Samacheer Kalvi 10th Social Science Solutions Chapter 9 Pdf

Samacheer Kalvi 10th Social Science History Solutions Chapter 9 Pdf

Tamilnadu Board Samacheer Kalvi 10th Social Science Solutions Chapter 9: Tamilnadu State Board Solution Class 10 Social Science Chapter 9 – Freedom Struggle in Tamil Nadu.

Samacheer Kalvi 10th Social Science History Solutions Chapter 9: Overview

Board

Samacheer Kalvi
Class

10

Subject

Social Science
Chapter

9

Chapter Name

Freedom Struggle in Tamil Nadu


Samacheer Kalvi 10th Social Science History Solutions Chapter 9 Pdf

I.) Choose the correct answer

1.) Who was the first President of the Madras Mahajana Sabha?

a) T.M. Nair

b) P. Rangaiah

c) G. Subramaniam

d) G.A. Natesan

Answer:P. Rangaiah

Explanation: P. Rangaiah was the first president of Madras Mahajana Sabha. The MMS is started with clear nationalist objectives by M. Veeraraghavachari, P.Anandacharlu, P. Rangaiah and others. The Sabha was debating on public issues in the periodic meetings.

2.) Where was the third session of the Indian National Congress held?

a) Marina

b) Mylapore

c) Fort St. George

d) Thousand Lights

Answer: Thousand Lights

Explanation: The third session of the Indian National Congress held in Madras at the place known as Thousand lights and Badruddin Tyabji was present as president.

3.) Who said “Better bullock carts and freedom than a train deluxe with subjection”?

a) Annie Besant

b) M. Veeraraghavachari

c) B.P. Wadia

d) G.S. Arundale

Answer: Annie Besant

Explanation: Annie Besant was publishing newspaper known as New India and Commonweal with the interest of carrying forward her agenda. And she remarked that Better bullock carts and freedom than a train deluxe with subjection.

4.) Who among the following were Swarajists?

a) S. Satyamurti

b) Kasturirangar

c) P. Subbarayan

d) Periyar EVR

Answer: S. Satyamurti

Explanation: Congress divided in two groups at the time of withdrawal of the Non-cooperation movement. Some of them wanted ‘no changers’ and they wanted to continue boycotting the councils. Other group was ‘pro changer’ and wanted to contest in the elections for the councils. From Tamil Nadu S.Satyamurti was led the Swarajists.

5.) Who set up the satyagraha camp in Udyavanam near Madras?

a) K. Kamaraj

b) C. Rajaji

c) K. Santhanam

d) T. Prakasam

Answer: T. Prakasam

Explanation: T. Prakasam was leading Satyagrahis and the camp has been set up at Udyavanam close to madras. When Britishers arrested T. Prakasam it caused hartal in Madras.

6.) Where was the anti-Hindi Conference held?

a) Erode

b) Madras

c) Salem

d) Madurai

Answer: Salem

Explanation: Rajaji wanted to make Hindi compulsory in school subjects. E.V.R. led a big campaign against it and organised anti-Hindi conference at Salem.

II.) Fill in the blanks

1.)T. Muthuswami was appointed the first Indian Judge of the Madras High Court.

2.) Nilakanta Brahmachari started the secret society named Bharat Matha Society.

3.) The Dravidian Association Hostel for non-Brahmin students was established by C. Natesanar.

4.) B.P.Wadia formed the first Congress Ministry in Madras.

5.) Yakub Hasan was the founder of the Madras branch of the Muslim League.

6.) Bhashyam hoisted the national flag atop Fort St. George on 26 January 1932.

III. Choose the correct statement

(i) Madras Native Association was founded in 1852.

(ii) Tamil nationalist periodical Swadesamitran was started in 1891.

(iii) The Madras Mahajana Sabha demanded conduct of civil services examinations only in India

(iv) V.S. Srinivasanar was an extremist.

a) (i) and (ii) are correct

b) (iii) is correct

c) (iv) is correct

d) All are correct

Answer: Statement (i) and (ii) are correct

2.) (i) EVR did not participate in the Non Cooperation Movement.

(ii) Rajaji worked closely with Yakub Hasan of the Muslim League.

(iii) Workers did not participate in the Non Cooperation Movement.

(iv) Toddy shops were not picketed in Tamil Nadu.

a) (i) and (ii) are correct

b) (i) and (iii) are correct

c) (ii) is correct

d) (i), (iii) and (iv) are correct

Answer: Statement (ii) is correct

IV.) Match the Following

Answers

1.) MNA                                                         – Torture Commission

2.) EVR Periyar                                              – Vaikom Hero

3.) S.N. Somayajulu                                        – Removal of Neill Statue

4.) Vedaranyam                                              – Salt Satyagraha

5.) Thalamuthu                                                – Anti-Hindi agitation

V.) Answer the questions briefly

1.) List out the contribution of the moderates.

Answer: At the time of the partition of Bengal, Tilak and other leaders adopted popular methods such as mass public meetings, and used vernacular languages to address the larger public as it could connect the public with them. The early nationalists came to known as moderates. V.S.Srinivas Sastri,P.S.Sivasamy,V.Krishnasamy,T.R.Venkatramanar,G.A.Natesan,T.M.MadhavaRao,and S.Subramaniar were the distinguished Tamil Moderates from Madras.

2.) Write a note on the Tirunelveli Uprising.

Answer: V.O.Chidambaranar joined with Subramania Siva in organising the mill workers in Thoothukudi and Tirunelveli. In 1908, he led a strike in the European-owned Coral Mills which coincided with the release of Bipin Chandra Pal. To celebrate the release of Bipin V.O.Chidambaranarand Subramania Siva organized a public meeting which resulted in their arrest. The two leaders were charged with sedition and sentenced to rigorous imprisonment. Initially Chidambaranar was given a severe sentence of two life imprisonments.The news of the arrest created riots in Tirunelveli that led to the burning down of the police station, court building and municipal office

3.) What is the contribution of Annie Besant to India’s freedom struggle?

Answer: Annie Besant was an Irish lady and leader of the Theosophical Society. She played a significant role in the Freedom Movement. When the national movement was getting weaker it was Annie Besant who proposed the Home Rule Movement on the model of Irish Home Rule League. She started Home Rule League in 1916 and carried forward the demand for home rule all over India. To carry forward her agenda, she started two newspapers New India and Commonweal.

VI) Answer in detail

1.) Discuss the response to Swadeshi Movement in Tamil Nadu.

Answer: The partition of Bengal (1905) led to the Swadeshi Movement.This changed the course of the struggle for freedom. Leaders from various parts of the country implemented the programme of the Calcutta Congress which called upon the nation to promote Swadeshi enterprise, boycott foreign goods and promote national education.

Some of the prominent leaders in Tamil Nadu were V.O. Chidambaranar, V. Chakkaraiyar, Subramania Bharati and Surendranath Arya. Thousands of people attended public meetings that were organized in various parts of Tamil Nadu. For the first time , Tamil language was used on the public platform to mobilize the people  . To arouse patriotic emotions, Subaramania Bharati’s patriotic songs were of special importance. Thus, the response to Swadeshi Movement in Tamil Nadu was full of power and energy.

2.) Examine the origin and growth of Non-Brahmin Movement in Tamil Nadu.

Answer: To protect their interests, the non-Brahmins organized themselves into political organizations. Madras Dravidian Association was founded in 1912. C. Natesanar was its secretary who played an active and key role. In June 1916 he established the Dravidian Association Hostel for non-Brahmin students. To promote the interests of the non-Brahmins, the South Indian Liberal Federation(SIFL) was founded.

The Congress boycotted the elections of 1920. The Justice Party won 63 seats in the Legislative Council. A. Subburayalu of the Justice Party was the first chief minister. After the 1923 elections, Raja of Panagal of the Justice Party formed the ministry.

3.) Describe the role of Tamil Nadu in the Civil Disobedience Movement.

Answer: When the Viceroy did not accept the demands put forward by Gandhi, he launched the Civil Disobedience Movement. Rajaji organised and led a salt satyagraha march to Vedaranyam. The march started from Tiruchirappalli on 13 April 1930 and reached Vedaranyam in Thanjavur district on 28 April. T.S.S. Rajan, Rukmani Lakshmipathi, Sardar Vedarathnam, C. Swaminathar and K. Santhanam were among the prominent leaders who participated in the Vedaranyam Salt Satyagraha.

The satyagrahis under the leadership of T. Prakasam and K. Nageswara Rao set up a camp at Udayavanam near Madras. Women too participated in the movement enthusiastically. Rukmani Lakshmipathi was the first woman to pay penalty for violation of salt laws.

In the 1937 election the Congress emerged victorious. Rajaji formed the first Congress Ministry. One of the controversial measures of Rajaji was the introduction of Hindi as a compulsory subject in schools.

Updated: October 5, 2021 — 6:03 pm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twenty + 8 =