The Ant and the Cricket Poem Class 8 Extra Questions and Answers English Honeydew

The Ant and the Cricket Extra Questions and Answers | The Ant and the Cricket Poem Class 8 Extra Questions and Answers | NCERT Class 8 Poem The Ant and the Cricket Extra Questions | The Ant and the Cricket Poem Class 8 Extra Questions and Answers | English Honeydew Poem Extra Questions and Answers The Ant and the Cricket.

The Ant and the Cricket Poem Class 8 Extra Questions and Answers English Honeydew

The Ant and the Cricket Extra Questions and Answers MCQ Type

Question 1.

The cricket was –

(A) Ball

(B) Old

(C) Young

(D) Tiny

Answer: (C) Young.

Question 2.

The cricket was accustomed to sing through –

(A) The warm

(B) The Cold

(c) The Autumn

(D) Whole year

Answer: (A) The warm.

Question 3.

The cricket began to complain when he found that –

(A) He could not sing

(B) He had no shelter

(C) His cupboard was empty

(D) His cupboard was full

Answer:  (C) His cupboard was empty.

Question 4.

What made the cricket Bold –

(A)Starvation and famine

(B) Starvation and illness

(C) Winter and famine

(D) Famine and his song

Answer: (A) Starvation and famine.

Question 5.

The cricket wants to borrow some –

(A) Water

(B) Money

(C) Grain

(D) Flowers

Answer: (C) Grain.

Question 6.

In warm day the cricket used to song –

(A) Only at night

(B) In the morning

(C) In the day

(D)  At Day and Night

Answer: At Day and Night.

Question 7.

The ant suggest cricket to –

(A) Dance

(B) Sleep

(C) Fly

(D) Collect grain

Answer: (A) Dance

Question 8.

The cricket want to repay –

(A) That Day

(B)Yesterday

(C) The next day

(D) 3 days later

Answer: (C) The next day.

The Ant and the Cricket Extra Questions and Answers Very Short Type

Question 1.

What was the cricket accustomed to do?

Answer:

The silly young cricket accustomed to do sing warm.

Question 2.

What did the cricket began to complain?

Answer:

The cricket began to complain because she formed that his cupboard was empty and winter was come.

Question 3.

When was the cricket felt felicitous?

Answer:

The cricket felt felicitous through the warm summer and spring.

Question 4.

When did the cricket complain and why?

Answer:

The cricket complained when he found his cup board was empty because winter was come.

Question 5.

What made the cricket bold?

Answer:

Starvation and famine made the cricket bold.

Question 6.

What was ant’s principal?

Answer:

They neither borrow nor lend to anybody.

Question 7.

What is the ant’s final suggestion for the cricket?

Answer:

The ant told the cricket to dance the winter away.

Question 8.

The cricket set off to whom?

Answer:

The cricket set off to a miserly out.

The Ant and the Cricket Extra Questions and Answers Short Type

Question 1.

What is fable?

Answer:

A fable is a story, often with animals as characters, that conveys a moral.

 Question 2.

Why the cricket was so worried?

Answer:

Because he knew that it was impossible for him to collect food in winter.

Question 3.

From whom and what things the cricket with to borrow?

Answer:

From the Ant, the cricket wishes to borrow a mouthful of grain.

Question 4.

What is the moral of the text?

Answer:

Those who do not wish to help themselves cannot be saved by others.

Question 5.

The cricket says, “Oh! What will become of me? “When does he say it, and why?

Answer:

When the cricket found his empty cup board and the winter was near.

Question 6.

‘My heart was so light’ – whose heart?

Answer:

The cricket’s heart was so light in warm days.

Question 7.

‘I am your servant and friend’ – who said this to whom?

Answer:

The ant said this to the cricket.

The Ant and the Cricket Extra Questions and Answers Long Type

Comment on the central idea of the poem?

Answer:

The Ant and the cricket bring a moral. It focuses on the fact that if someone is not aware of his future, he or she is declined to face troubles. Society some human beings are like the cricket who are not wise enough to some for future. But there are also people like ant who are hardworking and bold. They live happily forever and we should be like that Ant not the cricket.


Updated: December 30, 2020 — 1:16 pm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four × 3 =