Samacheer Kalvi 9th Social Science History Solutions Chapter 9 Pdf

Samacheer Kalvi 9th Social Science History Solutions Chapter 9 Pdf

Tamilnadu Board Samacheer Kalvi 9th Social Science History Solutions Chapter 9: Tamilnadu State Board Solution Class 9 Social Science History Chapter 9 – The Age of Revolutions.

Samacheer Kalvi 9th Social Science History Solutions Chapter 9: Overview

Board

Samacheer Kalvi
Class

9

Subject

Social Science (History)
Chapter

9

Chapter Name

The Age of Revolutions


Samacheer Kalvi 9th Social Science History Solutions Chapter 9 The Age of Revolutions

I.) Choose the correct answer

1.) The first British colony in America wasJamestown.

a.) New York

b.) Philadelphia

c.) Jamestown

d.) Amsterdam

2.) The pioneer of French Revolution who fought on the side of Washington against the British wasLafayette.

a.) Mirabeau

b.) Lafayette

c.) Napoleon

d.) Danton

3.) Lafayette, Thomas Jefferson and Mirabeau wrote theDeclaration of Rights of Man and Citizen.

a.) Declaration of Independence

b.) Declaration of Pilnitz

c.) Declaration of Rights of Man and Citizen

d.) Human Rights Charter

4.) The defeat of British atSaratoga paved the way for the friendship between France and America.

a) Trenton

b) Saratoga

c) Pennsylvania

d) New York

5.) Prison of Bastille was the symbol of “Royal Despotism” in France.

a.) Versailles Palace

b.) Prison of Bastille

c.) Paris Commune

d.) Estates General

6.) The forces of Austria and Prussia were defeated by the French Revolutionary forces at Valmy.

a.) Verna

b.) Versailles

c.) Pilnitz

d.) Valmy

7.) Candide was written byVoltaire.

a.) Voltaire

b.) Rousseau

c.) Montesquieu

d.) Danton

8.) The moderate liberals who wanted to retain Louis XVI as a limited monarchy were called Girondins.

a.) Girondins

b.) Jacobins

c.) Emigres

d.) Royalists

9.) American War of Independence wasended with the Peace of Paris in the year1783.

a.) 1776

b.) 1779

c.) 1781

d.) 1783

10.) Thomas Paine’s famous pamphlet wasCommon Sense.

a.) Common Sense

b.) Rights of Man

c.) Bill of Rights

d.) Abolition of Slavery

II.) Fill in the blanks

1.) The Postmaster General of the Postal Department of the government of second Continental Congress was Benjamin Franklin.

2.) The battle of Bunker Hill was fought in Massachusetts.

3.) The CurrencyAct insisted on repaying the debt in gold or silver.

4.) The leader of National Assembly of France was Lafayette.

5.) Herbert was guillotined for organizing a Festival of Liberty and Reason.

6.) Louis XVI was arrested at Varenneswith his family when he tried to escape from France.

III.) Choose the correct statement

1.) i) The Portuguese were the pioneers of naval expeditions.

ii) New Plymouth was named after the Quaker Penn.

iii) Quakers have the reputation of encouraging wars.

iv) The English changed the name of New Amsterdam to New York.

a.) i & ii are correct

b.) iii is correct

c.) iv is correct

d.) i & iv are correct

Answer: d. i & iv are correct

2.) i)The American War of Independence was as much a civil war as a war against the British.

ii) The British forces emerged victorious in York Town.

iii) The nobles in France were supportive of the rising middle class.

iv) The British Parliament repealed the Townshend Act except the tax on paper.

a.) i & ii are correct

b.) iii is correct

c.) iv is correct

d.) i & iv are correct

Answer: a. I & ii are correct

3.) Assertion (A): Merchants of Boston boycotted the British goods

Reason (R): The British Finance Minister introduced new duties on imports into American colonies

  1. A is correct and R is not the explanation of A
  2. A is incorrect and R is not the explanation of A
  3. A is correct and R is the explanation of A
  4. Both ‘A’ and ‘R’ are incorrect

Answer:A is correct and R is not the explanation of A

4.) Assertion (A): There was a massive peasant revolt in the Vendee against conscriptions.

Reason (R): The peasants as supporters of the king did not like to fight against him.

  1. Both A and R are incorrect
  2. Both A and R are correct
  3. A is correct and R is incorrect
  4. A is incorrect and R is correct

Answer:c. A is correct and R is incorrect

IV.) Match the following

Answers

1.) John Winthrop                               -Massachusetts Bay

2.) Turgot                                            -France FinanceMinister

3.) The Spirit of laws                          -Montesquieu

4.) Marie Antoinette                           -Louis XVI

5.) Seven years’ war                            -Britain and France

6.) American Independence Day        – July 4

V.) Answer the following questions briefly

1.) Who were Puritans? Why did they leave England?

Answer: Puritans were the leaders, they were reforming the Church of England and spreading teachings and practices of Roman Catholic Church. The Stuart kings, James I and Charles I did not like it. They started to persecute Puritans hence many of the Puritans left England.

2.) What do you know about the Quakers?

Answer: There was a Christian group called Society of Friends. Member of this society were known as Quakers. Society of Friends were emphasizing on Holy Spirit and they rejected outward rites and an ordained ministry. Quakers were made the reputation of actively opposing war and maintaining peace. George Fox was the founder of this Society of Friends.

3.) Point out the significance of “the Boston Tea Party”.

Answer: The Boston Tea Party incident took place in December 1773. A group of men boarded on cargo vessels as Native American and they threw tea overboard. This incident took place publicly, in front of crowd. This challenged the British and the war between the rebellious colonies and England is begun.

4.) Attempt an account of “September Massacres”.

Answer: The King’s palace attacked in August 1792. King ordered his Swiss guards to shoot but still he deposed and imprisoned. People of Paris got angry due the action of Swiss guards and in the next three days, from the 2nd September around 1500 suspected dissidents were put behind the bars and they killed after trial. This incident is known as “September Massacres”.

5.) Explain the composition of “Three Estates of France”.

Answer: The France was in financial crisis after the French Revolution. French was involved in war for seven year and it was ended in defeat. Royal and nobles were living luxurious lifestyle in Versailles court and other hand the common people of France were facing poverty. When the issue is discussed by the Finance Minister of the King, Turgot, Necker, Calonne and Brienne one of the suggestions came up that the reduction of royal expenditure and taxation of the first two Estates, the nobles and the clergy. This suggestion was disgraced. To fulfil the requirement of loan repayment and manage huge fiscal deficit the French monarch Louis XVI was forced to convene the Estate-General, the combined body of three estate comprising nobles, clergy and commoners, respectively.

6.) Sketch the role of Lafayette in the French Revolution.

Answer: Lafayette served as French National Guard as Commander during French Revolution. He was the person who penned the Declaration of the Rights of Man and the Citizen. The declaration was adopted by National Assembly of France. Thomas Jefferson and Mirabeau were also contributed to make the Declaration of the Rights of the Man and the Citizen. This declaration was a core statement of the values of the French Revolution. It impacted freedom and democracy worldwide.

7.) What was the background for the storming of Bastille Prison?

Answer: Storming of the Bastille Prison is known as a critical point. When the King shut out all the commoners then they assembled in the Tennis-Court and they took oath that they will not move away until they get the solution of their problems. The King ordered soldiers to move these people, but the soldiers refused to obey the King. Then Luis then took help of foreign regiments to shoot down his own people and as a response of that people provoked and revolt arises on 14th July 1789. Then the people stormed the Bastille prison and set free all the prisoners. 14th July is Celebrated as the National Day of France to this day.

8.) What were the taxes the peasants had to pay in France on the eve of Revolution?

Answer: On the eve of revolution peasants were paying taxes like taille (land tax), gabelle (salt tax) etc. The peasants also provided free lobour (corvee) for the construction of public roads.

VI.) Answer in detail

1.) “Taxation without Representation” led to the outbreak of American War of Independence – Explain

Answer: George Washington stated that no thinking man in North America desired independence. And he became the colonists. George Washington was commander-in-chief and later became the first president of America. The war of independence was not started by the colonies, the war is started with their grievances on taxation and restrictions on trade. When duties are imposed on molasses, wines, silks, coffee and other luxury items and the Sugar Act of 1764 was prohibited then the protest of merchants started and from the preamble of the Sugar Act the slogan is taken that “No taxation without representation”. Thus the Britishers who were imposing tax without considering their opinion or without any representation led to the outbreak of American War of Independence.

2.) Highlight the contribution of French Philosophers to the Revolution of 1789.

Answer:In 18th century there were many famous thinkers who wrote rationally and helped people to decided what is right and what is wrong. Philosophers like Voltaire, Montesquieu and Rousseau were criticized the situations at the time. Voltaire was a writer and activist as well and very harshly criticized the Church. ‘Candide’ was the famous work done by Voltaire. His famous quote is, “Those who can make you believe absurdities can make you commit atrocities.”Voltaire promoted freedom of speech by exclaiming, “I disapprove of what you say, but I will defend to the death your right to say it”.

Another philosopher at that time was jean Jacques Rousseau. He came up with new ideas to solve political issues. He prepared French people for the great revolution. In his book ‘Social Contract’ he says, “Man is born free, but is everywhere in chains” this statement shows his understanding of society.

Philosopher Montesquieu who wrote ‘The Persian Letters’ and ‘The Spirit of the Laws’ also supported liberty. He came up with theory of separation of powers. According to him the liberty of individual will be protected when the government will have three separate organs legislature, executive and judiciary thus there will be balance in powers.

Many philosophers and thinkers opposed religious intolerance and political and social privileges and provoked ordinary people to think and act.

Updated: July 20, 2021 — 9:42 pm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

19 − eight =