Samacheer Kalvi 9th Social Science Civics Solutions Chapter 5 Pdf

Samacheer Kalvi 9th Social Science Civics Solutions Chapter 5 Pdf

Tamilnadu Board Samacheer Kalvi 9th Social Science Civics Solutions Chapter 5: Tamilnadu State Board Solution Class 9 Social Science Civics Chapter 5 – Local Self Government.

Samacheer Kalvi 9th Social Science Civics Solutions Chapter 5: Overview

Board

Samacheer Kalvi
Class

9

Subject

Social Science (Civics)
Chapter

5

Chapter Name

Local Self Government


Samacheer Kalvi 9th Social Science Civics Solutions Chapter 5 Local Self Government

I.) Choose the correct answer

1.) Which committee was appointed by the planning commission in 1985.

a) Balwant Rai Mehta

b) Ashok Mehta

c) G V K Rao

d) L M Singhvi

Answer: GVK Rao

2.) The Uthiramerur stone inscription show evidences of prevelant local self government during the Chola period in Tamil Nadu.

a) Chola

b) Chera

c) Pandiya

d) Pallava

3.) The 73rd and 74th constitutional Amendment Acts, was enacted during the year in 1992.

a) 1992

b) 1995

c) 1997

d) 1990

4.) District Collector act as the inspector of Village Panchayat.

a) Commissioner

b) District Collector

c) Councillors

d) Mayor

II.) Fill in the blanks

1.) Lord Ripon is known as the ‘Father of Local Governments’.

2.) Restoration of Panchayats has become an article of faith during our freedom struggle.

3.) Kuda Olai Murai was the name of the secret ballot method exercised to elect members to the village councils during the Chola period

4.) Local Government which function in villages are called Village Panchayat.

5.) Executive Officer will look after the administration of the Town Panchayat.

III.) Match the following

Answers

1.) Zilla Parishad                                                         – District Collector

2.) Gram Sabhas                                                          – Villages

3.) Ward Committees                                                  – Municipalities

4.) Panchayat Union                                                   – Chairman

5.) Corporation                                                            – Mayor

IV.) Correct the statement

i) Panchayat Union is formed by grouping of Districts.

(ii) District Panchayat is constituted in each village.

(iii) The Municipal Commissioner will be a person from the Indian Administration Service (IAS).

(iv) In Village Panchayat, the President and ward members are elected by the people.

Answer: Statement (iii) is the correct statement.

V.) Give short note

1.) Name the taxes levied by the Village Panchayat.

Answer:The taxes levied by the village panchayat ares

i) Property Tax

ii) Professional Tax

iii) House Tax

iv) Taxes for connection of drinking water

v) Land Tax

vi) Taxes levied on shops

2.) List out the salient features of Tamil Nadu Panchayat Raj Act 1994.

Answer: After the enactment of a new law for local body institutions in the year 1994 the new Panchayati Raj System came in Tamil Nadu. The salient features of this new Act are

i) It is a three-teer system.

ii) Gram Sabha

iii) Establishment of election commission.

iv) Constitution of Finance Commission.

v) Reservation of seats for SC/ST’s proportionate to their population.

vi) One third reservation of seats for women.

vii) Constitution of District Planning Committees.

3.) Mention the important functions of the Village Panchayat.

Answer: Important functions of the village panchayats are

i) Supply of drinking water.

ii) Maintenance of street lights.

iii) Maintenance of roads.

iv) Maintenance of village libraries.

v) Maintenance of small bridges.

vi) Granting permission to the housing plots.

vii) Maintenance of drainage.

viii) Construction of group houses.

ix) Cleaning of streets.

x) Maintenance of burial grounds.

xi) Maintenance of common lavatory facilities.

4.) Which are the voluntary functions of the local governments?

Answer: Voluntary functions of the local governments are

i) Maintenance of street lights in the villages.

ii) Maintenance of markets and fairs.

iii) Implantation of trees.

iv) Maintenance of play grounds.

v) Maintenance of parking vehicles, slaughter houses and cattle sheds.

vi) Control over places of exhibition.

5.) Name the Urban local governments.

Answer: Town Panchayat, Municipality and Corporation are the urban local government.

VI.) Answer in detail

1.) Write in details about the salient features of the 73rd& 74th Constitutional Amendment Act (1992).

Answer: Salient features of the 73rd& 74th Constitutional Amendment Act 1992 are as follow

i) Panchayats and Municipalities will be ‘institutions of self-government’.

ii) Grama Sabhas and Ward Committees comprising.

iii) Three-tier system of panchayats at village, taluk and district levels.

iv) Seats at all levels filled by direct elections.

v) Seats reserved for chairpersons of the Panchayats at all levels also shall be reserved in proportion to their population.

vi) One-third of the total number of seats reserved for women.

vii) Uniform five-year term.

2.) Describe the major problems & challenges faced by the local self-governments.

Answer: While maintaining democracy the local self-government face many challenges at the grass-root level, some of them are as follow

i) Lacking of clear demarcation of powers and functions of local bodies.

ii) Mismatch between allocation of funds and needs assessment.

iii) Role of caste, class and religion in decision making at the local self-governments.

iv) Accountability issue among elected members and officials at the grassroot levels of democracy.

Updated: July 21, 2021 — 12:06 am

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three + 6 =