Samacheer Kalvi 9th Social Science Economics Solutions Chapter 4 Pdf

Samacheer Kalvi 9th Social Science Economics Solutions Chapter 4 Pdf

Tamilnadu Board Samacheer Kalvi 9th Social Science Economics Solutions Chapter 4: Tamilnadu State Board Solution Class 9 Social Science Economics Chapter 4 – Agriculture in Tamil Nadu.

Samacheer Kalvi 9th Social Science Economics Solutions Chapter 4: Overview

 Board

Samacheer Kalvi

Class

9
Subject

Social Science (Economics)

Chapter

4
Chapter Name

Agriculture in Tamil Nadu


Samacheer Kalvi 9th Social Science Economics Solutions Chapter 4 Agriculture in Tamil Nadu

I.) Choose the correct answer

1.) Irrigated land surface out of cultivable land is57%.

a) 27%

b) 57%

c) 28%

d) 49%

2.) Out of the following, which is not a food crop.

a) Bajra

b) Ragi

c) Maize

d) Coconut

Answer:Coconut.

3.) The productivity of paddy during the year 2014-2015

a) 3,039 kg

b) 4,429 kg

c) 2,775 kg

d) 3,519 kg

Answer:4,429 kg

4.) Both agricultural productivity and food productivity has increased.

a) decreased

b) not stable

c) remained stable

d) increased

5.) The North-East monsoon period in Tamil Nadu.

a) August – October

b) September – November

c) October – December

d) November – January

Answer:October-December

II.) Fill in the blanks

1.) The major occupation of people in Tamil Nadu is Agriculture.

2.) Tamil Nadu receives rainfall all from the Northeast monsoon.

3.) The total geographical area of Tamil Nadu is 30 Lack and 33 thousands hectares.

III.) Match the following

Answers

1.) Non-food crops                                                     – Coconut, Channa

2.) Dhal                                                                       – Urad Dal, Toor Dal, Green grams

3.) North east monsoon                                               – October – December

4.) Small farmers                                                         – less than 1 hectare of cultivable land

5.) No. of farmers in 2015-2016                                 – 79,38,000

IV.) Give short Answers

1.) Give two examples for each food crop and non-food crops

Answer: Maize and paddy are the food crops and coconut and cotton are the non-food crops.

2.) What are the factors responsible for the changes in cropping area?

Answer: When it rains sufficient at the proper period it increases the extent of land and failure or shortage in rainfall leads to the reduction of land usage for cultivation.

3.) Who monitors the quantity and quality of ground water?

Answer: The Union Ground Water Board monitors the quality and quantity of ground water. The Union Ground Water Board do this job through panchayat Union. The monitoring is done constantly.

4.) Differentiate between small and marginal farmers.

Answer: The difference between small and marginal farmers is small farmers cultivate in lands ranging from 1-2 hectares whereas the marginal farmers cultivate in lands within 1 hectare.

V.) Answer in Detail

2.) What are the problems faced by using ground water for agriculture?

Answer: The issue with ground water is the amount of rainwater goes in the ground it dries instantly. The reason behind it is the water is so much exploited from the ground that the water goes in the ground and the water pumped out is equal hence no water remains in the ground. Water level goes down and results into dryness.

Updated: July 21, 2021 — 1:53 am

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four × two =