Samacheer Kalvi 9th Social Science History Solutions Chapter 2 Pdf

Samacheer Kalvi 9th Social Science History Solutions Chapter 2 Pdf

Tamilnadu Board Samacheer Kalvi 9th Social Science History Solutions Chapter 2: Tamilnadu State Board Solution Class 9 Social Science History Chapter 2 – Ancient Civilisations.

Samacheer Kalvi 9th Social Science History Solutions Chapter 2: Overview

Board

Samacheer Kalvi
Class

9

Subject

Social Science History
Chapter

2

Chapter Name

Ancient Civilisations


Samacheer Kalvi 9th Social Science History Solutions Chapter 2 Ancient Civilisations

I.) Choose the correct Answer

1.) The earliest signs to denote words through pictures

a.) Calligraphy

b.) Pictographica

c.) Ideographic

d.) Stratigraphic

2.) The preservation process of dead body in ancient Egypt

a.) Sarcophagus

b.) Hyksos

c.) Mummification

d.) Polytheism

3.) The Sumerian system of writing

a.) Pictographic

b.) Hieroglyphic

c.) Sonogram

d.) Cuneiform

4.) The Harappans did not have the knowledge of

a.) Gold and Elephant

b.) Horse and Iron

c.) Sheep and Silver

d.) Ox and Platinum

5.) The Bronze image suggestive of the use of lost-wax process known to the Indus people.

a.) Jar

b.) Priest king

c.) Dancing girl

d.) Bird

6.) (i) The oldest civilisation in Mesopotamia belonged to the Akkadians.

(ii) The Chinese developed the Hieroglyphic system.

(iii) The Euphrates and Tigris drain into the Mannar Gulf.

(iv) Hammurabi, the king of Babylon was a great law maker.

a.) (i) is correct

b.) (i) and (ii) are correct

c.) (iii) is correct

d.) (iv) is correct

7.) (i) Yangtze River is known as Sorrow of China.

(ii) Wu-Ti constructed the Great Wall of China.

(iii) Chinese invented gun powder.

(iv) According to traditions Mencius was the founder of Taoism.

a.) (i) is correct

b.) (ii) is correct

c.) (iii) is correct

d.) (iii) and (iv) are correct

8.) What is the correct chronological order of four civilisations of Mesopotamia

a.) Sumerians- Assyrians -Akkadians- Babylonians

b.) Babylonians – Sumerians -Assyrians – Akkadians

c.) Sumerians – Akkadians -Babylonians – Assyrians

d.) Babylonians – Assyrians -Akkadians – Sumerians

9.) Assertion (A): Assyrians of Mesopotamian civilisations were contemporaries of Indus civilisation.

Reason(R): The Documents of an Assyrian ruler refer to the ships from Meluha

a.) A and R are correct and A explains R

b.) A and R are correct but A doesn’t explain R

c.) A is incorrect but R is correct

d.) Both A and R are incorrect

II.) Fill in the blanks

1.) The Great Sphinx of Giza is a massive lime stone image of a lion with a human head.

2.) The early form of writing of the Egyptians is known as Hieroglyphic.

3.) The Hammurabi’s Law Code specifies the Laws related to various crimes in ancient Babylonia.

4.) Lao Tze was the master archive keeper of Chou state, according to traditions.

5.) The Terracotta figurines and paintings on the pottery from the sites suggest the artistic skills of the Harappans.

III.) Find out the correct statement

1.) a.) The Great Bath at Harappa is well-built with several adjacent rooms.

b.) The cuneiform inscriptions relate to the epic of Gilgamesh.

c.) The terracotta figurines and dancing girl made of copper suggest the artistic skills of Egyptians.

d.) The Mesopotamians devised a solar calendar system.

Answer: Statement (a) and (b) are correct.

2.) a.) Amon was an “Egyptian God”.

b.) The fortified Harappan city had the temples.

c.) The great sphinx is a pyramid-shaped monument found in ancient Mesopotamia.

d.) The invention of the potter’s wheel is credited to the Egyptians.

Answer: Only (a) is correct.

IV.) Match the following

Answer

1.) Pharaoh                  –                       The Egyptian king

2.) Papyrus                  –                       A kind of grass

3.) Great Law maker   –                       Hammurabi

4.) Gilgamesh              –                       The oldest written story on Earth

5.) The Great Bath      –                       Mohenjo-Daro

V.) Answer the following briefly

1.) The Egyptians excelled in art and architecture Illustrate.

Answer: The Egyptians excelled in the art and architecture and it is visible through the Great pyramids like Giza pyramid. Egyptian architecture the Great Sphinx of Giza, it is a limestone image of a lion with a human head. The Great Sphinx is seventy three metres long and twenty metres tall.

2.) State the salient features of the Ziggurats

Answer: Ziggurats were the temple in the fortified Sumerian cities which controlled by the priests. The rulers were performing the role of the chief priest. There was a social hierarchy among them and the rulers and priests were at the top. Merchants, scribes, artisans were at lower level. Temple was a storehouse at the time. All commodities including tax was kept in the temple.

3.) Hammurabi Code is an important legal document. Explain.

Answer: The Hammurabi’s law code is carved on a stone which makes it important cause the carving on the stone means Hammurabi receiving the code from the Sun God Shamash. In the Hammurabi’s law code of law there was 282 provisions related to family rights, trade, slavery, taxes and wages. This law book was compilation of old laws. Old laws were based on the retributive principles like ‘An eye for an eye and a tooth for a tooth’.

VI.) Answer the following in Detail

1.) Define the terms Hieroglyphics and Cuneiform with their main features.

Answer: Hieroglyphic was the form of writing in the Egyptians. This language was used on the seals and other objects. This language was pictogram based language, developed around 3000 BCE. Hieroglyphic writing shows that the Egyptians were skilled in handling symbols.

Cuneiform writing system was developed by Sumerians. In this system of writing the shape of the letter forms wedge shape hence it is known as cuneiform. Cuneiform writing system developed in 3000 BCE and known as one of the earliest script of the world. The Assyrian rulers Ashurbanipal maintained library of cuneiform records. This writing system is used for commercial transactions and writing letters and stories. Tablets made from clay were existed in Sumerian civilisation which contained loads of information.

2.) To what extent is the Chinese influence reflected in the fields of philosophy and literature.

Answer: There were many Chinese poets and philosophers who contributed in the development of the civilization. Some of them were Lao Tze, Confucius, Mencius, Mo ti (Mot Zu) and Tao Chien. Sun-Tzu was a military strategist, wrote book Art of War. One of the famous book on Medicine ‘Canon of Medicine’ is written by the Yellow Emperor.

3.) Write about the hidden treasure of Indus civilisation.

Answer: Indus civilisation covered over 1.5 million square kilometres in India and Pakistan. Many things from Harappan culture were found in this area mainly in the regions of Pakistan, Gujrat, Rajasthan and Uttar Pradesh. With the big structure like the Great bath many small things like evidence of pottery, tools and weapons made by metal are found. Gold ornaments, stoneware, shell bangles were also found. There is a possibility of hidden treasure like gold coins or gold ornaments etc.

Updated: June 13, 2021 — 12:33 am

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

sixteen − 1 =