Samacheer Kalvi 10th Social Science History Solutions Chapter 6 Pdf

Samacheer Kalvi 10th Social Science History Solutions Chapter 6 Pdf

Tamilnadu Board Samacheer Kalvi 10th Social Science History Solutions Chapter 6: Tamilnadu State Board Solution Class 10 Social Science History Chapter 6 – Early Revolts against British Rule in Tamil Nadu.

Samacheer Kalvi 10th Social Science History Solutions Chapter 6: Overview

Board

Samacheer Kalvi
Class

10

Subject

Social Science (History)
Chapter

6

Chapter Name

Early Revolts against British Rule in Tamil Nadu


Samacheer Kalvi 10th Social Science History Solutions Chapter 6 Early Revolts against British Rule in Tamil Nadu

I.) Choose the correct answer

1.) Who was the first Palayakkarars to resist the East India Company’s policy of territorial aggrandizement?

a) Marudhu brothers

b) Puli Thevar

c) Velunachiyar

d) VeerapandyaKattabomman

Answer: Puli Thevar.

Explanation:Palayakkarars are basically collecting revenue and administer the territory, settle disputes and also maintaining law and order. When East India company extended their power and influence on local kings then the feudal chieftains resisted and Puli Thevar was one of them.

2.) Who had established close relationship with the three agents of Chanda Sahib?

a) Velunachiyar

b) Kattabomman

c) Puli Thevar

d) Oomaithurai

Answer: Puli Thevar.

Explanation: The Agents of Chanda Sahib supported the Tamil playakkarars against Arcot nawab Mohammed Ali hence Puli Thevar established close relationship with them.

3.) Where was Sivasubramanianar executed?

a) Kayathar

b) Nagalapuram

c) Virupachi

d) Panchalamkurichi

Answer:Nagalapuram.

Explanation:Kattabomman refused to surrender his troops to British and they gathered for secret meeting at Ramalinganar and Bannerman decided the strategy of the operation. During the clash at KallarpattiSivasubramanianar was arrested and executed at Nagalapuram.

4.) Who issued the Tiruchirappalli proclamation of Independence?

a) Marudhu brothers

b) Puli Thevar

c) VeerapandyaKattabomman

d) Gopala Nayak

Answer:Marudhu brothers

Explanation:Marudhu Brothers issued the Tiruchirappalli proclamation of Independence. This proclamation was uniting Indian people regardless their region, caste, creed and religion.

5.) When did the Vellore Revolt breakout?

a) 24 May 1805

b) 10 July 1805

c) 10 July 1806

d) 10 September 1806

Answer: 10 July 1806

Explanation: Indian soldiers in British Indian Army were not happy due to low salary and poor prospects of promotion. English officers were not respecting religious sentiments of Indian sepoy hence Indian sepoy were angry and it led to Vellore Revolt Breakout.

6.) Who was the Commander-in-Chief responsible for the new military regulations in Vellore fort?

a) Col. Fancourt

b) Major Armstrong

c) Sir John Cradock

d) Colonel Agnew

Answer:Sir John Cradock.

Explanation: Reasons and trigger points were studied by the Commander-in-Chief Sir John Cradock and new regulations had been made.

7.) Where were the sons of Tipu Sultan sent after the Vellore Revolt?

a) Calcutta

b) Mumbai

c) Delhi

d) Mysore

Answer: Calcutta.

Explanation: Eldest son of Tipu Sultan, Fateh Hyder hoisted the tiger flag of Mysore sultans in the Fort. As a consequence of it Fateh Hyder sent to Calcutta.

II.) Fill in the blanks

1.) The Palayakkarars system was put in place in Tamil Nadu by Viswanatha Nayaka.

2.) Velunachiyar and her daughter were under the protection ofGopala Nayaker for eight years.

3.) Bennerman deputedRamalinga Mudaliar to convey his message, asking Kattabomman to surrender.

4.) Kattabomman was hanged to death at Kayathar.

5.) The Rebellion of Marudhu Brothers was categorized in the British records as the South Indian Rebellion.

6.) Fateh Hyder was declared the new Sultan by the rebels in Vellore Fort.

III.) Choose the correct statement

1.) i) The Palayakkarars system was in practice in the Kakatiya Kingdom.

ii) Puli Thevar recaptured Nerkattumseval in 1764 after the death of Khan Sahib.

iii) Yusuf Khan who was negotiating with the Palayakkarars, without informing the Company administration was charged with treachery and hanged in 1764.

iv) Ondiveeran led one of the army units of Kattabomman.

a) (i), (ii) and (iv) are correct

b) (i), (ii) and (iii) are correct

c) (iii) and (iv) are correct

d) (i) and (iv) are correct

Answer: Statements (i), (ii) and (iii) are correct

2.) i) Under Colonel Campbell, the English Army went along with Mahfuzkhan’s army.

ii) After Muthu Vadugar’s death in KalaiyarKovil battle, Marudhu Brothers assisted Velunachiyar in restoring the throne to her.

iii) Gopala Nayak spearheaded the famous Dindigul League.

iv) In May 1799 Cornwallis ordered the advance of Company armies to Tirunelveli.

a) (i) and (ii) are correct

b) (ii) and (iii) are correct

c) (ii), (iii) and (iv )are correct

d) (i) and (iv) are correct

Answer: Statements (ii) and (iii) are correct.

3.) Assertion (A):PuliThevar tried to get the support of Hyder Ali and the French.

Reason (R): Hyder Ali could not help Puli Thevar as he was already in a serious conflict with the Marathas.

a) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A)

b) Both (A) and (R) are wrong

c) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)

d) (A) is wrong and (R) is correct

Answer: Statement (A) is wrong and (R) is correct.

IV.) Match the following

Answers

1.) Theerthagiri                                                                        – Odanilai

2.) Gopala Nayak                                                                    – Dindigul

3.) Bannerman                                                                         – Ramalinganar

4.) Subedar Sheik Adam                                                         – Vellore Revolt

5.) Col. Fancourt                                                                     – Vellore Fort

V.) Answer the questions briefly

1.) What were the duties of the Palayakkarars?

Answer: The Palayakkarars were responsible for collecting revenue, managing administration of the territory. Palayakkarars were also settling disputes and maintaining law and order.

2.) Identify the Palayams based on the division of east and west.

Answer:Palayams were divided as eastern Palayams and western Palayams. The eastern Palayams comprised Sattur, Ettayapuram, Nagalapuram and Panchalamkurichi. And the western Palayam comprised Thalavankottai, Uthumalai, Singampatti, Naduvakurichi and Seithur.

3.) What was the significance of the Battle of Kalakadu?

Answer:Mahfuz Khan was receiving 1000 sepoy of British Indian army and 600 from the Nawab and also having cavalry and foot soldiers from Carnatic. But before Mahfuz Khan station troops near Kalakadu Puli Thevar joined 2000 soldiers from Travancore and in the Kalakadu Battle troops of Mahfuz Khan were trouted.

4.) What was the bone of contention between the Company and Kottabomman?

Answer: From the total revenue the one-sixth revenue was for the Nawab and his family. The right to collect taxes from Panchalamkurichi was achieved by the Company. After that the company appointed collectors started collecting taxes from all the palayams and while doing this they humiliated palayakkarar and used force to collect taxes, it was bone of contention between the Company.

5.) Highlight the essence of the Tiruchirappalli Procalamation of 1801.

Answer:Tituchirappalli proclamation considered one of the early calls against the British. In this call people from different religion, region, caste and creed were participated. In the palace of Nawab of Tiruchirappalli fort and on Srirangam temple walls this proclamation was pasted.

VI.) Answer in detail

1.) Attempt an essay of the heroic fight VeerapandyaKattabomman conducted against the East India Company.

Answer:After the death of Jagavira Pandya Kattabomman, the father of VeerapandyaKattabomman he became the Palayakkarar. He was Palayakkarar of Panchalamkurichi and he was thirty years old. According to the administrators of the Company James London and Colin Jackson, Jagavira Pandya Kattabomman supposed to dispositioned peacefully. But some events led to conflicts between VeerapandyaKattabomman and the East India Company. The Nawab assigned the revenue of the Carnatic should be under management and under control of Nawab during the war with Mysore Sultan according to the provision of a treaty signed in 1781. From the total revenue one-sixth of the revenue was for Nawab and his family. And thus, the Company got right to collect taxes from Panchalamkurichi. Collectors were appointed from the Company but the Collectors humiliated the palayakkarars and used force to collect taxes. It was the bone of contention between the Kattabomman and the British. After that Kattabomman met Jackson in Ramanathapurm, after sensing danger he and his minister Sivasubramanianar were tried to get out and when they were at the door of the fort Oomaithurai came with his men and helped Kattabomman to escape. Liutenant Clarke was killed and Sivasubramanianar captured. Later onMarudhu Brothers and Kattabomman decided to confront with British but British took considered the expedition of Kattabomman as a challenge to British authority and marched on Tirunelveli. Kattabomman got ultimatum to surrender but his “evasive reply” made Bannerman to attach on his fort. Kattabomman refused to surrender and escaped. Then British put a prize on the head of Kattabomman. Kattabomman went to Pudukottai but rajas of Ettayapuram and Pudukottai betrayed him and he is captured by British. Sivasubramanianar was executed and Kottabomman bravely admitted all the charges levelled against him and hence he hanged to tamarind tree in the old fort of kayathar.

2.) Highlight the tragic fall of Sivagangai and its outcome.

Answer:The tragic fall of Sivagangai was took place in May 1801. The rebels were attacked by English in Thanjavur and Tiruchirappalli. Rebels moved to Piranmalai and Kalayarkoil and again defeated by Britishers. After that the superior military strength and good commanders from the Company prevailed. Sivagangai was annexed and Marudhu brothers also executed.

The outcome of all these events and sacrifices is it inspired future generations. Marudhu brothers recognised as the South Indian Rebellion. It also resulted to direct control over Tamilagam and the Palayakarar of Britishers. It is also decided from British to demolish all forts and disbandment of army.

3.) Account for the outbreak of Vellore Revolt in 1806.

Answer:Kattabomman and Marudhu Brothers were defeated and after that Britishers accused the Nawab of Arcot for disloyalty and forcefully made him sign on treaty which giving all administrative powers to North Arcot, South Arcot, Tiruchirappalli, Madurai and Tirunelveli to the Company. But this action inspired other kings to oppose the company. Chieftains were also opposing company deliberately. These actions led to the Revolt of Vellore. The Indian sepoy working for Britisher were unhappy and due to low salary and poor chances of promotion. English army were not respecting religious sentiments. When Indian sepoys were told not to wear religious marks or ornaments during wearing uniform it led to revolt.

Updated: August 10, 2021 — 1:20 am

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three × 4 =