Telangana SCERT Class 7 English Solution Chapter 7

Telangana SCERT Solution Class VII (7) English Chapter 7

Here in this Page we provided Telangana SCERT Solution Class 7 English Chapter 7 Prose The Wonderful World of Chess, Poem Chess, Koneru Humpy.

A.) Reading

I.) Answer the following questions individually.  Then,  discuss your answers with the members of your group.

1.) Who do you think invented chess,  Mandodari or the scholar from North-west India? Why?

Answer:- The chess is invented by by a scholar from North-West India around fifth century.The Hindus believe that it was invented by Queen Mandodari, the wife of King Ravan

2.) The story did not tell anything about what the king had done.  What do you think had happened? What would you have done if you were the inventor (or the king)?

Answer:- the king must have learnt himself first and than taught neighbourhood kings. If I was in the inventor place it would be very exciting as the game as curiosity

3.) Can a pawn capture the queen?  Support your answer quoting from the essay.

Answer:- Yes, Pawan capture the queen because it can go one square diagonal when it capture one of his opponent

4.) In what way are the rook and the bishop similar?

Answer :- the rook and bishop can move to any square provides on its path

5.) Which of the chessmen do you think is the most powerful one? Why?

Answer:- the king and queen are most powerful because they can move in any direction

6.) The possible positions of some chessmen (represented by a four-point star) are dotted in the following pictures.  Match them with the appropriate piece.

Answer:-

7.) A rook, a knight, and a bishop are shown in the picture.  Put a cross in all the squares that the rook can go. Put a tick in all the squares that the knight can go.

Telangana class 7 english solution chapter 7

Vocabulary

Look at the 24 pictures and the words given at the beginning of the unit and identify hypernyms and hyponyms.  Use the diagram given below.  You can add some more words from your vocabulary.

Look at the 24 pictures and the words given at the beginning of the unit and identify hypernyms and hyponyms

III.) In groups, draw similar diagrams on charts to show hypernyms and hyponyms related to sports, strength sports, athletics, runs, sprints, relays, jumps, and throws.  Display them in the class

In groups, draw similar diagrams on charts to show hypernyms and hyponyms related to sports

Grammar

Study these sentences

1.) If you want an idea of how big this number is, imagine you have this much money.

2.)Then, if you spend one crore rupees every second of your life, it takes approximately 60,000 years for you to spend all the money.

3.) If she does that, she calls out ‘checkmate’ and wins the game.

4.) If you are on the lookout, you will find many invitation tournaments conducted at school, village, mandal, district and state levels.

In the above sentences, a condition is expressed using an ‘if-clause’.  Notice the comma at the end of the clause.  The clause that follows it is the main clause. Notice the tense in both the clauses – it is simple present.  However, sentence 4 has ‘will’, denoting ‘future’. Sentences 2 and 3 talk about what happens when the condition is met, whereas the first sentence asks the listener/reader to do something when the condition is met with (notice the imperative in the main clause).

If- clauses:  type 0 and 1

Sentences 2 and 3 talk about what is certain according to mathematics and  according to the rules of chess respectively.  This type of condition is called  if-clause type 0. This is also used to talk about universal truths, common sense, experience, and facts decided by science.  Eg.  1. If you heat ice, it melts. 2. If you put blue litmus paper in any acid, it turns red.  3. If you step on a snake, it bites.

Sentence 4 is an example of if-clause type1.  Here ‘will’ is used in the main clause to talk about the possibility of an action in the future. Sentence 1 has an imperative in the main clause.  We do not know whether it will be fulfilled or not. Since this too  expresses possibility, it comes under if-clause type 1. Notice that if-clause type 0 does not talk about possibility. Usually, it talks about certainty.  It does not  use ‘will’ or any other auxiliary in the main clause.

II.) Read the following sentences and underline the if-clauses.  Then, decide whether they are type 0 or type 1.  Discuss and then write ‘0’ or ‘1’ against each sentence. The first one is done for you.

1.) You need not buy pink colour.  If you mix red and white, you get pink. – 0

2.) Listen to your father. If you do not listen to him, you will be in trouble.

3.) My brother said, “If you want to get good marks, why don’t you study harder?”

4.) Do not take away my homework book.  If you do it once again, I will take you to the headmaster.

5.) I have a number in my mind.  If you divide it by 2, you get zero.  If you multiply it by 2 , you still get zero.  What is it?

6.) My science teacher said, “If you keep phosphorous in the air, it catches fire.”

7.) It is getting late.  If we do not take a taxi, we will not catch the train.

8.) Miss Bhanu is very strict.  If I am late, she will make me stand in the corner.

9.) My social teacher said, “If the demand increases, the prices go up.”

10.) My English teacher said, “If you want to learn English, read a lot.”

 

1.) 0

2.) 1

3.) 1

4.) 1

5.) 0

6.) 0

7.) 1

8.) 1

9.) 0

10.) 1

III.) Take three type 0 clauses and three type 1 clauses.  Replace ‘if’ with ‘when’ and write the sentences.  What did you observe?  Which sentence sounds natural?

IV.) Write ten sentences with if clause type 0 and type 1. Use the following clues if you like.

1.) oil – water –turn – steam

2.) divide an even number by two – zero

3.) disturb a snake – bite

4.) save money – help in old age

5.) keep quiet – tell a story

6.) take medicine – get well

7.) meet Ravi Varma – ask – see me

8.) buy – two pairs – one pair free

9.) help me with English – help with Maths

10.) miss bus – what you do?

Writing

II.)The following paragraph  has some errors in capitalization, punctuation, prepositions and forms of verbs. Correct them and rewrite the paragraph in your notebook.

“Health is wealth.” If we understand this, we can kept ourselves fit. apart from a balanced diet, sports is necessary to maintain our health We may feel that, if we spend our time in playing, when should we study Here is  solution’ study on the morning as the mind is fresh. after you return home from school, play for about one to two hours as the mind is tired Then you can study again. So friends, always remember the proverb, all study and no play makes Jack a dull boy. This proverb not only apply to jack but for all of us

Answer :-

“Health is wealth.” If we understand this, we can keep ourselves fit. Apart from a balanced diet, sports are necessary to maintain our health. We may feel that, if we spend our time in playing, when should we study?. Here is the solution’ study in the morning as the mind is fresh. After you return home from school, play for about one to two hours as the mind is tired Then you can study again. So friends, always remember the proverb, “All study and no play makes Jack a dull boy”. This proverb not only apply to jack but for all of us.

B.) Reading: Chess

I.) Answer the following questions:

1.) How does the poet consider chess: a game of peace or a game of war?

Answer:- The poet consider a game of chess as a game of war because when two opponents are playing they just think how to defeat other and win the game so there is no peace while playing

2.) Which line strongly supports that chess is a peaceful game?

Answer:- The last paragraph second last line strongly supports that chess is a peaceful game.

3.) Why does the author shake hands at the start and at the end? Do you think that the writer is special in doing that? Do you find this happens in other games too?

Answer:- The author shake hands at the start and at the end to indicate the friendly nature and the game is just part of play nothing personal. No intention of hurt to anyone.

No, writer is not doing any special in this because every chess player does it.

Yes the same things happens in other games too, for example- cricket.

4.) What happens if you are distracted while playing chess?  Do players try to distract their opponents to have the advantage?  Is it fair?

Answer:-if I am distracted while playing chess, I loose my concentration. I wait for a minute,  regain my attention and concentrate peacefully.

Yes players try to distract their opponents to have advantage

It is not fair to play in such way, rather need to play with their best.

5.) Stanza 4, line 1 says, “On the board we’re enemies”.  Line 3 of the same stanza says, “On the board there’s no peace”. Then how can it be a peaceful game?

Answer:

6.) Stanza 1, line 1 says that chess is a courteous game.  Is the author courteous? Support your answer quoting from the poem

Answer:- Yes the author is courteous

I never distract my opponent,

I don’t want to act like a pest.

I hope they behave in the very same way,

So both of us play at our best.

 

II.) You know that words like ‘friends’ and ‘ends’ rhyme with each other.  But do you know that complete lines can also rhyme with one another?  For example, lines 1 and 3 in stanza 1 rhyme with each other.  Both the lines have the same structure.  This is called parallelism.  Sometimes, they carry the same theme too – like these two lines.  But they can contrast with each other too.  There is such a pair in this poem. Pick it out.

Answer:-

On the board we’re enemies,

Off the board we’re friends

 

III.) Parallelism is used in prose too.  The author uses this technique to reinforce ideas of importance or to make the text more pleasurable to the reader, or both.  Pick out the lines that show parallelism. What is its purpose?

Answer:-

I like to think chess is a courteous game,

I play it with family and friends.

I like to think chess is a peaceful game,

 

On the board we’re enemies,

Off the board we’re friends

IV.) ‘Repetition’ is another poetic device used by poets to reinforce ideas or to make a poem pleasing to the ears or both.  In this poem you will find complete stanzas repeated. What are they?  What is the purpose of repetition here?

Answer:- first and last stanza

I like to think chess is a courteous game,

I play it with family and friends.

I like to think chess is a peaceful game,

Nobody gets hurt when it ends.

V.) Try to write a parody replacing ‘chess’ with ‘cricket’ or any other game of your choice.

Answer:-

I like to thinkcricket is a popular game

I play it with friends and cousins

I think to think cricket is an engaging game

Both to watch and play

C.) Reading: Koneru Humpy

I.) Answer the following questions:

1.) What was Humpy’s first remarkable achievement?

Answer:-Humpy caught everybody’s attention for the first time when she won the Under 8 National Chess Championship in the year 1995. It was her first remarkable achievement.

2.) At present, who do you think is the youngest woman grandmaster? Why?

Answer:- At present, HouYifan is the youngest woman grandmaster. She earned the title at the age of 14 years 6 months in the year 2008.

3.) Was Humpy’s father right in giving up his job for Humpy? What would you have done if you were her father? Support your answer.

Answer:- Yes, Humpy’s father did right giving up his job for Humpy. If I would be at place of Humpy’s father I would have done the same to support my child as the child us showing extraordinary talent at such early age giving best performance. To motivate and give special attention towards child growth in sports world be my first priority.

4.) What qualities  helped Humpy to reach the top in chess? Do they help you in any way?  Share your ideas in groups.

Answer:-

Updated: February 1, 2023 — 12:14 am

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *