Samacheer Kalvi 9th Social Science History Solutions Chapter 7 Pdf

Samacheer Kalvi 9th Social Science History Solutions Chapter 7 Pdf

Tamilnadu Board Samacheer Kalvi 9th Social Science History Solutions Chapter 7: Tamilnadu State Board Solution Class 9 Social Science History Chapter 7 – State and Society in Medieval India.

Samacheer Kalvi 9th Social Science History Solutions Chapter 7: Overview

Board

Samacheer Kalvi
Class

9

Subject

Social Science History
Chapter

7

Chapter Name

State and Society in Medieval India


Samacheer Kalvi 9th Social Science History Solutions Chapter 7 State and Society in Medieval India

I.) Choose the correct Answer

1.) Dauladabad was the second stronghold of Ala-ud-din Khalji’s expanding Kingdom.

a.) Dauladabad

b.) Delhi

c.) Madurai

d.) Bidar

2.) The Deccan Sultanates were conquered by Malik Kafur.

a.) Ala-ud-din Khilji

b.) Ala-ud-din Bahman- shah

c.) Aurangzeb

d.) Malik Kafur

3.) The establishment of Vijayanagar empire changed the administrative and institutional structures of South India.

a.) Bahmani

b.) Vijayanagar

c.) Mughal

d.) Nayak

4.) Krishnadeva Raya was a contemporary of Babur.

a.) Babur

b.) Humayun

c.) Akbar

d.) Shershah

II.) Fill in the blanks

1.) Vasco da Gama were Europeans who arrived on the west coast of India.

2.) The combined forces of the five Deccan Sultanates defeated Vijayanagar army in 1565 A.D. (C.E.) at the battle of Talikota.

3.) Vijayanagara evolved as a Militaristic State.

4.) The tempo of urbanization increased during Vijayanagar period.

5.) The Chola was the enterprising period in the history of Tamil Nadu.

III.) Find out the correct statement

1.) i) The establishment of the Vijayanagar Kingdom witnessed the most momentous development in the history of South India.

ii) The Saluva dynasty ruled for a longer period.

iii) The rulers of Vijayanagara had smooth relations with the Bahmani Sultanate.

iv) Rajput kingdoms attracted migrants from Persia and Arabia.

Answer: Only statement i) is correct statement.

2.) i) The Nayak Kingdom came up in Senji.

ii) The appointment of Telugu Nayaks resulted in the migration of Telugu-speaking people from Madurai.

iii) Mughal Empire started declining from the time of Jahangir.

iv) The Europeans came to India in search of slaves.

Answer: Only statement i) is correct statement.

3.) i) Mythical geneologies were collected by Col. Mackenzie.

ii) Indigo was the most important beverage crop in India.

iii) Mahmud Gawan was the minister in Alauddin Khalji’s kingdom.

iv) The Portuguese built their first fort in Goa.

Answer: Only statement i) is correct statement.

4.) Assertion (A): India was an integral part of maritime trade, extending from China in the east to Africa in the west.

Reason (R): Geographical location of India in the middle of Indian Ocean.

i) A is correct; R explains about A

ii) A is wrong; R is correct

iii) A and R are wrong

iv) A is correct; R does not explains about A.

Answer: Option i) A is correct; R explains about A

5.) i) Gold images of great beauty and artistry were made by Cholas.

ii) The best example for Chola architecture is Siva as Nataraja performing the cosmic dance.

(i) is correct (ii) is wrong

Both (i) and (ii) are correct

Both (i) and (ii) are wrong

(i) is wrong, (ii) is correct

Answer: (i) is wrong, (ii) is correct.

IV.) Match the following

Answers

1.) Portuguese             –                      Goa

2.) Tansen                    –                      Court of Akbar

3.) Sericulture              –                      Bengal

4.) Angkorwat             –                      Cambodia

5.) District                   –                      Kottam

V.) Answer the following briefly

1.) Write about the military expeditions of Malik Kafur.

Answer: To increase wealth Alauddin Khilji sent military campaign to south. Malik Kafur was slave of Alauddin Khilji and he was his commander as well. The campaign was to increase wealth, not to expand territory. Commander Malik Kafur took the responsibility of expeditions further south in the first decade of the 1300s AD.

2.) Who founded the Vijayanagar Kingdom? Mention the dynasties that ruled over the kingdom.

Answer: The Vijayanagar Kingdom was established by Harihara and Bukka brothers. The Sangama dynasty was the first dynasty ruled for around one and a half centuries. After that the Saluva dynasty, the Tuluva Dynasty also ruled Vijayanagar Kingdome.

3.) Mention the two natural advantages that India had in cotton weaving.

Answer: The first natural advantage is the soil, most of the place in India the soil is suitable to grow cotton so there is plenty of cotton available in India as a raw material. The second advantage is the technology of making colour on cotton using vegetable dyes was known in India from the beginning. The ability of cotton to absorb dyes without preparatory process was not known to other countries.

4.) What were the factors which facilitated urbanization?

Answer: The diverse and overlapping role in the economy is helpful to run the cycle of money and it helps to development as result urbanization comes into existence. Big cities develop fast because they are centre of manufacturing and marketing, banking and other financial services. Urban places are having good connectivity infrastructures.

5.) What is sericulture?

Answer: Sericulture means the farming of silk. In Sericulture, different types of Silk Worms are used to produce silk. Silk fabric made by processing this silk laid by silkworms.

VI.) Answer the following in detail

1.) Discuss the political changes during 1526-1707 A.D. (C.E.).

Answer: It was the time when Mughal Empire is found by Babur. He defeated Ibrahim Lodi in the war at Panipat. King Akbar united the Mughal Empire by implementing policy of conciliation with Rajasthan, Rajasthan was religious based kingdom. The first six Mughals Emperors are known as the ‘Great Mughals’ and Aurangzeb was the last of them. Mughal Empire somehow manages to exist nominally till 1857 AD until the British finally ended the virtually non-existent empire. In the seventeenth century Maratha King Shivaji fought with Mughals in western India and stretched his empire in south-western region.

2.) Explain the commercial developments in Medieval India.

Answer: In medieval India agriculture was the base of economy. Mainly in rural areas people were largely depended on agriculture. Apart from agriculture non-agriculture and hand crafts were also having their market. Jewellery, ship building, wooden ornaments, leather work and precious gems were in boom. Due to good amount of cotton production textile industry flourished. Industries and large manufacturing sectors were producing goods for exchange hence India having very strong network of trade. Big cities were having commercial centres with facility of bazaar and shops. It was the place where people were coming together and do business. This growth in the business caused other development in India like road connectivity, ports etc. Textiles, pepper, precious and semi precious gems were exported from India.

3.) “Chola Period was a enterprising period in the history of Tamil Nadu” – Elucidate.

Answer: In Chola period administration was reorganised. There was different tier and each tier having their right to take decision at that level. Basic local administration was the village known as Ur then sub region known as Nadu and then district known as Kottam. There were tax free villages granted to Brahmins known as Brahmadeya. There were marketing centres known as Nagaram. Village, sub region, district, Brahmadeya and Nagaram each having its own assembly and they were responsible for the maintenance and management of the water resources and land; the local temples and they were also resolving local issues and disputes. They were also collecting the taxes due for the government. This organised administration helped to expand economy hence the Chola period is known as enterprising period.

Updated: June 13, 2021 — 1:18 am

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

two + one =