S Chand ICSE Mathematics Class 6 Solution First Chapter Numbers Exercise 1D (O.P. Malhotra, S.K. Gupta, Anubhuti Gangal)

S Chand ICSE Mathematics Class 6 Solution First Chapter Numbers Exercise 1D (O.P. Malhotra,  S.K. Gupta, Anubhuti Gangal)

Exercise 1 (D)

(1) Read the following numbers in the International system and write in words.

(i) 43,671

Ans:-Forty-three thousand, six hundred seventy-one

(ii) 230,056

Ans:- Two hundred thirty thousand, fifty-six

(iii) 68,823,761

Ans:- Sixty-eight million, eight hundred twenty-three thousand, seven hundred sixty-one

(iv) 500,002

Ans:- Five hundred thousand, two

(v) 1,369,864,002

Ans:- One billion, three hundred sixty-nine million, eight hundred sixty-four thousand, two

(vi) 70,112,005,458

Ans:- Seventy billion, one hundred twelve million, five thousand, four hundred fifty-eight
(2) Write the following numerals for each of the following numbers.

(i) Four hundred six thousand seven hundred twelve.

Ans:- 406,712

(ii) Seven million eight hundred thirteen thousand three hundred.

Ans:- 7,813,300

(iii) Five hundred nine million eight thousands, seven.

Ans:- 509,008,007

(iv) Two billion eighteen million nine hundred one thousand seventeen.

Ans:-2,018,901,017

(v) Eighteen billion five hundred nineteen million nine hundred thirteen thousand seven hundred two.

Ans:-18,519,913,702

(vi) Thirty-nine billion five hundred thousand forty-eight.

Ans:- 39,000,500,048

(3) Write the compact numeral for 8000000 + 50000 + 90 + 9 using International system of numeration. Also, write the number name.

Ans:- 8,050,099; Eight million fifty thousand ninety-nine.

(4) Match the contents of column A with those of column B.

Column A Column B
(i) Two hundred thousand

(ii) Two billion

(iii) Twenty million

(iv) Two million

(a) Two crore

(b) Twenty lakh

(c) Two hundred crore

(d) Two lakh


Ans:- (i) __(d),  (ii) ___ (c), (iii) ___ (a), (iv) ___ (b)

(5) Write down three consecutive whole numbers just preceding 729,001.

Ans:- 728,998; 728,999; 729,000

(6) Write in numerals and words the largest 8-digit numbers having four different digits in

(i) Indian system of numeration

Ans:- 9,99,99,876; Nine crore ninety-nine lakh ninety-nine thousand eight hundred seventy-six.

(ii) International system of numeration

Ans:- 99,999,876; Ninety-nine million nine hundred ninety-nine thousand eight hundred seventy-six.

Multiple Choice Questions (MCQs)

(7) The smallest 8-digit number using three different digits can be read as

(a) Ten million two

(b) One million two

(c) One hundred million two

(d) One hundred thousand two

Ans:- (a) Ten million two

(8) The number 999,999,998 can be read in the Indian system as:

(a) Nine hundred ninety-nine crore nine hundred ninety-nine thousand nine hundred ninety-eighty.

(b) Ninety-nine crore nine lakh ninety-nine thousand nine hundred ninety-eighty.

(c) Nine crore ninety-nine lakh ninety-nine thousand nine hundred ninety-eight.

(d) Ninety-nine crore ninety-nine lakh ninety-nine  thousand nine hundred ninety-eight.

Ans:- (d) Ninety-nine crore ninety-nine lakh ninety-nine  thousand nine hundred ninety-eight.

To get next exercise answer click here

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fifteen + fifteen =