Samacheer Kalvi 6th Social Science Term 3 Geography Solutions Chapter 1 Pdf

Samacheer Kalvi 6th Social Science Term 3 Geography Solutions Chapter 1 Pdf

Tamilnadu Board Samacheer Kalvi 6th Social Science Term 3 Geography Solutions Chapter 1: Tamilnadu State Board Solution Class 6 Social Science Term 3 Geography Chapter 1 – Asia and Europe.

Samacheer Kalvi 6th Social Science Geography Solutions Chapter 1 Asia and Europe

Samacheer Kalvi 6th Social Science Geography Solutions Chapter 1: Overview

Board

Samacheer Kalvi

Class

6

Subject

Social Science Geography
Term

3

Chapter Name

Asia and Europe


 

Part A: Asia

Multiple choice questions: (marks:1)

1.) India is located in which continent:

A.) Asia

B.) Europe

C.) Africa

Ans: Asia.

 

2.) How many countries are there in Asia:

A.) 45

B.) 48

C.) 50

Ans: 48.

 

3.) Assertion (A): Tibet is known as the Third pole.

Reason(R): Tibet has very cold weather, largest reserve of freshwater and an inhospitable environment.

a.) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

b.) A is true but R is not the correct explanation of A.

c.) R is true but A is false.

d.) A is true but R is false.

Ans: Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

 

4.) Among them which is the largest plateau:

A.) Deccan

B.) Shan

C.) Arabian

Ans: arabian.

 

5.) Assertion (A): Mawsynram is called the wettest place in the world.

Reason(R): In India as well as in the world Mawsynram receives the highest amount of rainfall, about 11,871mm.

a.) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.

b.) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

c.) A is true but R is false

d.) R is true but A is false

Ans: Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

 

6.) The largest Mica producing country in the world is:

A.) India

B.) China

C.) Saudi Arabia

Ans: India.

 

7.) The population density in Asia is:

A.) 140 persons/km²

B.) 143 persons/km²

C.) 145 persons/km²

Ans: 143 persons/km².

 

Answer the following questions: (marks:1)

1.) Which is the most largest and populated continent in the world:

Ans: Asia is the most largest and populated continent in the world.

 

2.) Which canal separates Asia from Africa?

Ans: The Suez canal separates Asia from Africa.

 

3.) What is the highest mountain range in the world?

Ans: The Himalayan mountain range is the highest mountain range in the world.

 

4.) Which is the highest peak in Asia as well as the World?

Ans: Mount Everest (8,848m) is the highest peak of Asia as well as the world.

 

5.) Which is the lowest point in the world?

Ans: The lowest point in the world located in the dead sea in Asia.

 

6.) What is called the ‘Roof of the World’?

Ans: Tibet is called the ‘Roof of the world’.

 

7.) What is called an Archipelago?

Ans: A group of islands is called an archipelago. The largest archipelago is Indonesia.

 

8.) Write down the names of some major rivers of Asia?

Ans: Yangtze, Hung Ho, Mekong, Yenisey, Ob, Brahmaputra, Indus, Amur, Ganges, Irrawaddy are some major rivers in Asia.

 

9.) Which is the longest river in Asia?

Ans: Yangtze is the longest river in Asia.

 

10.) Which is the largest power station dam in the world?

Ans: The Three Gorges Dam, constructed across the river Yangtze. It is the largest power station dam in the world.

 

11.) What is called a Desert?

Ans: A Desert is a large area that gets very low rainfall and very few plants and animals. There are two types of deserts found in Asia, Hot and cold deserts.

 

12.) Which is the largest desert in the world?

Ans: Rub-Al Khali desert is the largest, continuous sandy desert in the world. It is found in the southeastern part of Saudi Arabia.

 

13.) Write down the names of two hot deserts in Asia?

Ans: Arabian desert and Thar desert are the two hot deserts in Asia.

 

14.) Write down the names of two cold deserts in Asia?

Ans: Gobi and Taklamakan are the two coldest desert in Asia.

 

16.) What are the staple food crops in Asia?

Ans: Rice and wheat are the staple food crops in Asia .

 

17.) India has the largest area of in Asia.

Ans: Arable lands.

 

18.) What are the largest Coal producing countries in the world?

Ans: China and India are the largest Coal producing countries in the world.

 

19.) Where are the important iron ore deposits found?

Ans: In India and China, the important iron ore deposits are found.

 

20.) What are the leading rice producing countries in the world?

Ans: India and China are the leading rice producing countries in the world.

 

21.) Which country is called the Rice Bowl of South East Asia?

Ans: Thailand is called the Rice Bowl of South East Asia.

 

22.) What are the major wheat producing countries in Asia?

Ans: Russia, India, Chinaand Pakistan are the leading producers of wheat in Asia.

 

23.) What are the major cotton producing countries in Asia?

Ans: The major cotton producing countries are India, China, Russia and Kazakhstan.

 

24.) What are the leading jute producing countries in Asia?

Ans: India, Pakistan, China and Bangladeshare the leading producers of jute in Asia.

 

25.) Which countries are the major sugarcane producers in Asia?

Ans: India, Indonesia and Philippines are the major producers of sugarcane.

 

26.) What are the important plantation crops?

Ans: Coffee, Tea, Rubber, Palm trees and Cocoa are the important plantation crops.

 

27.) Which countries are the main producer of plantation crops?

Ans: India, Sri Lanka, Thailand, Vietnam, Malaysia and Indonesia are important an producers of plantation crops.

 

28.) Which countries are the leading producers of natural rubber?

Ans: Malaysia and Thailand are the leading producers of natural rubber.

 

29.) Which country is the largest producer of dates in the world?

Ans: Iran is the largest producer of dates in the world.

 

30.) Which is the world’s richest sources of fresh water fishing?

Ans: Tonle sap lake in Cambodia is the world’s richest sources of freshwater fishing.

 

31.) Is the most common mode of transport in Asia.

Ans: Roadways.

 

32.) Which is the longest highway highway among the Asian highway networks?

Ans: The Asian Highway 1(AH 1) is the longest highway among the Asian Highway Network (20557 km).

 

33.) Among the seven worders of the world,what are located in Asia?

Ans: Among the seven wonders of the world, The Tajmahal in India, The Great wall of China are located in Asia.

 

34.) Which separates Asia from North America?

Ans: The narrow Bering Strait separates Asia from North America.

 

Answer the following questions: (marks: 2 /3)

1.) Write down the boundaries of Asia?

Ans: Asia is surrounded by the Arctic Ocean in the north, Pacific Ocean in the east, Indian Ocean in the south and the Ural Mountains, Caucasus Mountains, Red Sea, Mediterranean Sea, Caspian Sea and Black Sea in the west.

 

2.) Write down the political divisions of Asia?

Ans: There are 48 countries in Asia. The countries are grouped into several realms based on landscape and political status such as :

A.) East Asia

B.) Southeast Asia

C.) South Asia

D.) Southwest and

E.) Central Asia

 

3.) What is ‘knot’? What are the two knots found in Asia? (1+2)

Ans: Knot refers to the convergence of mountain ranges. There are two knots found in Asia. They are:

A.) The Pamir Knot

B.) The Armenian Knot.

 

4.) Write down the mineral resources found in Asia?

Ans: Asia has a variety of mineral deposits. It holds an important place in the production of Iron, Coal, Manganese, Bauxite, Zinc, Tungsten, Petroleum, Tin etc. Oil and Natural Gas found in the west Asian countries. One third of the world’s oil is produced in Asia. Among the west Asian countries, Iran has a considerable wealth of mineral resources. The important minerals found in Asia are:

  • Iron Ore: Asia has the largest deposits of iron ore in the world. China and India are the important iron ore deposit countries of Asia. Turkey, Philippines, Malaysia, Thailand, Myanmar etc., are a few other countries that have iron ore deposits.
  • Coal: Coal is a fossil fuel. Asia has the largest deposits of coal in the world. China and India are the largest producers of coal in Asia.
  • Petroleum: Petroleum is a mineral oil. The largest petroleum reserves are found in South West Asia. The important petroleum producing countries are Saudi Arabia, Kuwait, Iran, Bahrain, Qatar and UAE. South China, Malaysia, Brunei, Indonesia, India, Russia are the other important petroleum producing countries in Asia.

 

5.) What do you know about Banaue Rice terrace?

Ans: The Banaue rice terraces were built 2000 year ago by the Ifugaos people in the Philippines. It is located approximately about 1524 m above sea level.

 

6.) What are the major industrial areas of Asia?

Ans: The important industrial areas of Asia are:

✓ In China, Manchurian, ShanghaiWuhan, Peking Shenyang, GuangdoneHongkong regions are the major industrial regions.

✓ In Japan, the major regions are Tokyo, Yokohama and Osaka-Kyoto regions.

✓ In India, Mumbai, Ahmedabad, Coimbatore, Bengaluru and Chottanagpur are the important industrial regions.

 

7.) Which is the largest and second largest railway network in Asia?

Ans: The Trans Siberian Railways (9258 km) is the longest rail route in Asia as well as in the world and the he Indian railway network is the second largest railway network in Asia.

 

8.) What are the important sea ports in Asia?

Ans: Tokyo, Shanghai, Singapore, Hong Kong, Chennai, Mumbai, Karachi and Dubai are the important seaports in Asia.

 

9.) Which is the largest Hindu temple in the world?

Ans: ‘Ankorwat’ means ‘the city of temples’ in Khmer language. It is the largest Hindu Temple in the world. It was built by king Suriya Varma II in 1100 AD(CE) at Cambodia.

 

Answer the following questions: (marks:5)

1.) Write down the physiographic divisions of Asia?

Ans: Asia is the land of long mountain ranges, snow capped high mountains, vast plateaus, extensive plains, river valleys and sea coasts. These diverse physical features encourage the people of this continent to involve in diverse economic activities. The physiography of Asia can be divided into five major groups. They are;

A.) The Northern lowlands

B.) The Central High Mountains

C.) The Southern Plateaus

D.) The Great Plains and

E.) The Island Groups

F.) The Northern Lowlands

 

A.) The Northern lowlands:

The most extensive lowland in Asia is the Siberian plain. It extends from the Ural Mountains in the west to the Verkhoyansk Range in the east.

 

B.) The Central Highlands :

The central highlands stretches from Turkey to the Bering Strait. There are two knots found in Asia. They are: a. The Pamir Knot b. The Armenian knot.

a.) The pamir knot: The Hindukush range, the Sulaiman range, the Himalayan range and the Tian Shan range radiate from the PamirKnot. The Hindukush range continues westward as the Elburz, whereas the Sulaiman range continues south west as the Zagros range.

b.) The Armenian knot: The Elburz and the Zagros converge at the Armenian knot. The Taurus and the Pontine ranges radiate from the Armenian knot.

The other important mountain ranges are the great Khingan, the Altai, the Verkoyansk and the Arakan yoma. The Himalayan mountain range is the highest mountain range in the world. Mt. Everest (8848 m) is the highest peak in Asia, as well as among the world.The lowest point in the world is located in Dead Sea in Asia. Intermontane plateaus are found in these mountain ranges. The important Plateaus are: The plateau of Anatolia, The plateau of Iran, The plateau of Tibet.

 

C.) The Southern Plateaus:

The southern plateaus are relatively lower than the northern plateaus. The four important southern plateaus are the Arabian Plateau (Saudi Arabia), Deccan Plateau (India), Shan Plateau (Myanmar) and the Yunnan Plateau (China). Among these plateaus, the Arabian Plateau is the largest Plateau.

 

D.) The Great Plains:

The great plains are formed by the major rivers of Asia. They are the West Siberian plain, Manchurian Plain, Great Plain of China , Indo-Gangetic Plain, Mesopotamian plain and the Irrawaddy plain.

 

E.) The Island Groups:

Many islands are found in the Pacific coast of Southeast Asia. Kuril, Taiwan, Singapore and Borneo are the important island groups. The Philippines, Japan islands and Indonesia are the major archipelagos in Asia. Smaller archipelagos are also located in the Indian Ocean such as the islands of Maldives and Lakshadweep in the Arabian Sea. Bahrain is in the Persian Gulf. Sri Lanka is an island, which is located in the Bay of Bengal.

 

2.) Briefly discuss about the Asian flora and fauna?

Ans: Natural vegetation depends upon rainfall, temperature and soil. As Asia stretches from the equator to poles, all types of vegetation are found here. The Asian flora and fauna are listed below:

A.) Location: Indonesia, Malaysia, Singapore, Sri Lanka.

  • Climate: High Temperature, High rainfall.
  • Flora: Evergreen trees – Mahogany, Rubber, Rosewood, Sal.
  • Fauna: Rhinoceros, Tiger, Babirusa, Orangutan, Komodo Dragon.

B.) Location: India, Vietnam, Cambodia,

Thailand, Southern China.

  • Climate: Summer rainfall, Dry winter.
  • Flora: Deciduous trees – Teak, Sandal wood, Bamboo.
  • Fauna: Tiger, Elephant, Indian Cobra, viper.

C.) Location: Arabian desert, North, North West India.

  • Climate: Extreme temperatures.
  • Flora: Cactus, Dates (Oasis), Thorny shrubs, Babul tree.
  • Fauna: Bactrian Camel, The Sand grouse, desert oryx.

D.) Location: East China, Japan, North and South Korea.

  • Climate: Dry winter, Warm summer.
  • Flora: Cherry, Apricot, Plum.
  • Fauna: Giant Panda, Japanese macaque.

E.) Location: Israel, Lebanon, Turkey, Syria.

  • Climate: Warm Summer and winter rainfall.
  • Flora: Figs, Olives, Citrus fruits .
  • Fauna: Lynx, Jackrabbit.

F.) Location: Siberia, Himalayas.

  • Climate: Long and dry winter, short and cool summer.
  • Flora: Coniferous trees – Pine, Fir, Spruce.
  • Fauna: Siberian Tiger, Brown bear, Wolf.

G.) Location: Beyond the snow line.

  • Climate: Permanent snow cover.

Flora: Lichen, mosses Grass.

  • Fauna: Polar bear, Lemming, Reindeer, Arctic fox.

 

Part B : Europe

Multiple choice questions: (marks:1)

1.) Britain is located in which continent:

A.) Asia

B.) Europe

C.) Africa

Ans: Europe.

 

2.) The highest peak of Europe is:

A.) Mt. Elburz

B.) The mont Blanc

C.) Mt. Everest

Ans: Mt. Elburz.

 

3.) Among them which is the longest river in Europe:

A.) Rhine

B.) Danube

C.) Volga

Ans: Volga.

 

4.) Which is the most prominent crop in Europe:

A.) Legumes

B.) Wheat

C.) Corn

Ans: wheat.

 

5.) The population density in Europe is:

A.) 34 persons/km²

B.) 36 persons/km²

C.) 40 persons/km ²

Ans: 34 persons/km ².

 

6.) Assertion (A): The Alps mountain range is known as the ‘Climate Divider’.

Reason(R): The Alps mountain separates the Mediterranean climate from the cold climate of the north.

a.) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

b.) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A.

c.) A is true but R is false.

d.) R is true but A is false.

Ans: Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

 

Answer the following questions: (marks:1)

1.) The Prime meridian passes through which country?

Ans: The Prime Meridian 0ºlongitude passes through Greenwich in England.

 

2.) Europe is called what?

Ans: Europe is called as the ‘Peninsula of Peninsulas’,

 

3.) Which are the largest producers of Hydro Electricity in the world?

Ans: Norway and Sweden are the largest producers of Hydro Electricity in the world.

 

4.) What is called the backbone of England?

Ans: The pennines are called the backbone of Europe.

 

5.) Which is called the ‘Light House of the Mediterranean’?

Ans: The stromboli is called the Light House of the Mediterranean.

 

6.) Write down the names of major European Rivers?

Ans: Volga, Danube,Dnieper, Rhine, Rhone,Po,Themes are the main rivers of Europe.

 

7.) Europe is the………most populated continent after Asia and Africa.

Ans: third.

 

8.) Write down the population of Europe?

Ans: The population of Europe was 742 million in 2018, which accounted for 9.73% of the world’s population.

 

9.) What are the major speaking languages in Europe?

Ans: English, Spanish, Portuguese, French, Italian and Slavic are the major spoken languages in Europe.

 

10.) What are the staple foods in Europe?

Ans: Bread, fish,meat, potatoes and dairy products are the staple foods of Europe.

 

11.) What are the famous festivals of Europe?

Ans: Christmas, Easter, Good Friday, the Saint Day, Redentore, Tomatina and Carnival are the important festivals of Europe.

 

12.) What are the famous sports of Europe?

Ans: Rugby, football, basketball, ice hockey and skiing. Bullfighting in Spain is the world’s most attractive game.

 

13.) Write down the names of active volcanoes in Europe?

Ans: Mt. Etna, Mt. Vesuvius and Mt. Stromboli are the important volcanoes found in Europe.

 

14.) Which country have the highest density of population in the world?

Ans: Monaco has the highest density of population in Europe (26,105 persons / km²) as well as in the world.

 

Answer the following questions: (marks: 2/ 3)

1.) Write down the boundary of Europe?

Ans: Europe is surrounded by the Arctic Ocean in the North, the Black Sea and Mediterranean Sea in the south, the Atlantic Ocean in the west and the Ural mountains in the east.

 

2.) Why is Europe called the Peninsula of Peninsulas?

Ans: A peninsula is land surrounded by water on three sides. Europe is surrounded by the Arctic Ocean in the North, the Black Sea and Mediterranean Sea in the south, the Atlantic Ocean in the west so it looks like a peninsula. That’s why Europe is called the Peninsula of Peninsulas.

 

3.) What is the European Union?

Ans: The European Union (EU) is an economic and political union of 28 member countries for their welfare. It has its own flag and the common currency, the Euro (€).

 

4.) What do you know about Fiord?

Ans: A fiord is a narrow and deep sea inlet between steep cliffs. It helps in the following ways:

  • It reduces the speed of wind, irrespective of its direction.
  • The force of sea waves is also controlled.

Hence, areas with fiords are best suited for natural harbours.

 

5.) Which countries have the highest and lowest density of population in Europe?

Ans: Monaco has the highest density of population in Europe (26,105 persons / km²) as well as in the world. Iceland has a very low density of population (3 persons/ km²).

 

6.) What are the natural vegetations found in Europe?

Ans: The natural vegetation of Europe can be classified as follows:

A.) Tundra

B.) Taiga or Coniferous

C.) Mixed Forest

D.) Mediterranean Forest

E.) Grassland

 

A.) Tundra: The Arctic and northern Scandinavian highlands have a Tundra type of vegetation made up of lichens and mosses.

B.) Taiga: Coniferous or Taiga vegetations are found to the south of the Tundra region in Norway, Sweden, Finland, Germany, Poland and Austria. Pine, fir, spruce and larch are the important tree varieties of taiga forest.

C.) Mixed forest: The mixed forest consists of birch, beech, poplar, oak and maple trees found in the western part of Europe particularly in western France, Belgium, Denmark, Britain etc. Mediterranean trees like cypress, cork, oak, olive and cedar are found along the borders of the Mediterranean Sea.

D.) Grassland: Eastern Europe is covered by grasslands.

 

7.) What are the famous art and architectural pieces of Europe?

Ans: Acropolis, the Colosseum, the statue of David, The thinker, Eiffel tower, Big Ben, Pisa Tower and Mona Lisa are some of the masterpieces of art and architecture in Europe.

 

Answer the following questions: (marks: 5)

1.) Write down the physiographic divisions of Europe?

Ans: Europe has diversified physical features such as mountains, plains, plateaus, peninsulas, bays, islands and river basins.

It can be divided into four physical divisions.

A.) The North Western Highlands

B.) The Central Plateaus/High land

C.) The Alpine Mountain system

D.) The North European plains

 

A.)  The North Western highlands:

This region includes the mountains and plateaus of Norway, Sweden, Finland, Scotland and Iceland. This region has the most beautiful fiord coast. It was created by glaciations in the past. This region has a lot of lakes, which serve as reservoirs for producing hydroelectricity. Norway and Sweden are the largest producers of hydroelectricity in the world.

B.) The Central Plateaus :

The plateaus are found in east-west direction across central Europe. Many rivers in Europe such as the Danube, the Volga and the Tagus originate from this plateau. The important

Plateaus of this region are The Pennines, The Meseta, The Central Massif and Jura. The Black forest in this region has rich mineral resources. The Pennines are called the backbone of England.

C.) The Alpine Mountain System:

The alpine mountain system consists of a chain of young fold mountains found in the southern part of Europe. The important mountain ranges are the Sierra Nevada, the Pyrenees, the Alps, the Apennines, the Dinaric Alps, the Caucasus and the Carpathian. The Pyrenees forms a natural boundary between Spain and France.

The highest peak in Europe is Mt. Elburz (5645 m) in the Caucasus range. The Mont Blanc (4,807 m) found in the Alps is the second highest peak in the Alpine System. There are several active volcanoes found in the Alpine mountain system. Mt. Etna, Mt. Vesuvius and Mt. Stromboli are the important volcanoes found in Europe. Earthquakes are common in this region. The Stromboli is called the ‘light house of the Mediterranean’.

D.) The North European plain:

The north European plain stretches from the Atlantic Ocean in the west to the Ural mountains in the east. On the north, it is surrounded by the Baltic Sea and on the South by the alpine mountain. It is narrow in the West and wide towards the East. Major European rivers such as the Seine, the Rhine, the Danube and the Don criss-cross this region and deposit their alluvium. The Andalusian Plain, The Hungarian Plain and the Wallachian Plain are also found in this region. It has rich deposits of coal and iron ore. The north European plain is a densely populated region and cities like Paris, Moscow and Berlin are located here.

 

2.) Write down a comparison of Asia and Europe? Or, Write down the difference between Asia and Europe?

Ans: Asia and Europe are integrated geographically and separated politically. Europe is the giant peninsula of Asia. Both the Himalayas (Asia) and the Alps (Europe) were formed during the same geological period. The Steppe grasslands and coniferous forests are spread over several hundred kilometres from Europe to Asia. Generally, the plains are found in the northern part and the mountains in the southern part in both the continents. The two continents are the homeland of ancient civilizations. From the ancient period, these two continents had trade relationships through the silk route and the spice route. Despite the various geographical similarities, these two continents have striking differences.

Asia Europe
It is the largest continent, both by area and population. It is the smallest continent by area and the most developed.
It extends from 10° 11’ S to 81° 12’ N latitudes. That is, from the equatorial region to the polar region. It extends from 34° 51’ N to 81° 47’N latitudes. That is, from the sub-tropical region to the polar region
It is located on the eastern hemisphere It is located at the centre of the earth.
The Bering Strait separates Asia and North America. The Strait of Gibraltar separates Europe from Africa.
The Arabian, Indo China, India and Korea are the important peninsulas in Asia. The Scandinavian, Iberian, Italian and Balkan are the important peninsulas in Europe.

 

The important parallels such as the Equator, Tropic of Cancer, Arctic Circle pass through it. Only the Arctic Circle passes through it.
All kinds of climatic conditions are found here. It also enjoys the distinctive monsoon type of climate Southern Asia receives summer rainfall It lies largely in the temperate zone. It enjoys the distinctive Mediterranean type of climate. Southern Europe receives winter rainfall.
Both hot and cold deserts are located here. There are no deserts here.
It has a variety of mineral deposits . Mineral resources are limited, except for coal & iron.
Plantation crops such as tea, rubber and dates are largely cultivated in Asia. Citrus fruits, olives and grapes are cultivated mostly in Asia.
A majority of people in Asia are involved in primary activities. A majority of people in Europe are involved in secondary and tertiary activities.

 

For more ⇒ Samacheer Kalvi 6th Science Solution

 

For further update, follow our page ⇒ Net Explanations

Updated: September 27, 2022 — 11:33 am

Leave a Reply

Your email address will not be published.