West Bengal Board Class 8 English Solution Lesson 8 The Happy Prince

West Bengal State Board Class 8 English Solution: Lesson 8 The Happy Prince

 

Activity 1

Rearrange the following sentences in the correct order and put the numbers in the given boxes:

1.) The Happy Prince lived in the wonderfulpalace of Sans-Souci.

 

2.) The town built the statue of the Happy Prince.

 

3.) All the friends of the Swallow had left for warm Egypt.

 

4.) The Swallow took shelter beneath the statue of the Happy Prince.

 

5.) The woman’s son was suffering from fever.

 

6.) The Happy Prince asked the Swallow to take the ruby out of his sword-hilt.

 

Activity 2

Complete the following sentences with information from the text:

1.) The young mother told her child not to cry because the Happy Prince never cries for new things.

 

2.) The Swallow took shelter beneath the statue of Happy Prince because it wanted to protect itself from the cold.

 

3.) The Swallow mistook the tears of the Happy Prince for rain.

 

4.) The statue of the Happy Prince could see the poor people and all the ugly things in his land.

 

Activity 3

Answer the following question:

1.) Why does the Swallow think that the statue of the Happy Prince has ‘ a golden heart’?

Answer: The Swallow got to know that the Happy Prince had sympathy for the miserable people so it thinks that the statue has a heart of the gold.

 

Activity 4

Write “T” for true and “F” for false statements in the given boxes. Give supporting statements for each of your answers:

 

1.) The Swallow didn’t want to help the Happy Prince.

Answer: False

I will help you.

2.) The Happy Prince wanted to leave for Egypt.

Answer:

 

3.) The Happy Prince asked the Swallow to take a sapphire from one of his eyes to the playwright.

Answer: False

Swallow : I will leave for Egypt tonight.

 

4.) The girl in the Town Square had no shoes.

Answer: True

Statue : Little Swallow, please give her the sapphire remaining in my other eye.

 

Activity 5

Answer the following questions:

 

1.) Why did the Swallow agree to help the Happy Prince?

Answer: The swallow couldn’t say no to people and he couldn’t see the Prince being sad so he agreed to help the Happy Prince.

 

2.) Why did the Swallow feel warm?

Answer: The Swallow did something good to help someone so he felt warm.

 

3.) What made the playwright say, ‘Now I can finish my play’?

Answer: The playwright was hungry and he couldn’t continue writing. When he saw the Sapphire, he was overjoyed because in that he could have some money.

 

Activity 6

Fill in the following chart with information from the text:

Cause

Effect

1. The Swallow drops the Sapphire into the girls’ hand. The little girl was happy
2. The Happy Prince became blind. Though it was cold, the swallow stayed on with the Happy Prince
3. The Swallow told the Happy Prince that it saw many unhappy and unfed people. He told the Swallow to take all the gold from his body and give it to the poor people.
4. The Mayor didn’t find the statue beautiful anymore. He ordered to take the statue away and melt it in the furnace

 

Activity 7

Answer the following questions:

1.) What new law did the Mayor propose?

Answer: The Mayor proposed that no bird can die in town square, or near the Happy Prince.

 

2.) Why did the Mayor and the Town Councillors think the statue of the Happy Prince was not beautiful anymore?

Answer: The Mayor and the Town Councillors thought the statue of the Happy Prince was not beautiful anymore because the statue didn’t have the Ruby on his sword, the sapphire in his eyes and the golden dress which he had.

 

3.) Where was the Happy Prince taken?

Answer: The Happy Prince was taken to the furnace to melt.

 

4.) Why did the Mayor and the councilors want statues of themselves?

Answer: The Mayor and the councilors wanted statues of themselves because they too wanted the same respect that was given to the Happy Prince statue.

 

Activity 8 (a)

Read the following pairs of sentences and write down the changes that have taken place under the appropriate heads in the tables given below. The first one is done for you.

Answer:

ii.

    Subject Verbs Words Punctuation Marks
Direct Speech ii(a)   Was Yesterday Inverted commas
Indirect Speech ii(b)   Had been Previous day No inverted commas

 

Answer:

iii.)

Subject Verbs Words Punctuation Marks
Direct Speech

 

iii(a) We Will go To the museum Inverted commas
Indirect Speech

 

iii(b) They Would go To the museum the next day No inverted commas

 

Activity 8 (b)

Change the following sentences from Direct to Indirect Speech:

 

1.) The Swallow said to the statue, “I am staying with you.”

Answer: The Swallow told the statue that he was staying with him.

 

2.) My mother said to me, “Please wait for me here.”

Answer: My mother requested me to wait for her there.

 

3.) Raja said, “Oh! How cold the wind is.

Answer: Raja exclaimed that the wind was very cold.

 

4.) The old man said to the little girl, “May God bless you.”

Answer: The old man prayed that the God might bless the little girl.

 

5.) The man said to him, “Go away.”

Answer: The man ordered him to go away.

 

Activity 9

Write down the antonyms of the underlined words:

1.) The Swallow will sing forever.

Answer: The Swallow will never sing.

 

2.) The actor enters the stage.

Answer: The actor exits the stage.

 

3.) The student laughed aloud.

Answer: The student cried aloud.

 

4.) I can see all the beautiful things in my land.

Answer: I can see all the ugly things in my land.

 

Activity 10 (a)

Write an imaginary dialogue in about eighty words between two birds in winter, one of whom is flying away to a warm country and the other who is stuck in a cold land.

Answer:

Dove : Hello, how have you been?

Wood pecker : I’m good. How are you?

Dove : I’m feeling very cold these days.

Wood pecker : Yes. I know. This is why I’m flying away to a warm country. I can’t stand this cold weather.

Dove : That is a good idea. Where are you going?

Wood pecker : I’m leaving for India tonight. I would be much warmer there.

Dove : I so wish to come. But I’m stuck here as I have my family to take care of.

Wood Pecker : Do come when you feel like. For now, I take your leave. Bye

Dove : See you

 

Activity 10 (b)

Recently you gave up your seat in a crowded bus to an old, ailing person. Write a letter in about eighty words to your friend describing how you felt after having helped the person.

Answer:

Dear Mith,

I hope you are doing well. I want to share something with you. Recently I was going to a market. When I got on the bus, I saw that the bus was very much crowded. But thankfully I got a seat which was the only vacant seat. After some time, at the next stop, an old and ailing man got on the bus. The saddest thing is that he couldn’t even walk properly and no one showed the humanity of offering him the seat. I gave the man my seat and you know how thankful he was. He kept thanking me a lot of times, but for me it was my duty. I cannot tell how much happy I was that day since I was able to help him. I gave me immense satisfaction to help that man.

Give my regards to your family.

Yours lovingly,

Kalpesh

Also See: The Happy Prince Summary for Students

For more chapters solution, See below –

 

Click below for more –

Updated: February 4, 2023 — 5:29 pm

1 Comment

Add a Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *