S Chand ICSE Mathematics Class 6 Solution First Chapter Numbers Exercise 1B (O.P. Malhotra, S.K. Gupta, Anubhuti Gangal)

S Chand ICSE Mathematics Class 6 Solution First Chapter Numbers Exercise 1B (O.P. Malhotra,  S.K. Gupta, Anubhuti Gangal)

Exercise 1B

(1) Answer the following questions.

(i) In which order should the four different digits be arranged to obtain the largest 4-digit number?

Ans:- Descending

(ii) What is the number of 3-digit number that can be formed using the digits 0, 1 and 5, without repeating a digit in any number?

Ans:- 4

(iii) Write the smallest 3-digit number using the digits 2, 3 and 5.

Ans:- 235

(iv) Write the smallest 4-digit number using the digits 1, 0 and 4. You can repeat any one of the digits twice.

Ans:- 1004

(v) What is the largest 5-digit numbers with 2 at ones place 3 at tens place?

Ans:- 99932

(2) Write all possible 3-digit numbers (without repeating the digits), by using the digits.

(i) 6, 7, 5

Ans:- 567, 576, 657, 756, 765

(ii) 9, 0, 2

Ans:- 209, 290, 902, 920

(3) Use the given digits without repetition and make the smallest and the greatest 4-digit numbers.

(i) 2, 1, 5, 6

Ans:- (i) Greatest = 6521    Smallest = 1256

(ii) 9, 0, 2

Ans:- Greatest = 9870       Smallest = 7089

(4) Make the greatest and the smallest 4-digit numbers by using any one digit twice:

(i) 6, 3, 2

Ans:- Greatest = 6632    Smallest = 2236

(ii) 1, 0, 6

Ans:- Greatest = 6610    Smallest = 1006

(5) Make the greatest and the smallest 4-digit numbers using any four different digits, with the condition given below.

(i) Digit 6 is always in thousands place.

Ans:- Greatest 6987    Smallest  6012

(ii) Digit 4 is always in hundreds place.

Ans:- Greatest 9487    Smallest 1402

(iii) Digit 7 is always in tens place.

Ans:- Greatest 9876    Smallest  1072

(iv) Digit 1 is always in ones place.

Ans:- Greatest 9871      Smallest  2031

(6) How many numbers in all do we have with:

(i) 4 digits

Ans:- 9000

(ii) 6 digits

Ans:- 900000

(7) Write the greatest and the smallest 5-digit numbers using all of the following digits by using any one digit twice.

(i) 6, 3, 8, 2

Ans:- Greatest 88632    Smallest 22368

(ii) 1, 0, 5, 7

Ans:- Greatest 77510    Smallest 10057

(iii) 2, 8, 9, 1

Ans:- Greatest 99821    Smallest 11289

(iv) 5, 7, 0, 3

Ans:- Greatest 77530     Smallest 30057

Multiple Choice Questions (MCQs)

(8) The smallest five digit numbers using two different digits is

(a) 10001   (b) 11110   (c) 10000  (d) 1011

Ans:- (c) 10000

(9) The difference between the greatest five digit number and the greatest five digit number with all different digits is

(a) 1000   (b) 12345    (c) 1     (d) 1234

Ans:- (d) 1234

(10) The sum of the smallest 4-digit number and the greatest 4-digit number using only one digit is

(a) 10999    (b) 10000    (c) 11110      (d) 11011

Ans:- (c) 11110

Challenge!

(11) Take two digits 5 and 7. From them make four-digit numbers, using both the digits equal number of times.

(i) What is the greatest number?

Ans:- 7755

(ii) What is the smallest number?

Ans:- 5577

(iii) What is the number of different numbers that can be formed in all?

Ans:- 6

To get next exercise solutions click here


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

17 + ten =