Acids Bases and Salts MCQ Questions Class 7 Science Chapter 5

Acids Bases and Salts MCQ Questions Class 7 Science Chapter 5

NCERT MCQ Questions for Class 7 Science Chapter 5 Acids Bases and Salts. Acids Bases and Salts MCQ Questions with Answers from Class 7 Science.

Acids Bases and Salts MCQ Questions Class 7 Science Chapter 5

Acids Bases and Salts Multiple Choice Questions with Answers Class 7 Science Chapter 5 PDF is available.

1.) The reaction between an ___ and a ___ is known as Neutralisation ?

a) Acid & Neutral

b) Base & Neutral

c) Acid & Base

Ans. c) Acid & Base

2.) ___ turns blue litmus red ?

a) Bases

b) Acid

Ans. b) Acid

3.) ___ turn red litmus blue ?

a) Bases

b) Acid

Ans. a) Bases

4.) ___ acid helps us to digest food ?

a) Nitric

b) Hydrochloric

Ans. b) Hydrochloric

5.) When an ant bites , it injects ___ acid into the skin ?

a) Formic

b) Hydrochloric

Ans. a) Formic

6.) The substances which are neither acidic nor basic are called ___ ?

a) Indicators

b) Neutral

Ans. b) Neutral

7.) The solutions of substances that show different colour in acidic , basic and neutral solutions are called ___ ?

a) Indicators

b) Neutral

Ans. a) Indicators

8.) ___ acid is found in Vinegar ?

a) Ascorbic

b) Lactic

c) Acetic

Ans. c) Acetic

 

In case you are missed :- Previous Chapter MCQ Questions

 

9.) ___ acid is found in curd ?

a) Ascorbic

b) Lactic

c) Acetic

Ans. b) Lactic

10.) Tartaric acid is found in ___ ?

a) Grapes

b) Amla

c) Oranges

Ans. a) Grapes

11.) Citric acid is found in ___ ?

a) Grapes

b) Amla

c) Oranges

Ans. c) Oranges

12.) ___ acid is found in amla ?

a) Ascorbic

b) Lactic

c) Acetic

Ans. a) Ascorbic

13.) ___ hydroxide is found in milk of magnesia ?

a) Calcium

b) Ammonium

c) Magnesium

Ans. c) Magnesium

14.) ___ hydroxide is found in window cleaner ?

a) Calcium

b) Ammonium

c) Magnesium

Ans. b) Ammonium

15.) Calcium hydroxide is found in ___ ?

a) Soap

b) Lime water

Ans. b) Lime water

16.) Sodium hydroxide is found in ___ ?

a) Soap

b) Lime water

Ans. a) Soap

In case you are missed :- Next Chapter MCQ Questions

Updated: April 11, 2023 — 2:03 pm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *