Samacheer Kalvi 9th Social Science Civics Solutions Chapter 3 Pdf

Samacheer Kalvi 9th Social Science Civics Solutions Chapter 3 Pdf

Tamilnadu Board Samacheer Kalvi 9th Social Science Civics Solutions Chapter 3: Tamilnadu State Board Solution Class 9 Social Science Civics Chapter 3 – Human Rights.

Samacheer Kalvi 9th Social Science Civics Solutions Chapter 3: Overview

Board

Samacheer Kalvi
Class

9

Subject

Social Science (Civics)
Chapter

3

Chapter Name

Human Rights


Samacheer Kalvi 9th Social Science Civics Solutions Chapter 3 Human Rights

I.) Choose the correct answer

1.) ‘Apartheid’ was followed by South Africa.

a) South Sudan

b) South Africa

c) Nigeria

d) Egypt

2.) Political right exercises in the formation and administration of a government.

a) Social

b) Economic

c) Political

d) Cultural

3.) A 10 year old boy is working in a shop. Which right can you use to recover him?

a) Right to equality

b) Right to freedom

c) Right against child labour exploitation

d) Right to freedom of Religion

Answer: Right against child labour exploitation

4.) What is the time limit to get the information from RTI Act 2005?

a) 20 days

b) 25 days

c) 30 days

d) 35 days

Answer: 30 days.

5.) Which of the following statements are true?

  1. i) The State Human Rights commission was established in 1993.
  2. ii) It has the power of a civil court.

iii) It’s power extend beyond the state.

iv) It can also recommend compensation to victims.

a) i and ii are true

b) i and iii are true

c) i, ii and iii are true

d) ii, iii and iv are true

Answer:Statements ii, iii and iv are true.

6.) Consider the following statements.

Assertions (A): Rights and duties are the two sides of the same coin.

Reason (R): We have a right to freedom of religions. We have to promote harmony and the spirit of the people of other religions.

a) Both A and R are correct and R explains A

b) Both A and R are correct but R does not explain A

c) A is correct but R is false

d) A is false but R is correct

Answer: Both A and R are correct and R explains A.

7.) According to the UNO a child is a person who has not completed the age of 18 years.

a) 12

b) 14

c) 16

d) 18

8.) Kailash Satyarthi and Malala have been awarded Nobel Prize for Peace.

a) Literature

b) Peace

c) Physics

d) Economics

II.) Fill in the blanks

1.) The Universal Declaration of Human Rights Contains 30 articles.

2.) The fundamental Duties were incorporated in the Constitution by 42ndAmendment Act.

3.) The National Human Rights commission was established on 12th October, 1993.

4.) Indian state to implement women ancestral property Act in 1989 was Hindu Succession Act.

III) Match the following

Answers

1 Right to Vote                                                                       – Political Right

2 Right to form union                                                                         – 2005

3 Right to preserve tradition                                                   – Cultural Rights

4 The Hindu Succession Act                                                  – Right to freedom

5 Child labour                                                                         – Right against exploitation

IV.) Give short answers

1.) What is Human Right?

Answer: According to United Nations Organization Human Rights means, “The right inherent to all human beings, regardless of race, gender, nationality, ethnicity, language, religion or any other status. Every one is entitled to these rights without discrimination”.

2.) What are the fundamental rights?

Answer: Fundamental rights develops human being. Fundamental rights are important to make the life meaningful. We have following fundamental rights

i) Right to equality

ii) Right to freedom

iii) Right against exploitation

iv) Right to Freedom of Conscience and Religion

v) Cultural and Educational Rights for Minorities

vi) Right to Constitutional Remedies.

3.) What are the Child Rights defined by the UNO?

Answer: According to UNO a person who has not more than 18 years old is considered minor. Hence the minor child is entitled to child rights. Right to life, right to education, right against sexual exploitation are some of the child rights.

4.) Write a short note on the Right to Constitutional Remedies.

Answer: Constitution of India guarantees fundamental rights. If anyone denies these rights then the person can approach to a court for these fundamental rights. The court issues orders which known as ‘Writs’ to the government to restore the rights to the citizen. If anything, wrong in term of the Constitution the constitutional remedies are put. This right of constitutional remedies protects other rights.

6.) Why do children need special attention?

Answer: Children are the base of the country. Children are future citizens. For happy childhood it is necessary to provide children their right. It is must to provide children education and healthy life. It makes ready children for future challenges and gives skill to face obstacles of life with positive attitude.

7.) What are the contributions to labourers by B.R. Ambedkar?

Answer:The contribution Dr. B.R. Ambedkar to labourers as follows

i) Reduced factory working hours to 8 hours/day.

ii) It has been made compulsory recognition of Trade Unions.

iii) Employment Exchange in India.

iv) Employees State Insurance (ESI)

v) Minimum Wages for labourers are determined.

vi) Coal and Mica Mines Provident Fund

8.) ‘All are equal before law’. But we have enacted a separate law for women – Justify

Answer: The National Commission for Women is constituted in India to review Constitutional the legal safeguards for women and also recommended remedial measures and advises to the government on all matters of policy affecting the welfare and development of women in the country. Women rights comprises equality, dignity and freedom from discrimination as per the constitution of India.

9.) Write about the Right against exploitation.

Answer: The Right against exploitation is one of the fundamental rights. It considered against law to employ children below 14 years of age in mines, factories or other occupations. Contractor or employer no one can force to work them against their will.

10.) Differentiate: Fundamental Rights and Human Rights.

Answer:

Fundamental Rights Human Rights
Fundamental rights are important for all round development of human being. Human rights are the rights inherent to all human beings, regardless or race, gender, nationality, ethnicity, language, religion or any other status. Everyone is entitled to these rights without discrimination.
These rights important in day-to-day life. Human rights are basic rights for human being.
Constitution of India guaranteed fundamental rights. UNO defined human rights and it remains same all over the world.

V.) Answer in detail

1.) Write a paragraph about UDHR.

Answer: UDHR stands for Universal Declaration of Human Rights. UDHR is very important document for humans when it comes to conserve human rights. UDHR is drafted by the representatives from different legal and cultural backgrounds from all regions of the world. The declaration was proclaimed by the United Nations General Assembly in Paris on 10th December 1948, it is known as General Assembly resolution 217A. It was the first time that the fundamental human rights to be universally protected and the UDHR has been translated into many languages.

Universal Declaration of Human Rights comprises 30 articles and it guarantees freedom of expression as well as civil, political, social, economic and cultural rights. The rights declared by UDHR are apply on the people irrespective of their race, gender and nationality, it consider all people are born free and equal.

2.) What are fundamental duties? How would you follow these in your school premises?

Answer: Fundamental duties are basically responsibilities of citizens. These fundamental rights were not in the original constitution but later it is added in the constitution by the 42nd Amendment Act in 1976. There are eleven fundamental duties as below

i) Respect for the Constitution and its ideals and institutions, the National Flag and the National Anthem.

ii) To defend the country and render national service when called upon to do so.

iii) To promote harmony and spirit of common brotherhood amongst all the people of India, transcending religious, linguistic, regional or sectional diversities, to renounce practices derogatory to the dignity of women.

iv) To value and preserve the rich heritage of our composite culture.

v) To follow and cherish the noble ideals which inspired our National Struggle for freedom.

vi) To uphold and protect the sovereignty, unity and integrity of India.

vii) To protect and improve the natural environment including forests, lakes, rivers and wildlife and have compassion on living creatures.

viii) To develop the scientific temper, humanism and the spirit of inquiry and reform.

ix) To safeguard public property and to abjure from violence.

x) To strive towards excellence in all spheres of individual and collective activity, so that the nation constantly rises to higher levels of endeavour and achievements.

xi) To provide opportunities for education by the parent and guardian to their child or ward up to the age of 14 years.

3.) How does the National Human Rights Commission protect our rights?

Answer:National Human Rights Commission is an autonomous body. It is constituted on 12th October 1993 under the protection of Human Rights Act, 1993. This body contains a chairman and few other members. 3 members from judiciary and 4 members from other departments. This team of NHRC is responsible for the protection and promotion of human rights in India as defined by the Act.

4.) What are the benefits for workers provided by labour law?

Answer: Workers provided following benefits by labour law

i) Working hours are determined as 8 hours a day.

ii) Compulsory recognition of Trade Unions.

iii) Employment exchange in India.

iv) Employees State Insurance (ESI) is provided.

v) Minimum wages for labourers are determined.

vi) Provident fund for coal and mica mines.

5.) How do you enjoy the fundamental rights in your life?

Answer: It is fundamental rights which make me friends with other people by providing me right to equity and right to freedom. Exploitation considered crime because of these fundamental rights. I can follow my religion and culture; I can take education its all because of fundamental rights.


Updated: July 20, 2021 — 11:40 pm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 × one =