Samacheer Kalvi 9th Social Science History Solutions Chapter 11 Pdf

Samacheer Kalvi 9th Social Science History Solutions Chapter 11 Pdf

Tamilnadu Board Samacheer Kalvi 9th Social Science History Solutions Chapter 11: Tamilnadu State Board Solution Class 9 Social Science History Chapter 11 – Colonialism in Asia and Africa.

Samacheer Kalvi 9th Social Science History Solutions Chapter 11: Overview

Board

Samacheer Kalvi
Class

9

Subject

Social Science (History)
Chapter

11

Chapter Name

Colonialism in Asia and Africa


Samacheer Kalvi 9th Social Science History Solutions Chapter 11 Colonialism in Asia and Africa

I.) Choose the correct answer

1.) Penang island was brought to theattention of the East India Company byFrancis Light.

a.) Spice islands

b.) Java island

c.) Penang island

d.) Malacca

2.) In 1896 Four states were formed into Federated Malay States

a.) Four

b.) Five

c.) Three

d.) Six

3.) Cochin-China was the only part of Indo-China which was directly under French Control

a.) Annam

b.) Tong king

c.) Cambodia

d.) Cochin-China

4.) The Discovery of gold in the Transvaal led to a large number of British miners settled in and around Johannesburg.

a.) Transvaal

b.) Orange Free State

c.) Cape Colony

d.) Rhodesia

5.) Portuguese became the first European power to establish trade with India

a.) Portuguese

b.) French

c.) Danes

d.) Dutch

6.) Indentured labour system was a form of debt bondage.

a.) contract labour system

b.) slavery

c.) debt bondage

d.) serfdom

II.) Fill in the blanks

1.) The Berlin ColonialConference resolvedto divide Africa into spheres of influence of the various European Powers.

2.) The settlement made with the zamindars of Bengal, Bihar and Orissa is Permanent Settlement.

3.) The land tax was the main sourceof revenue for the British.

4.) Nattukottai Chettiyars were money lendersin the Tamil speaking areas.

III.) Find out the correct statement

1.) i) Until the last quarter of the 19th century, Africa south of Sahara was unknown to the world.

  1. ii) The coastal states of Gold Coast became a British colony in 1864.

iii) Spain ruled the Philippines for over 500 years.

iv) The famine of 1876–78 occurred in Odhisha.

a.) i) is Correct

b.) ii) is Correct

c.) ii) & iii) are correct

d.) iv) is correct

Answer: Only statement i) is Correct statement

2.) i) The French had occupied Java and Sumatra in 1640.

ii) The Dutch began their conquest of the English Settlements by capturing Malacca .

iii) Berlin Conference met to decide all issues connected with the Congo River basin.

iv) The possessions of Sultan of Zanzibar were divided into French and German spheres of influence.

a.) i) is correct

b.) i) & ii) are correct

c.) iii) is correct

d.) iv) is correct

Answer: Only statement iii) is correct statement

3.) Assertion (A): In the Madras Presidency,the famine of 1876-78 was preceded by droughts.

Reason (R) : Because of the colonial government’s policy of Laissez Faire in the trade of food- grains.

a.) A is correct, R is wrong

b.) Both A & R are wrong

c.) A is correct, R is not the correct explanation of A

d.) A is correct, R is the correct explanation of A

Answer: A is correct, R is not the correct explanation of A.

4.) Assertion (A): Berlin Conference agreed to the rule of Leopold II in Congo Free State.

Reason (R): Leopold II, King of Belgium, showed interest in Congo.

a.) Both A and R are correct and R is the correct explanation of A.

b.) Both A and R are correct and R isnot the correct explanation of A

c.) A is correct and R is wrong.

d.) A is wrong but R is correct.

Answer: Both A and R are correct and R is the correct explanation of A.

IV.) Match the following

Answer

1.) Leopold                                                     – Belgium

2.) Menelik                                                      – Ethiopia

3.) Cecil Rhodes                                             – Cape colony

4.) Bengal famine                                            – 1770

5.) Bao Dai                                                      – Vietnam

V.) Answer the following briefly

1.) Distinguish between Colonialism andImperialism.

Answer: Colonialism and imperialism both control politics and economy of the territory. As per the Stanford Encyclopaedia of philosophy the colony word came from the Latin word ‘colonus’ which means farmer. So, colony is the old process where population migrate from one place to another and make new colony whether it is permanent or temporary by maintaining the political allegiance to their country of origin. Whereas Imperialism is the word came from Latin word ‘imperium’ which means command. In imperialism one country tries to command other country through settlement, sovereignty or indirect mechanism of control.

2.) Write a note on Zulu tribe.

Answer: Zulu is a tribe from South Africa. Zulu people were the renowned warriors. Shaka Zulu was a warrior, he built the largest Zulu nation in south-eastern Africa. When British troops invaded and divided Zulu territory into thirteen chiefdoms, Zulu didn’t give up and keep fighting against British and racism in South Africa for around a century.

3.) State the three phases in the Colonialisation of Indian economy.

Answer: British Colonies entered in India and ruled India very systematically. Controlling Indian economy was very important for them hence the process of colonialization of India divided in three phases and those phases are.

  1. Phase I Mercantilist Capitalism
  2. Phase II Industrial Capitalism
  3. Phase III Financial Capitalism

4.) Colonel Pennycuick.

Answer: Coloner Pennycuick was army Engineer and Civil Servant and served as a member of the Madras Legislative Council. When he was in India, he saw the Periyar river draining into the Arabian Sea at the east to it is possible to irrigate lacks of acres of dry land dependent on the Vaigai river. This project is started with one more British engineer and the construction is started. The construction was tough due to natural fury and poisonous insects and wild animals. The construction was taking more time that it required, relentless rain disturbed project schedule and he didn’t get adequate fund from the British government. Pennycuick went to England and sold his family property and funded this project. This project is completed in 1895. The construction known as the Mullai Periyar Dam which irrigating agricultural lands in Theni, Dindigul, Madurai, Sivaganga and Ramanathapuram districts.

5.) Explain Home Charges.

Answer: At the starting of the 19th century when the company was emerging as a territorial power, company implemented many policies which led war against reginal rulers and exploitation of resources of India. India was paying this cost also, this cost to implement policies in India is known as ‘Home Charges’.

VI.) Answer in detail

1.) Discuss the economic impact of British Rule in India.

Answer: Governor General Cornwallis was a big landlord in England and wanted to create same model in India. Cornwallis made settlement with the revenue farmers under the Mughals. It resulted in the formation of Zamindars and Landlords who owned land. The cultivators became merely tenants. British were dealing with landlords or Zamindars and these landlords or Zamindars were having freedom to do anything with their tenants. This type of settlement took in the Bengal, Bihar and Orissa called the Permanent Settlement.There was Ryotwari system in south India, it is a kind of revenue system. Under the Ryotwari system the peasants were proprietor and paid tax on the land. Peasant was having possession of land as long as he is paying revenue. The concept of private property introduced with Ryotwari System. A person is registering the and having permission to sell or lease or transfer the property.

2.) Explain the process of colonisation in Africa.

Answer: Africa was unknown to the people outside. The geographical conditions and interior of Africa was difficult to reach and hence unexplored. After 1875, Europeans started to explore Africa and colonisation started slowly. The Africa got divided into spheres of influence of various European powers in the Berlin Colonial Conference of 1884-85. Europeans entered in Africa very smoothly, without any outbreak of war even among the major European powers. European powers invaded Africa and with-it occupation, colonisation and annexation is done of African territories, it happened between 1881 to 1914. This era of Imperialism is known as Scramble for Africa or the Partition of Africa.

Updated: July 20, 2021 — 9:41 pm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

18 − thirteen =