Samacheer Kalvi 10th Maths Solutions Chapter 5 Exercise 5.5 Pdf

Samacheer Kalvi 10th Maths Solutions Chapter 5 Exercise 5.5 Pdf

TN Samacheer Kalvi 10th Maths Solutions Chapter 5 Exercise 5.5: Hello students, Are You looking for Samacheer Kalvi 10th Maths Solutions Chapter 5 Exercise 5.5 – Coordinate Geometry on internet. If yes, here we have given TNSCERT Class 10 Maths Solution Chapter 5 Exercise 5.5 Pdf Guide for Samacheer Kalvi 10th Mathematics Solution for Exercise 5.5

TN Samacheer Kalvi 10th Maths Solutions Chapter 5 – Coordinate Geometry

Board TNSCERT Class 10th Maths
Class 10
Subject Maths
Chapter 5 (Exercise 5.5)
Chapter Name Coordinate Geometry

TNSCERT Class 10th Maths Pdf | all Exercise Solution

 

Exercise – 5.5

 

Multiple choice questions:

(1) The area of triangle formed by the points (−5, 0), (0,−5) and (5,0) is

(A) 0 sq. units

(B) 25 sq. units

(C) 5 sq. units

(D) None of these

Solution:

Let, (x1, y1) = (-5, 0), (x1, y2) = (0, -5), (x3, y3) = (5, 0)

The area of the triangle

= 1/2 {x1 (y2 – y3) + x2 (y3 – y1) + x3 (y1 – y2)} Sq. units

= ½ {-5 (-5 – 0) + 0 (0 – 0) + 5 (0 + 5)} Sq. units

= 1/2 {25 + 25} Sq. units

= 25 sq. units (B)

 

(2) A man walks near a wall, such that the distance between him and the wall is 10 units. Consider the wall to be the Y axis. The path travelled by the man is

(A) x = 10

(B) y = 10

(C) x = 0

(D) y = 0

Solution:

AO = wall

OB = distance the man to wall

OB is x – axis.

So, x = OB = 10 [Given that]

∴ x = 10 (A)

 

(3) The straight line given by the equation x = 11 is

(A) Parallel to X axis

(B) parallel to Y axis

(C) Passing through the origin

(D) Passing through the point (0,11)

Solution:

Given figures, see that parallel + y-axis (B)

 

(4) If (5,7), (3,p) and (6,6) are collinear, then the value of p is

(A) 3

(B) 6

(C) 9

(D) 12

Solution:

Let, (x1, y1) = (5, 7), (x2, y2) = (3, p), (x3, y3) = (6, 6)

Now three points are collinear

1/2 {x1 (y2 – y3) + x2 (y3 – y1) + x3 (y1 – y2)} = 0

x1 (y2 – y3) + x2 (y3 – y1) + x3 (y1 – y2) = 0

5 (p – 6) + 3 (6 – 7) + 6 (7 – p) = 0

5p – 30 – 3 + 42 – 6p = 0

-p + 9 = 0

p = 9

Thus, the value of p = 9 (C)

 

(5) The point of intersection of 3x – y = 4 and x + y = 8 is

(A) (5, 3)

(B) (2, 4)

(C) (3, 5)

(D) (4, 4)

Solution:

Given that, x – y = 4 —- (i)

x + y = 8 —– (ii)

Now, (i) + (ii), we get, 3x + x – y + y = 4 + 8

4x = 12

x = 3

From (ii) x = 3 putting, we get

3x – y = 4

9 – y = 4

y = 9 – 4

y = 5

Thus, the intersection point (3, 5) (C)

 

(6) The slope of the line joining (12, 3), (4, a) is 1/8. The value of ‘a’ is

(A) 1

(B) 4

(C) -5

(D) 2

Solution:

Now, the point slope is

= a-3/4-12

= a-3/-8

Now, a-3/-8 = 1/8

8a – 24 = -8

8a = 16

a = 12

∴ Thus, the value of a is 2 (D)

 

(7) The slope of the line which is perpendicular to a line joining the points (0, 0 and (-8, 8) is

(A) -1

(B) 1

(C) 1/3

(D) -8

Solution:

(0, 0) and (-8, 8) two points slope is m2 = 8-0/-8-0 = -1

∴ Perpendicular line slope is m1 (let)

Now, m1× m2 = -1

m1 × -1 = -1

m1 = 1 (B)

 

(8) If slope of the line PQ is 1/√3 then slope of the perpendicular bisector of PQ is

(A) √3

(B) – √3

(C) 1/√3

(D) 0

Solution:

Let, m1 = 1/√3 and perpendicular bisector slope = m2

Now, m1× m2 = -1

1/√3 × m2 = -1

m2 = – √3 (B)

 

(9) If A is a point on the Y axis whose ordinate is 8 and B is a point on the X axis whose abscissae is 5 then the equation of the line AB is

(A) 8x + 5y = 40

(B) 8x – 5y = 40

(C) x = 8

(D) y = 5

Solution:

Now, x – intercepts = 5

y – intercepts = 8

Now, the given equation is x/5 + y/8 = 1

8x + 5y/40 = 1

8x + 5y = 40 (A)

 

(10) The equation of a line passing through the origin and perpendicular to the line7x – 3y + 4 = 0 is

(A) 7x – 3y + 4 = 0

(B) 3x – 7y + 4 = 0

(C) 3x + 7y = 0

(D) 7x – 3y = 0

Solution:

7x – 3y + 4 = 0 is perpendicular line equation is -3x – 7y + k = 0

k = 0

Now, the required line equation is

-3x – 7y + 0 = 0

3x + 7y = 0 (C)

 

(11) Consider four straight lines

(i) l2; 3y = 4x +  5

(ii) l2; 4y = 3x – 1

(iii) l3; 4y + 3x – 1

(iv) l4; 4x + 3y = 2

Which of the following statement is true?

(A) l1 and l2 are perpendicular

(B) l1 and l4 are parallel

(C) l2 and l4 are perpendicular

(D) l2 and l3 are parallel

Solution:

Now, slope of l1 = – (-4)/2 = 4/3

Slope of l2 = -(-3)/4 = 3/4

Slope of l3 = -3/4 = – 3/4

Slope of l11 = -4/3 = – 4/3

Now, slope of l2 × slope of l4

= ¾ × – 4/3

= -1

∴ l2 an l4 are perpendicular (C)

 

(12) A straight line has equation 8y = 4x + 21. Which of the following is true

(A) The slope is 0.5 and the y intercept is 2.6

(B) The slope is 5 and the y intercept is 1.6

(C) The slope is 0.5 and the y intercept is 1.6

(D) The slope is 5 and the y intercept is 2.6

Solution:

8y = 4x + 21

y = 4/8 x + 21/8

Slope = 4/8 = 1/2

= 0.5

and y intercepts = 21/8

= 2.6

(A)

 

(13) When proving that a quadrilateral is a trapezium, it is necessary to show

(A) Two sides are parallel.

(B) Two parallel and two non-parallel sides.

(C) Opposite sides are parallel.

(D) All sides are of equal length.

Solution:

(B) Two parallel and two non-parallel sides.

 

 

(14) When proving that a quadrilateral is a parallelogram by using slopes you must find

(A) The slopes of two sides

(B) The slopes of two pair of opposite sides

(C) The lengths of all sides

(D) Both the lengths and slopes of two sides

Solution:

Ans:

(B) The slopes of two pair of opposite sides.

 

(15) (2, 1) is the point of intersection of two lines.

(A) x – y – 3 = 0; 3x – y – 7 = 0

(B) x + y = 3; 3x + y = 7

(C) 3x + y = 3; x + y = 7

(D) x + 3y – 3 = 0; x – y – 7 = 0

Solution:

Now, option (A) x – y – 3 = 0

Putting the point (2, 1)

2 – 1 – 3 = 0

1 – 3 = 0

-2 ≠ 0

 

Option (B) x + y = 3

Putting the point (2, 1)

2 + 1 = 3

3 = 3

and 3x + y = 7

3.2 + 2 = 7

6 + 1 = 7

7 = 7

 

Option (C) 3x + y = 3

Putting the point (2, 1)

3.2 + 1 = 3

6+1 = 3

7≠3

 

Option (D), x + 3y – 3 = 0

Putting the point (2, 1)

2 + 3.1 – 3 = 0

2+3 – 3 = 0

2 ≠ 0

∴ Ans (B)

 

Here we posted the solution of TN Tamilnadu Board Samacheer Kalvi 10th Maths Solutions Chapter 5 Coordinate Geometry. TNSCERT Samacheer Kalvi 10th Maths Chapter 5 Ex 5.5 Coordinate Geometry Solved by Expert Teacher.

Updated: February 3, 2022 — 1:32 pm

Leave a Reply

Your email address will not be published.

18 − 4 =