Samacheer Kalvi Class 9th Supplementary Chapter 4 The Cat And The Painkiller Solutions

Tamilnadu Board Samacheer Kalvi 9th English Supplementary Solutions Chapter 4: Tamilnadu State Board Solution Class 9 English Chapter 4 Supplementary – The Cat And The Painkiller.

Samacheer Kalvi 9th English Supplementary Solutions Chapter 4: Overview

Board Samacheer Kalvi
Class 9
Subject English
Unit (4) Supplementary
Chapter Name The Cat And The Painkiller

 

Samacheer Kalvi Class 9th Supplementary The Cat And The Painkiller Question Answer Solution

 

UNIT 4

SUPPLEMENTARY

THE CAT AND THE PAINKILLER

(AN EXTRACT FROM THE ADVENTURES OF TOM SAWYER)

MARK TWAIN

A) Choose the most suitable option.

1) Tom was disturbed because his friend Becky Thatcher had stopped coming to school.

a) he didn’t sleep well.

b) his scores were low at school.

c) his friend Becky Thatcher had stopped coming to school.

d) he had picked up a fight with Becky Thatcher.

 

2) Aunt was an experimenter in trying out new medicines.

a) trying new recipes.

b) designing fashionable frocks.

c) modern gardening techniques.

d) trying out new medicines.

 

3) Tom used the pain-killer to mend the crack on the sitting room floor

a) take care of his health.

b) mend the crack on the sitting room floor.

c) cure Becky Thatcher.

d) help his aunt.

 

4) Peter sprang a couple of yards in the air as he had a teaspoon of the pain-killer

a) he had a teaspoon of the pain-killer.

b) his tail was caught in the mouse trap.

c) Tom threw him out of the window.

d) Aunt gave him a push.

 

5) Finally Aunt Polly said to Tom that he need not take any more medicine.

a) need not take any more medicine.

b) has to go to school regularly.

c) should not meet any of his friends.

d) must take medicines every day.

 

B) Identify the character or speaker of the following lines.

1) He banged against furniture, upsetting flower-pots and making general havoc.

Answer:  Peter, the cat

 

2) She stood petrified with astonishment peering over her glasses.

Answer: Aunt Polly

 

3) ‘That is, I believe they do.’

Answer: Tom Swayer

 

4) ‘What has that got to do that with it?’

Answer: Aunt Polly

 

5) ‘I done it out of pity for him.’

Answer: Tom Swayer

 

C) Based on your reading, rearrange the following sentences in the correct sequence.

1) Since all her methods failed, finally she gave him a pain-killer.

2) He told his aunt that Peter had no aunt, so he gave him the medicine.

3.) The pain-killer triggered adverse reactions on Peter.

4.) It jumped out of the open window.

5.) Tom was dull and depressed.

6.) This incident upset Aunt Polly and she questioned him.

7.) But, Tom gave that painkiller to the cat Peter.

8.) So, Aunt Polly tried different types of remedies on him.

 

Correct sequence

3) The pain-killer triggered adverse reactions on Peter.

8) So, Aunt Polly tried different types of remedies on him.

5) Tom was dull and depressed.

6) This incident upset Aunt Polly and she questioned him

1) Since all her methods failed, finally she gave him a pain-killer.

7) But, Tom gave that painkiller to the cat Peter.

4) It jumped out of the open window

2) He told his aunt that Peter had no aunt, so he gave him the medicine

 

D) Based on your understanding of the story, write the answers for the following questions in a sentence or two.

 

1) Why did Tom lose the charm of his life?

Answer:  Becky Thatcher, Tom’s friend had stopped coming to school and that made him unhappy and ultimately he lost charm of his life.

 

2) Why did Aunt Polly try different remedies on Tom?

Answer: Aunt Polly was infatuated with patent medicines and all new methods of producing health or mending it. She was an incurable experimenter in these things.

So she began to try all different remedies on Tom.

 

3) How did the medicine diminish?

Answer: Tom was mending the health of a crack in the sitting room floor with the medicine and this why the medicine diminished.

 

4) Did Tom compel Peter to have the painkiller?

Answer: No, Tom didn’t compel Peter to have the painkiller.

 

5) Why did Peter wish to taste the painkiller?

Answer: Peter was greedy and wanted to taste the painkiller.

 

6) How did Aunt Polly discover the reason for Peter’s absurd behavior ?

Answer: Aunt Polly found the teaspoon and held it out and this is how she discovered the reason for Peter’s absurd behavior.

 

7) What was the reason given by Tom for giving the painkiller to the cat?

Answer: Tom gave the reason by saying that he did it out of pity because the cat didn’t have any aunt.

 

8) Why did Aunt Polly’s eyes water?

Answer: Aunt Polly realized her mistake that the cruelty to a cat is a cruelty to the boy too.

 

E) Answer the following questions in about 80–100 words.

 

1) Describe the different types of remedies tried by Aunt Polly on Tom.

Answer: Aunt Polly was infatuated with patent medicines and all new methods of producing health or mending it. She was an incurable experimenter in these things.

First she had him out at daylight every morning, stood by him up in the wood-shed and drowned him in cold water; then she rubbed him hard down with a towel like a file. Then she rolled him up in a wet sheet and put him away under blankets. When this didn’t work, she added hot baths, sitz baths, shower baths, and plunges. This too was in vain. Then she began to assist the water with a slim oatmeal diet and blister-plasters. She calculated his capacity and filled him up every day with quack cure-alls.

These were the types of remedies tried by Aunt Polly on Tom.

 

2) Narrate the funny sequence between Tom Sawyer and Peter, the cat.

Answer: Tom was tired of the painkiller. On one such day, Tom feeds one spoon to Peter, the cat and something strange happened. The cat sprang a couple of yards in the air, and then delivered a war-whoop and set off round and round the room, banging against furniture, upsetting flower-pots. The he rose on his hind feet and danced around, in a frenzy of enjoyment, with his head over his shoulder. Then he went tearing around the house again spreading chaos and destruction in his path. In this way he creates a funny mess in the house.

 

F) Complete the summary of the extract using the appropriate words from the box below.

Tom Sawyer felt dejected as Becky Thatcher had stopped coming to school. His Aunt Polly was very concerned about his health condition. So, she began to try various remedies on him. Tom became fed up with his Aunt’s brand of remedies and pretended to like the pain-killer. He started to ask for it very often. But, Tom used the medicine to mend the crack on the floor. One day, Tom gave the pain-killer to his Aunt’s cat, Peter. The pain-killer had an adverse effect on the cat and it started to jump around the room. Aunt Polly entered the room in time to see the cat throw a few summersets and sail through the open window. She found the teaspoon with a little pain-killer sticking to it and knew that Tom had treated the cat with it. She realised that, what was cruelty to the cat should be the same to the boy too and stopped giving medicines to him.

 

G) In the story we find a lot of American slang usage of English. Complete the tabular column with standard English. One has been done for you.

Finally hit ‘pon.  Finally hit upon
There ain’t anything mean about me. There isn’t anything mean about me.
‘Deed I don’t know. Indeed I don’t know
Yes ’m. That is, I believe they do. Yes I am . That is, I believe they do.
‘She’d a roasted bowel out of me. ’She had roasted bowel out of me
‘Oh, go ‘long with you, Tom. ’Oh, go along with you, Tom

 

H) Complete the mind map based on the inputs from the extract.

 

1) Becky Thatcher, Tom’s friend had stopped coming to school.

 

2) So, Tom became disturbed and unhappy.

 

3) Aunt Polly was concerned about Tom.

 

4) She tried various kinds of remedies on him.

 

5) Tom pretended to like the pain-killer and asked for it very often.

 

6) One day Tom gave the pain-killer to Peter, the cat.

 

7) The incidents that followed made his aunt regret giving the medicine to the Tom.

Updated: November 18, 2021 — 11:10 am

Leave a Reply

Your email address will not be published.