Samacheer Kalvi 10th Social Science History Solutions Chapter 5 Pdf

Samacheer Kalvi 10th Social Science History Solutions Chapter 5 Pdf

Tamilnadu Board Samacheer Kalvi 10th Social Science History Solutions Chapter 5: Tamilnadu State Board Solution Class 10 Social Science History Chapter 5 – Social and Religious Reform Movements in the 19th Century.

Samacheer Kalvi 10th Social Science History Solutions Chapter 5: Overview

Board

Samacheer Kalvi
Class

10

Subject

Social Science (History)
Chapter

5

Chapter Name

Social and Religious Reform Movements in the 19th Century


Samacheer Kalvi 10th Social Science History Solutions Chapter 5 Social and Religious Reform Movements in the 19th Century

I.) Choose the correct answer

1.) In which year was Sati abolished?

a) 1827

b) 1829

c) 1826

d) 1927

Answer: 1829

Explanation:Rammohan Roy was very concerned about the Sati system, child marriage and polygamy. He petitioned to government against these customs and also published tracts against it. His campaign forced the Governor General William Bentinck’s legislation abolishing Sati in 1829.

2.) What was the name of the Samaj founded by Dayanand Saraswati?

a) Arya Samaj

b) Brahmo Samaj

c) PrarthanaSamaj

d) Adi Brahmo Samaj

Answer: Arya Samaj

Explanation: Swami Dayanand Saraswati wanted to preach his ideas. He prohibited practices like child marriage and widow remarriage. He was strict monotheist. He condemned adolatry and rejected domination of Brahman. His cry was “Go back to Vedas”.

3.) Whose campaign and work led to the enactment of Widow Remarriage Reform Act of 1856?

a) Iswarchandra Vidyasagar

b) Raja Rammohan Roy

c) Annie Besant

d) Jyotiba Phule

Answer:Ishwarchandra Vidyasagar

Explanation: Ishwarchandra Vidyasagar devoted his life for betterment of women. He campaigned and worked to enactment of Widow Remarrage Reform Act of 1856. It improved a life of child widows and saved them from perpetual widowhood.

4.) Whose voice was RastGoftar?

a) Parsi Movement

b) Aligarh Movement

c) Ramakrishna Mission

d) DravidaMahajana Sabha

Answer: Parsi Movement

Explanation:RastGoftar was the voice of Parsi Movement. The movement was against the practice of child marriage.

5.) Who was the founder of Namdhari Movement?

a) Baba Dayal Das

b) Baba Ramsingh

c) Gurunanak

d) Jyotiba Phule

Answer: Baba Ramsingh

Explanation: Baba Ramsingh started Namdhari Movement. He insisted on wearing the symbols of Sikhism except the Kirpan, he wants his follower to carry lathi and consider men and women equal.

6.) Who was the founder of Widow Remarriage Association?

a) M.G. Ranade

b) Devendranath Tagore

c) Jyotiba Phule

d) Ayyankali

Answer:M.G.Ranade

Explanation:M.G.Ranade devoted himself into activities like inter caste dining, inter caste marriage, widow remarriage and improvement of women and depressed classes. Hence he found Widow Remarriage Association.

7.) Who was the author of the book Satyarthaprakash ?

a) Dayananda Saraswathi

b) IyotheeThassar

c) Annie Besant

d) Swami Shradanatha

Answer: Dayananda Saraswathi

Explanation: Dayananda Saraswathi is the author of the book Satyarthaprakash. He prohibited the practices like child marriage, prohibition of widow remarriage and polluting effects of foreign travel had no scriptural sanction.

II.) Fill in the blanks

1.) Ramalinga Swamigalfounded the SamarasaVedhaSanmarga Sangam.

2.) The founder of Poona Sarvajanik Sabha wasM.G.Ranade.

3.) Gulumgir was written by Jyotiba Phule.

4.) Ramakrishna Mission was established by Swami Vivekananda.

5.) Singh Sabha was the forerunner of Akali Movement.

6.) Oru paisa Tamilan was started byIyotheeThassar.

III.) Choose the correct statement

i) Raja Rammohan Roy preached monotheism

ii) He encouraged idolatry

iii) He published tracts condemning social evils

iv) Raja Rammohan Roy was supported by Governor General William Bentinck

a) i) is correct

b) i) and ii) are correct

c) i), ii) and iii) are correct

d) i), iii) and iv) are correct

Answer: Statementi), iii) and iv) are correct

2.) i) PrarthanaSamaj was founded by Dr.Atma Ram Pandurang

ii) PrarthanaSamaj encouraged inter-dining and inter-caste marriage

iii) Jyotiba Phule worked for the upliftment of men.

iv) PrarthanaSamaj had it’s origin in the Punjab.

a) i) is correct

b) ii) is correct

c) i) and ii) are correct

d) iii) and iv) are correct

Answer: Statementi) and ii) are correct.

3.) i) Ramakrishna Mission was actively involved in social causes such as education, health care, relief in time of calamities.

ii) Ramakrishna emphasised the spiritual union with god through ecstatic practices.

iii) Ramakrishna established the Ramakrishna Mission

iv) Ramakrishna opposed the Partition of Bengal

a) i) is correct

b) i) and ii) are correct

c) iii) is correct

d) i), iii) or iv) correct

Answer: Statementi) and ii) are correct.

4.) Assertion: Jyotiba Phule opened orphanages and homes for widows

Reason: Jyotiba Phule opposed child marriage and supported widow remarriage

a) Assertion is correct but reason is not apt to the assertion

b) Assertion is correct and the reason is apt to the assertion

c) Both are wrong

d) Reason is correct but assertion is irrelevant

Answer:Assertion is correct and the reason is apt to the assertion

IV) Match the following

Answers

1.) Oru paisaTamilan                                                   – Journal

2.) Thiruvarutpa                                                          – Songs of Grace

3.) Baba Dayal Das                                                     – Nirankari

4.) Iswarchandra Vidyasagar                                      – Widows Remarriage Reform Act

5.) Debendranath                                                        – Adi BramoSamaj

V.) Answer briefly

1.) Mention the four articles of faith laid down by Maharishi Debendranath Tagore?

Answer:The four articles of faith laid down by Maharishi Debendranath Tagore are as follow

i) In the beginning there was nothing. The one Supreme Being alone existed who created the Universe.

ii) He alone is the God of Truth, Infinite Wisdom, Goodness, and Power, eternal, omnipresent, the One without second.

iii) Our salvation depends on belief in Him and in His worship in this world and the next.

iv) Belief consists in loving Him and doing His will.

2.) Discuss Mahadev Govind Ranade’s contribution to social reforms.

Answer: Mahadev Govind Ranade was social reformer and devoted his life for betterment of society. He involved in inter caste dining, inter caste marriage, widow remarriage and improvement of women and depressed classes.

3.) Write a note on reforms of Ramalinga Adigal.

Answer: Ramalinga focussed on the bond of responsibility and compassion between living beings. He described his perception that ‘those who lack compassion for suffering beings are hard hearted, their wisdom clouded’. He always showed his compassion and mercy to every living being including plants. He called it “Jeevakarunya”. He started the Samarasa Vedha Sanmarga Sangam in 1865 and later it is renamed with “Samarasa Suddha Sanmarga Satya Sanga” means Society for Pure Truth in Universal self-hood. Ramalinga started house for free feeding for everyone irrespective of caste at Vadalur in 1867.

4.) List the social evils eradicated by Brahmo Samaj.

Answer: Brahmo Samaj established by Rammohan Roy. Rammohan Roy started a temple in Calcutta without any image. He laid down there “No religion should be reviled or slightly or contemptuously spoken off or alluded to”. Brahmo Samaj condemned idol worship and meaningless religious rite and ceremonies.

5.) Highlight the work done by Jyotiba Phule for the welfare of the poor and the marginalized.

Answer: Jyotiba Phule started the Satyashodhak Samaj which means Truth Seeker’s Society. He helped to gain self-respect in in non-Brahman masses. He opposed child marriage and promoted widow remarriage. Jyotiba Phule and his wife Savitribai Phule opened orphanages and homes for widow.

VI.) Answer in detail

1.) Discuss the circumstances that led to the Reform movements of 19th century.

Answer: In 19th century many evil ceremonies were practiced in the name of religion. Sati, female infanticide, polygamy and child marriage are few of them. There were other depressed classes like untouchables. People from lower caste and untouchables were also not having right to get education and visit temples. Apart from it, superstition is also practiced a lot. Animals were used to sacrificed. Situation of women was worse; they were not having equal right to men. Women were inferior than men, restricted. Child marriage happening widely hence there was many child widows too. According to custom that time widows are not acceptable in society and they have to live in the family with bad condition. This type of circumstances caused to need of social reform movements in 19th century.

2.) Evaluate the contributions of Ramakrishna Paramahamsa and Swami Vivekananda to regenerate Indian society.

Answer:Ramakrishna Paramhamsa was priest of Dakshineswar near Kolkata. He focussed on spiritual union with God by ecstatic practices like singing bhajans. He was worshipper of Kali goddess. He educated youth answered their logically dissatisfied questions about religion. He used platforms like Brahmo Samaj. Swami Vivekananda took his legacy forward after his death. Vivekananda started Ramakrishna Mission and broke the restrictions of religion and worked for society. He involved in relief in times of calamities, education and health care. After that taking next step, he spread message of Ramakrishna Paramhamsa in India and abroad. He opposed orthodox Hindus and promoted involvement of lower castes in Hindu rituals.

3.) Write an essay on the role played by the 19th century reformers towards the cause of Women.

Answer: Many reformers focussed on betterment of women in 19th century. Jyotiba Phule and his wife Savitribai Phule, they focussed on eradication of child marriage and promoted remarriage of widow. They also worked for betterment of women from lower classes. They opened orphanages for widows. Swami Dayanand Saraswati prohibited widow remarriage. Ishwar Chandra Vidyasagar was against Sati hence he was in support of widow remarriage. He also took lead to promote education of girls and supported them by opening schools. M.G.Ranade also spent his life for betterment of society by promoting widow remarriage and betterment of women from lower caste. Rammohan Roy played prominent role to eradicate Sati. He raised voice against Sati system and started strong campaigning against it and Governor-General William Bentinck made act against it in 1829. He wanted equality between men and women so he promoted women’s education.

Updated: August 10, 2021 — 1:15 am

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ten + six =