S Chand ICSE Mathematics Class 9 Solution Sixteenth Chapter Area of Plane Figures Exercise 16C (O.P. Malhotra, S.K. Gupta, Anubhuti Gangal)

S Chand ICSE Mathematics Class 9 Solution Sixteenth Chapter Area of Plane Figures Exercise 16C (O.P. Malhotra, S.K. Gupta, Anubhuti Gangal)

Parallelogram

(1) Find the area of a parallelogram whose base and height are as given below:

  (i) (ii) (iii) (iv)
Base 8 cm 2.8 cm 12 mm 6.5 m
Height 3 cm 5 cm 8.7 mm 4.8 m

Solution:  (1) (i) Area = Base x height

= 8 x 3

= 24 cm2

(ii) Area = (2.8 x 5) cm2

= 14 cm2

(iii) Area = 12 x 8.7 mm2

= 104.4 mm2

(iv) Area = (6.5 x 4.8) m2

= 31.20 m2

(2) The area of a parallelogram is 1 ½ ares. Its base is 20 m. Find its height. (1 arc = 100 m2)

Solution: Area = (3/2 x 100) m

= ( 3 x 50) m2

= 150 m2

∴ 150 = 20 x h

h = 7.5 m

(3) In a parallelogram ABCD, AB = 8 cm, BC = 5 cm, perp. From A to DC = 3 cm. Find the length of the perp. drawn from B to AD.

Solution: 

(4) A parallelogram has side 34 cm and 20 cm. One of its diagonals is 42 cm. Calculate its area.

Solution: 

(5) ABCD is a parallelogram with side AB = 12 cm. Its diagonals AC and BD are the lengths 20 cm and 16 cm respectively. Find the area of || gm ABCD

Solution: 

Rhombus

(6) What is the area of a rhombus which has diagonals of 8 cm and 10 cm.

Solution: Area of rhombus = ½ x 8 x 10 cm2

= 40 cm2

(7) The area of a rhombus is 98 cm2. If one of its diagonals is 14 cm, what is the length of the other diagonal?

Solution: Area of rhombus = ½ x Product of diagonals

98 = ½ x 14 x a

Or, a = 14 cm

(8) PQRS is a rhombus.

(i) If it is given that PQ = 3 cm, calculate the perimeter of PQRS

(ii) If the height of the rhombus is 2.5 cm, calculate its area,

(iii) The diagonals of a rhombus are 8 cm and 6 cm respectively. Find its perimeter.

Solution: 

(i) PQ = 3 cm

∴ Perimeter = 4 x 3 cm

= 12 cm

(9) The sides of a rhombus are 5 cm each and one diagonal is 8 cm, calculate,

(i) The length of the other diagonal and

(ii) The area of the rhombus.

Solution: 

(i) Let, length of other diagonal is l cm

(10) In the given figure, ABCX is a rhombus of side 5 cm. angles BAD and ADC are right angles. If DC = 8 cm, calculate the area of ABCX.

Solution: 

2 Comments

Add a Comment
  1. Please give solution of triangle nad rectilinear figured also

    1. Jaldi update hoga

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seventeen − eleven =