Samacheer Kalvi 9th Social Science History Solutions Chapter 10 Pdf

Samacheer Kalvi 9th Science Solutions Chapter 10 Pdf

Tamilnadu Board Samacheer Kalvi 9th Science Solutions Chapter 10: Tamilnadu State Board Solution Class 9 Science Chapter 10 – Industrial Revolution.

Samacheer Kalvi 9th Science Solutions Chapter 10: Overview

Board

Samacheer Kalvi
Class

9

Subject

Science
Chapter

10

Chapter Name

Industrial Revolution


Samacheer Kalvi 9th Science Solutions Chapter 10 Industrial Revolution

I.) Choose the correct answer

1.) Who established the first steam boat service?

a.) Arkwright

b.) Samuel Crompton

c.) Robert Fulton

d.) James Watt

Answer: Robert Fulton.

2.) Why was Manchester considered ideal for textile production?

a.) availability of land

b.) rich human resources

c.) better living condition

d.) cool climate

Answer: Cool climate.

3.) Who invented the sewing machine?

a.) Elias Howe

b.) Eli–Whitney

c.) Samuel Crompton

d.) Humphrey Davy

Answer: Elias Howe.

4.) Which family introduced steam engine in France?

a.) de Wendel

b.) de Hindal

c.) de Arman

d.) de Renault

Answer: De Wendel

5.) Who called Slater, the father of American Industrial Revolution?

a.) F.D. Roosevelt

b.) Andrew Jackson

c.) Winston Churchill

d.) Woodrow Wilson

Answer: Andrew Jackson

6.) Which of the following is observed to commemorate the Hay Market Massacre?

a.) Independence Day

b.) Farmers Day

c.) Labour Day

d.) Martyrs Day

Answer: Labour Day

7.) Where was Zollverein Customs Union formed?

a.) England

b.) Germany

c.) France

d) America

Answer: Germany

8.) Who produced the first batch of automobiles in France?

a.) Louis Renault

b.) Armand Peugeot

c.) Thomas Alva Edison

d.) McAdam

Answer: Armand Peugeot

9.) What was the invention that removed seeds from cotton?

a.) Rolling Mill

b.) Cotton Gin

c.) Spinning Mule

d.) Spinning Jenny

Answer: Cotton Gin

10.) Which of the following was used as fuel in olden days to smelt iron?

a.) Coke

b.) Charcoal

c.) Firewood

d.) Paper

Answer: Charcoal

Fill in the Blanks

1.)The Chartist called for votingrights to men in England.

2.) John Loudon McAdamchanged the wayroads were built around the world.

3.) Henry Bessemerdiscovered a fasterand cheaper method of production ofsteel.

4.) Karl Marxadvocated scientificsocialism.

5.) The first railroad line started in Germanywas in the year1835.

III.) Find out the correct statement

1.) i) British mine–owners were faced withthe problem of water seeping intotheir mines

ii) Employing human labour was cheapfor this work

iii) Newton invented a steam engine topump water out of mines

iv) Water had to be removed to get coalin mines

a.) (i) is correct

b.) (ii) and (iii) are correct

c.) (i) and (iv) are correct

d.) iii) is correct

Answer: c. (i) and (iv) are correct

2.) i) Trade Unions were formed bylabourers to get their rights

ii) Germany’s political setup was themost significant challenge for theindustrial revolution

iii) To protect capitalists Karl Marxadvocated socialism

iv) There were no natural resources inGermany

a.) (i) is correct

b.) (ii) and (iii) are correct

c.) (i) and (iv) are correct

d.) iii) is correct

Answer: b. (ii) and (iii) are correct

3.) Assertion (A): Workers had rights toget holidays.

Reason (R): There were laws to protectthe workers.

a) A is correct R is wrong

b) Both A & R are wrong

c) Both A and R are correct

d) A is correct R is not correct explanationof A

Answer: b) Both A & R are wrong

4.) Assertion (A): Slater was called theFather of the American IndustrialRevolution.

Reason (R): His spinning textile millwas duplicated and his techniquesbecame popular.

a) A is correct and R is the correct explanation of A

b) A is wrong and R is the correctexplanation of A

c) Both A and R are wrong

d) Both A and R are correct

Answer: a) A is correct and R is the correct explanation of A

IV.) Match the following

Answers

  1. Benz –Germany
  2. Safety Lamp –Humphrey Davy
  3. Quadricycle – Louis Renault
  4. Great Railroad Strike –U.S.A.
  5. Coalfield – Lancashire

V.) Answer the following questions briefly

1.) What was the condition of labourers’ houses during Industrial Revolution?

Answer: During Industrial Revolution the housing was very poor. The labour’s houses were tiny, dirty and sickly. The labours were too busy to work that they had no time to clean their room, premises even if they want to. This type unhygienic and dirty condition led to diseases and epidemics like typhoid, cholera and smallpox.

2.) Account for urbanisation in England

Answer: England was like the workshop of the world but it affected agriculture; agriculture is declined in England. Due to industrial revolution people from villages moved to the industrial towns it resulted population growth. Migration caused population growth in industrial town and population growth caused urbanisation. Thus, small towns turned into big cities.

3.) Attempt a note on Haymarket Massacre

Answer: At the Haymarket Square in Chicago labours were protesting for eight-hour day work hours. The protest rally was peaceful rally but it was resulted in the killing of several workers by the police. This Haymarket Affair remembered on 1st May as the Labour Day or May Day or International Worker’s day.

4) What do you know of Louis Renault?

Answer: France was leading in automobiles by the end of 19th century. There were two biggest automobile companies and one of them was Louis Renault. Louis Renault company was built quadricycle in large quantity. The name of the company is the Societe Renault Freres means Company Renault Brothers).

VI.) Answer in Detail

1.) Enumerate the causes for the Second Industrialization in the USA.

Answer: Industry is shifted to machine-based manufacturing. Samuel Slater was English, he worked in cotton mill from age of 10. He had good experience regarding mill operations. He went to America illegally in 1789. Slater worked for Moses Brown in Rhode Island. Moses Brown took chance with Slater and made first water-powered roller spinning textile mill in America. By the 1800 many entrepreneurs copied the model of Slater’s mill and Slater became rich.  Andrew Jackson, the president of United States hailed Slater as “Father of the America Industrial Revolution.” America shown technological innovation in nineteenth century. The steamboat service by Robert Fulton, Invention of the telegraph by Samuel F.B. Morese and the sewing machine by Elias Howe became popular. After that Civil War is started.

2.) What were the effects of Industrial Revolution of England on India?

Answer: England and India both were agricultural counties. First few years of 18th century England flooded with cotton and a law enacted prohibiting Indian calicoes and silks. Spinning and weaving process accelerated by inventions of Hargreaves, Arkwright and Crompton withing thirty years. British established in Bengal and looted from Bengal to the Carnatic and provided all the capital to accomplish Industrial Revolution in England. The weavers of Bengal faced issues at the hands of the Company’s officials and agents and made to pay transit duty for the commodities they carried from one place to another. Because of loss of hand-woven cotton goods market India lost its industrial position. All the raw material for industrial revolution in England provided from India.

Updated: July 20, 2021 — 9:42 pm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five × two =