Atoms and Molecules MCQ Questions Class 9 Science Chapter 3

Atoms and Molecules MCQ Questions Class 9 Science Chapter 3

NCERT MCQ Questions for Class 9 Science Chapter 3 Atoms and Molecules. Atoms and Molecules MCQ Questions with Answers from Class 9 Science Chemistry.

Atoms and Molecules MCQ Questions Class 9 Science Chapter 3

Atoms and Molecules Multiple Choice Questions with Answers Class 9 Science Chapter 3 PDF is available.

1.) Choose the law of conservation of mass

a) Mass neither be created nor formed

b) Mass can neither be created nor reform

c) Mass can neither be created nor destroyed

d) Mass can neither be created nor alive

ANS-Mass can neither be created nor destroyed

2.) Energy can neither be created nor destroyed. it is a………………

a) Energy recreation

b) Energy is cannot reform

c) Law of conservation of energy

d) Law of conservation

ANS-Law of conservation of energy

3.) In ammonia , nitrogen and hydrogen is in ratio ………….. by mass.

a) 14:5

b) 14:3

c) 14:8

d) 14:2

ANS-14:8

4.) Choose incorrect sentence

a) Energy can neither be created nor destroy

b) In chemical substance elements present in definite proportion

c) Ammonia molecule made by hydrogen and oxygen

d) Water have not any particular texture

ANS-Ammonia molecule made by hydrogen and oxygen

5.) Smallest particle of matter called……….

a) Tiny particle

b) Tiny molecule

c) Molecule

d) Atom

ANS-Atom

6.) Atomic radius is measured in…………

a) Kg

b) cm

c) Mm

d) nm

ANS- nm

7.) 1nm means how many meters?

a) 1/109 m

b) 1/108 m

c) 1/10-9 m

d) 1/10-8 m

ANS-1/109 m

8.) 1 meter means how many nanometers?

a) 109

b) 108

c) 107

d) 105

ANS-109

9.) …………….. for some elements as proposed by Dalton.

a) Shape

b) Initiator

c) Symbol

d) Color

ANS-Symbol

10.) An international scientific organization which approves names of elements, symbol and unit called …………….

a) Periodic table

b) IUPAC nomenclature

c) Name system

d) None of the above

ANS-IUPAC nomenclature

11.) Choose incorrect option

a) AL is the symbol of aluminium

b) Ag is the symbol of silver

c) Au is the symbol of gold

d) All of the above

ANS-AL is the symbol of aluminium

12.) Symbol of copper

a) Co

b) C

c) Coo

d) Cu

ANS-Cu

13.) Symbol of iron

a) I

b) Ir

c) Fe

d) Fi

ANS-Fe

14.) Symbol of sodium

a) Na

b) So

c) S

d) No

ANS-Na

15.) Choose the correct option

a) Na is a symbol of nitrogen

b) Proton contain positive charge

c) Electron is present in nucleus

d) Su is the symbol of sulphur

ANS-Proton contain positive charge

16.) How to calculate molecular mass.

a) Sum of proton number and electron number

b) Multiplication of proton number and electron number

c) Sum of proton number and neutron number

d) Multiplication of proton number and neutron number

ANS-Sum of proton number and neutron number

17.) Atomic number means?

a) Number of electron

b) Number of proton

c) Number of neutron

d) None of the above

ANS-Number of proton

18.) ‘ amu’ is abbreviation of ………….. unit

a) Weight

b) Mass

c) Volume

d) Molecule

ANS-Mass

19.) Symbol of neon

a) N

b) Ni

c) Ne

d) None of the above

ANS-Ne

20.) Group of two or more atoms called………..

a) Elements

b) Molecules

c) Complex

d) None of the above

ANS-Molecule

21.) Which atoms exist by only one atom of that element.

a) Gaseous

b) Metals

c) Nonmetals

d) Noble gas

ANS-Noble gas

22.) Formula of ozone

a)O2

b) O3

c) OH

d) H2

ANS- O3

23.) The number of atoms constituting a molecule is known as its……………

a) Molecular weight

b) Atomic number

c) Atomicity

d) Molecule

ANS- Atomicity

24.) Atomicity of argon…………

a) Diatomic

b) Atomic

c) Polyatomic

d) Monoatomic

ANS- Monoatomic

25.) Charged species is known as…………

a) Electric current

b) Anions

c) Ions

d) Current

ANS-Ions

 

In case you are missed :- Previous Chapter MCQ Questions

 

26.) Negatively charged ions called…………..

a) Electric current

b) Anions

c) Ions

d) Current

ANS-Anions

27.) Positively charged ions called…………

a) Ions

b) Anions

c) Cations

d) Positron

ANS-Cations

28.) NaCl means?

a) Sodium calcium

b) Sodium chloride

c) Nitrogen chloride

d) Nitrogen calcium

ANS-Sodium chloride

29.) Choose correct a correct option

a) Na+

b) K-

c) Cl+

d) H-

ANS-Na+

30.) Which is the polyatomic ions from below option

a) Hydrogen

b) Oxygen

c) Argon

d) Ammonium

ANS-Ammonium

31.) Combining power of an element known as its………………….

a) Valency

b) Atomicity

c) Molecularity

d) None of the above

ANS-Valency

32.) Choose a correctly written molecule

a) OH2

b) OC

c) OCa

d) Mg(OH)2

ANS-Mg(OH)2

33.) Compounds which are made up of two different elements called………………… compounds

a) Elemental

b) Molecular

c) Polyatomic

d) Binary

ANS-Binary

34.) …………… is not binary compound

a) Hydrogen chloride

b) Hydrogen sulphide

c) Magnesium chloride

d) None of the above

ANS-None of the above

35.) Formula of magnesium chloride

a) MgCl

b) MgClO

c) MgCl2

d) None of the above

ANS-MgCl2

36.) ………… is a cationic species in magnesium chloride

a) Mg

b) Mg+1

c) Cl-

d) Mg+2

ANS- Mg+2

37.) Formula of Aluminium oxide

a) AlO

b) AlO2

c) Al2O3

d) Al3O2

ANS- Al2O3

38.) Name of that compound NaNO3

a) Sodium nitrogen oxide

b) Sodium nitroxide

c) Sodium nitrite

d) Sodium nitrate

ANS-Sodium nitrate

39.) Calculate the molecular mass of Ozone

a) 16

b) 48

c) 98

d) 52

ANS- 48

40.) Calculate the molecular weight of carbon dioxide

a) 16

b) 32

c) 44

d) 40

ANS- 44

41.) Neutron present in……………..

a) Atom

b) Nucleus of atom

c) Periphery of atom

d) Not exist in atom

ANS- Nucleus of atom

42.) 1 gross means…………….nos

a) 12

b) 122

c) 24

d) 144

ANS-144

43.) 4 moles of element having atomic mass 4 so find the amount of element in gram?

a) 8

b) 12

c) 16

d) 20

ANS-16

44.) Atomic number of calcium

a) 5

b) 18

c) 20

d) 22

ANS-20

45.) NA is symbol of……………….

a) Atomic mass

b) Atomic unit

c) Avogadro number

d) Einstein number

ANS-Avogadro number

46.) 1 mole is ………………………..

a) 6.022 * 1022

b) 6.022 * 1023

c) 6.028 * 1022

d) 6.028 * 1023

ANS-6.022 * 1023

47.) …………………..No. of protons present in nitrogen

a) 6

b) 14

c) 7

d) 20

ANS-7

48.) Number of neutron present in oxygen molecule

a) 8

b) 5

c) 4

d) 6

ANS-8

49.) Valency of carbon

a) 2

b) 4

c) 8

d) 7

ANS-4

50.) Calculate the molecular weight of Cl2

a) 35

b) 34

c) 70

d) 68

ANS-70

In case you are missed :- Next Chapter MCQ Questions

Updated: April 11, 2023 — 3:56 pm

1 Comment

Add a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *