

B

13

D
14

A

15

B


Updated: July 24, 2021 — 12:23 pm

Leave a Reply

Your email address will not be published.

4 × one =