Samacheer Kalvi 9th Social Science Geography Solutions Chapter 6 Pdf

Samacheer Kalvi 9th Social Science Geography Solutions Chapter 6 Pdf

Tamilnadu Board Samacheer Kalvi 9th Social Science Geography Solutions Chapter 6: Tamilnadu State Board Solution Class 9 Social Science Geography Chapter 6 – Man and Environment.

Samacheer Kalvi 9th Social Science Geography Solutions Chapter 6: Overview

Board

Samacheer Kalvi
Class

9

Subject

Social Science (Geography)
Chapter

6

Chapter Name

Man and Environment


Samacheer Kalvi 9th Social Science Geography Solutions Chapter 6 Man and Environment

I.) Choose the correct answer

1.) All external influences and factors that affect the growth and development of living organisms is Environment.

a) Environment

b) Ecosystem

c) Biotic factors

d) Abiotic factors

2.) The ‘World Population Day’ is observed on July 11th every year.

a) August 11th

b) September 11th

c) July 11th

d) January 11th

3.) The statistical study of human population is Demography.

a) Demography

b) Morphology

c) Etymology

d) Seismography

4.) The extraction of valuable minerals and other geological minerals from the mines, is Mining.

a) Fishing

b) Lumbering

c) Mining

d) Agriculture

5.) The Secondary sector of the economy produces finished goods from raw materials.

a) Semi finished goods

b) Finished goods

c) Economic goods

d) raw materials

II.) Match the following:

Answers

1.) Loudspeaker                                  – Noice pollution

2.) Rio de Janeiro, Brazil                    – Earth Summit, 1992

3.) Cruciform settlement                     – T- shaped settlement

III.) Consider the given statements and choose the right option given below

1.) Assertion(A): Ozone layer in the stratosphere is considered as a protective shield.

Reason(R): It prevents the UV radiation from reaching the earth’s surface.

a) A and R are correct and A explains R

b) A and R are correct, but A does not explain R

c) A is incorrect but R is correct

d) Both A and R are incorrect

Answer:A and R are correct and A explains R

2.) Assertion(A): In tertiary activities, instead of producing goods by themselves, they are in the process of production.

Reason(R): People in Tertiary activities are purely eco-friendly.

a) Both A and R are incorrect

b) A and R are correct but A does not explain R

c) A is correct and R is incorrect

d) A and R are correct and A explains R.

Answer:A is correct and R is incorrect

IV.) Answer the following in brief:

1) What do you mean by the term ‘density of population’?

Answer:Density of population means the number of people living per square kilometer. If the area large and the people are less then the area considered sparsely populated and if the area is small and number of people are too much then it will be densely populated area.

2.) What is ‘black death’?

Answer:The outbreak of plague in Europe in 14th century is known as Black death. It is estimated that the outbreak of plague killed 30-60 percent of the total population of Europe.

3.) Define.

i) Population growth

ii) Census

iii) Sustainable Development.

Answer: Defined below

i) Population growth: When in the particular area and in the particular period the population increases it known as Population growth.

ii) Census: Census is an official enumeration of population carried out periodically.

iii) Sustainable Development: According to the Brundtland Commission cited in 1987, “Sustainable Development is development that meets the needs of the present without compromising the ability of future generation to meet their own needs”.

V.) Give reasons for the following:

1.) The economy of the quaternary sector is called knowledge economy.

Answer:The economy of the quaternary sector is called knowledge economy because, the quaternary sector is related to Research and Development and knowledge.

2.) Population growth has to be brought under control.

Answer: Population growth has to be brought under control because, when a country will have more people,then it will need more resources to sustain and natural resources are very limited.

3.) Sustainable development growth has been set to protect the planet.

Answer:Sustainable development growth has been set to protect the planet, because by implementing sustainable development goals we can achieve sustainable development in elements like economic, social and environmental. Hence it is necessary to set goals to protect the planet.

VI.) Distinguish the following:

1.) Primary activities and Secondary activities.

Answer:

Primary Activities Secondary Activities
Primary activities are related to extract raw material from the earth. Secondary activities are related to transform raw material and develop finished goods.
e.g. food gathering, hunting, lumbering, fishing, mining, agriculture etc. e.g. automobile manufacturing, iron and steel industries etc.

VII.) Answer in a paragraph:

1.) Explain the factors affecting the distribution of population.

Answer: Distribution of population means the way people spread out across the surface of the earth. Following factors affect the distribution of the population.

i) Physical Factor: Temperature, rainfall, soil, relief, water, natural vegetation, availability of energy resources and distribution of minerals are considered as physical factors.

ii) Historical Factors: The place or the region hold historical importance like river valley civilizations, war and constant invasions then these factors also responsible for distribution of population.

iii) Economic Factor: The region have educational institutions, employment opportunities, manufacturing industries, luxurious amenities, trade and commerce and other facilities also cause to increase density of the population in the area.

2.) Describe the patterns of rural settlement with neat diagrams.

Answer: Pattern of Rural settlements

i) Rectangular Pattern: This pattern found in plain areas or valleys. Roads are cut in rectangular and cut at right angle.

ii) Linear pattern: The houses are set with the road, railway line and along the edge of the river valley or along a levee.

iii) Circular or semi-circle patter: This type of pattern can be seen near lakes, ponds and sea.

iv) Star Like pattern: The settlement of the houses is like star shape hence it knows at star like pattern.

v) Triangular pattern: This type of patterns develops at the confluence of the rivers.

vi) T-shaped, Y-shaped, Cross-shaped or Cruciform settlements: T-shaped settlements can be seen at tri-junctions of the roads, Y-shaped settlements emerge as the places where two roads converge with third one. Cruciform settlements develop on the cross-roads which extend in all four directions.


Updated: July 20, 2021 — 11:11 pm

Leave a Reply

Your email address will not be published.

four × three =